29 / 04 / 2024

Doğu'ya yapılacak yatırımlar iş dünyasını heyecanlandırdı!

Doğu'ya yapılacak yatırımlar iş dünyasını heyecanlandırdı!

Başbakan Binali Yıldırım'ın Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yatırım çağrısı iş dünyasında heyecan yarattı. İşte iş dünyasının devlerinden yapılan açıklamalar.



Başbakan Yıldırım'ın çağrısını memnuniyetle karşılayan iş adamları, verilecek teşvik ve desteklerle bölgede yatırım yapabileceklerini belirtirken, yeni yatırımların bölgedeki huzur ve istikrar için de önem taşıdığını vurguluyor. 


Doğu ya yapılacak yatırımlar iş dünyasını heyecanlandırdı!


Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu,12-13 yıl önce Doğu'ya yatırım yapılması teklifinde bulunduğunu ifade ederek, "Buradaki tesislerimizin bir kısmını oraya dökelim, yatırım yapalım diye teklif etmiştim. Başbakanımızın bu çağrısına olumlu bakıyorum. Buradaki bazı tesislerle oraya gidilebilir, yeni tesisler yapılabilir ama bu hususta devletin desteklemesi gerekir." dedi.


Bunun bir nevi alışveriş olduğunu belirten Zorlu, şunları kaydetti:


"Devlet, yatırımcılarla bir pazarlık halinde olmalı. Bu bir alışveriştir. Dünya bunu zaten yapmış, bizim de burada bunu yapmamız lazım. Ben bu çağrıyı takdirle karşılıyorum. Burada devlet de, yatırımcı da riskin altına giriyor. Bu iş pazarlığa tabi. Devletin bu konuda çok fedakârlık yapması lazım. Tabii biz iş adamlarının da fedakarlık yapması gerekir. Biz taşınabilecek şeyleri oraya taşıyabiliriz. İş gücü yoğun işlerin oraya götürülmesi gerekir. Yavaş yavaş da yan sanayi oluşturulmalı."  


 


- "Huzur ve istikrar mutlaka tesis edilmeli"


 Doğu ya yapılacak yatırımlar iş dünyasını heyecanlandırdı!


Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın da söz konusu teşviklerin çok güzel girişimler ve bölgenin istikrarı için bu teşviklerin önemli olduğunu ifade ederek, yatırım için teşvikin tek başına yeterli olmayacağını, huzur ve istikrarın da önem taşıdığını vurguladı.


Akın, bölgede son dönemde terör örgütü PKK'ya karşı başlatılan operasyonların önemine işaret ederek, şunları kaydetti:


"Bu teşvikler oldukça önemli ve kayda değer. Diğer teşviklerden farklı görünüyor. Yatırımcıların oraya bu şartlar altında gitmesinde mahsur yok. Bu teşviklerle bölgeye gidebilir ve yatırım yapabiliriz. Ancak teşvikin derecesi ne olursa olsun huzur ve istikrar temin edilmediği yerde yatırım yapılamaz. Huzur ve istikrar mutlaka tesis edilmeli ve uzun vadeli olmalı. Operasyonlar sayesinde bazı yerlerde tekrar huzur sağlandı ve terör örgütü PKK dışarı atıldı. Buralarda yatırımlar hayata geçirilebilir, ancak çatışmaların devam ettiği bölgelerde yatırım yapılabileceği düşüncesinde değilim."


 


- "Bölge bakir bir yatırım alanı"


 Doğu ya yapılacak yatırımlar iş dünyasını heyecanlandırdı!


IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen ise Başbakan Yıldırım'ın Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki yatırımları da içeren teşvik paketinin bölgede yatırım yapmayı olumlu etkileyecek şartlar içerdiğini söylediğini belirtti. 


Çeçen, şu görüşleri dile getirdi:


"Bu teşvikler eminim ki tüm yatırımcıları süratle hareketlendirecek ve heyecanlandıracaktır. Esasen bölgede var olan altyapı imkanları ve bölgenin iş gücü potansiyeli her türlü yatırım yapmaya elverişli koşulları içermektedir. Bölge bakir bir yatırım alanıdır. Bölgenin ekonomik olarak kalkınmasına katkı sağlayacağı gibi, huzur ve güvenliği ile ilgili sorunların çözümüne de çok büyük katkı sağlayacaktır. Sonuç olarak, bu teşvikleri çok önemli görüyorum. Sonuç alınabileceği konusunda çok ümitliyim. Çok yerinde ve zamanında alınmış kararlar olarak düşünüyorum."


 


- "Bölge kalkınabilirse olumsuz olaylar da azalacaktır"


 Doğu ya yapılacak yatırımlar iş dünyasını heyecanlandırdı!


Kadooğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, Başbakan Yıldırım'ın çağrısını pozitif değerlendirdiklerini ifade ederken, Güneydoğu Anadolu'nun kalkınmada geri kaldığını, bölgede işsizliğin en üst düzeyde olduğunu ve üretimin Türkiye ortalamasının altında bulunduğunu söyledi.  


