23 / 12 / 2024

Güngören Genç Osman Camii'nin restorasyon çalışmaları neden uzadı?

Güngören Genç Osman Camii'nin restorasyon çalışmaları neden uzadı?

Güngören’deki Genç Osman