 Kadooğlu, özellikle son dönemdeki olaylar nedeniyle bölgede ciddi bir göçün söz konusu olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:


"Oradaki iş dünyası ciddi bir sıkıntı içerisinde bulunuyor. Böyle bir can simidi ile devletin desteklemesi doğru bir karardır. Buradaki soruna sadece o bölgenin sorunu olarak değil, ülkenin bir sorunu olarak bakmamız lazım. Bölge kalkınabilirse olumsuz olaylar da azalacaktır. En azından oradaki işsizlik ve sanayileşmeyi Türkiye ortalamasına getirebilirsek, bölgeler arasındaki farklılığı giderebilirsek çok olumlu olur. Bu konuda da Başbakan'ın söylemini destekliyor ve arkasında duruyoruz." 


Alım garantisi, yatırımın sabit maliyetleri ve fabrika yapımının karşılanması gibi söylemlerin çok cazip gözüktüğünü ifade eden Kadooğlu, "Olumsuz olaylar durduktan ve söz konusu imkanlar da seferber edildikten sonra o bölge 5 yıl içerisinde ciddi anlamda kalkınır ve toparlanır" dedi.   


 Doğu ya yapılacak yatırımlar iş dünyasını heyecanlandırdı!


Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Yıldırım'ın bölgeye yapılacak yatırımlarda devletin satın alma garantisi vereceği ve sabit maliyetleri karşılayacağı yönündeki açıklamalarını çok olumlu karşıladıklarını ifade etti.  


Çıkmaz, verilecek teşviklerin özellikle bölge iş adamlarının kendi memleketlerine yatırımını etkileyeceğini belirterek, "Bu desteklerin hayata geçmesi bölge ekonomisi açısından çok iyi olur. Satın alma garantisi olduğu için devletin de işine yarayacak ve daha çok insanın çalışabileceği süt ürünleri, hayvancılık gibi düşük maliyetli yatırımların desteklenmesi daha olumlu bir gelişme olacaktır." şeklinde konuştu.


Hükümetin teşvik verilecek yatırımlarla ilgili süreci takip etmesinin önemine işaret eden Çıkmaz, "Bu tür teşvikler özellikle bölge iş adamları açısından daha olumlu gelişmelere neden olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.


- "Navlun sübvanse edilirse yatırımlar daha da artar"


 Doğu ya yapılacak yatırımlar iş dünyasını heyecanlandırdı!


Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da istihdamın artırılması gerektiğini söyledi. Devletin satın alma garantisi vermesi ve sabit maliyetleri karşılayacak olmasının önemli bir gelişme olduğunun altını çizen Özdebir, bölgeye yapılacak yatırımların fizibıl olabilmesi için bu tür desteklerin önemini dile getirdi.


Özdebir, Doğu ve Güneydoğu'da yapılacak yatırımların ham maddesinin genellikle Batı illerinden karşılandığını ve pazarlamasının da yine Batı illerinde gerçekleştirildiğini belirterek, "Bu açıdan bakıldığında navlun dolayısıyla oluşacak maliyetlerin sübvanse edilmesi bölgeye yönelik yatırımları daha da cazip hale getirecektir. Tabii ki bölgedeki yerel kaynakların ham madde olarak kullanılacağı yatırımlar için böyle bir desteğe gerek yok." diye konuştu.


Yapılacak yatırımların milli gelire katkısıyla 5-10 yıl sonra devletin desteğine de gerek duyulmayabileceğini anlatan Özdebir, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından ortaya çıkan milli birlik ve beraberlik duygusunun bölgede terörü bitirmek için de ortaya konulması halinde buralarda yatırımların artacağını kaydetti.




- "Bütün İTO üyelerini Doğu ve Güneydoğu’ya yatırıma davet ediyorum"



 Doğu ya yapılacak yatırımlar iş dünyasını heyecanlandırdı!


İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar ise İTO'nun 400 bin üyesinden birçoğunun, şirket merkezinin İstanbul'da olsa dahi bayileri, temsilcileri, iş ortakları ya da üretim tesislerinin ülke geneline yayıldığını belirterek, "İstanbullu tüccarımız aslında tüm yurtta faaliyet göstermektedir." dedi.


Çağlar, Başbakan Yıldırım'ın Doğu ve Güneydoğu’ya yatırım yapılması yönündeki çağrısının yerinde ve son derece anlamlı olduğunu ifade ederek, şu görüşleri dile getirdi: 


"Hükümetimizin sağladığı avantajlarla ülkemizin doğusunda devlet-özel sektör, hayırlı bir ortaklığa imza atacaktır. Zaten pek çok iş adamımız bölgede yatırım yapmak istiyor ama altyapı ve güvenlik konularından dolayı çekiniyor. Başbakanımızın müjdesinde de görüyoruz ki devletin güvencesi, özel sektörle ortak bir şekilde bu işe girmesi ve daha da önemlisi bu noktada bir alım garantisi vermesi ekonomimizde büyük bir ivme oluşturacaktır. Sağlanan avantajlar sadece bir bölgemizi değil, Türkiye’yi topyekun kalkındıracak nitelikte. Ben de bütün üyelerimizi Doğu ve Güneydoğu’ya yatırıma davet ediyorum. Biliyoruz ki Doğu ve Güneydoğu geliştikçe İstanbul gelişecek, İstanbul geliştikçe ülkemiz kalkınacaktır."




AA



Haber Sabah Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



Başbakan Binali Yıldırım'ın, "Van'a, Mardin'e, Muş'a, Iğdır'a, Hakkari'ye yatırım yapın. O kararı verin, fabrikayı biz yapacağız." şeklindeki ifadeleri, Bitlis'teki sivil toplum kuruluşu temsilcilerini sevindirdi.


Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Davut Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Yıldırım'ın bölgeye yatırım yapılması yönündeki çağrısını olumlu bulduklarını söyledi.

 

Bugüne kadar devletin içine sızan Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) yatırımcının önünü kestiğini ifade eden Tezcan, "Gelen kaynakları kendileri için kullandıkları tespit edilmiş durumda. İlimizde SODES projelerine baktığımızda kaynakların yüzde 90'ının üzerinde paralel yapı kullanmış. Ancak Sayın Başbakanımızın 'ürünlerinizi de alacağız' demesi ve bölgeye yatırım yapılması yönünde çağrıda bulunmasını samimi görüyorum." dedi.

 

Bitlis'in, Türkiye'deki en huzurlu iller arasında yer aldığını belirten Tezcan, "Organize Sanayi Bölgemizin altyapısı bitti, yatırımcılara arsalarımızı tahsis etmeye başladık. Bu yatırımcılar için de bir şans. 5 aydır buraya hangi alanlarda yatırım yapılabilir, yatırımcıyı buraya nasıl çekebiliriz ve istihdam alanı yaratabiliriz diye defalarca toplantı, istişare ve programlar yaptık. Önümüzdeki hafta yatırımcıları bir araya getirip Valimizin başkanlığında tekrar yatırım yapmalarını söyleyeceğiz. Kendilerine eski bürokratik engellerin olmayacağını defalarca söyledik, söylemeye de devam ediyoruz." diye konuştu.

 

Bölgenin bakir olmasının dışarıdan gelen yatırımcılar için önem taşıdığını dile getiren Tezcan, şunları kaydetti:

 

"Bölgede göçün durdurulması lazım. Göçün durdurulması için Başbakanımızın dediği gibi yeni istihdam alanlarının yaratılması gerekir. Yeni bir teşvik yasasının gelişmişlik seviyesi ölçülerek iller bazında çıkması muhakkak zorunlu hale gelmiştir. Aksi takdirde bölgedeki illerin gelişmişliği eşit olmadığı için oralara kaymalar olacaktır. Bizim gibi illere mutlaka öncelik tanınması lazım. Yatırımlarda da öncelik tanınmalı. Bu koşullarda halen göç devam ediyor. Bu göçün durdurulması konusunda yeniden bir çalışma yapılmalı. Bu beladan ve süreçten kurtulabilmemiz için çok çalışmamız, üretmemiz, millet ve halk olarak kenetlenmemiz gerekiyor."

 

Bitlis'in teşvik paketinde 6. bölgede yer aldığını ve bundan kentteki bazı KOBİ'lerin faydalandığını anlatan Tezcan, "Ancak Başbakanımızın 'fabrikalarınızı yapacağız, ürünlerinizi alacağız' demesi sevindirici. En azından yeni kurulacak fabrikalar için pazar aranmaz. İthalattan da vazgeçip kendi ürünlerimizin tüketilmesi ülkemizin ve milletimizin faydasına olacaktır." dedi.

 

- "Çağrıdan büyük mutluluk duyduk"

 

Bitlis Genç İş Adamları Derneği (BİGİAD) Şube Başkanı Cengiz Şahin de Başbakan Yıldırım'ın, Doğu ve Güneydoğu'ya yatırım yapılmasıyla ilgili çağrısından büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

 

Daha önce iller ve bölgeler bazında yapılan teşvik paketlerinin yetersiz olduğunu, gerekirse bunun ilçeler bazına indirilmesi gerektiğini söylediklerini belirten Şahin, hükümetin Doğu ve Güneydoğu'yu yeniden yapılandırmayla ilgili olarak açıkladığı pakete benzer raporları, ilgili yerlere defalarca yolladıklarını dile getirdi. Şahin, "En sonunda gönderilen raporlar yerini bulmuş olacak ki Sayın Başbakanımızın 'siz yeter ki yatırım yapın diğer ortağınız biz demesi' bizleri ziyadesiyle sevindirmiştir." diye konuştu.

 

Şahin, Bitlisli iş adamları olarak yatırımcıları beklediklerini ifade ederek, "Yeter ki siz gelin bir tarafta biz, bir tarafta siz, diğer yanda da devlet olarak, üç ayaklı bir ortaklık şeklinde yeniden Doğu ve Güneydoğu'yu imar edelim, yeniden kalkındıralım." dedi.



Sabah


Geri Dön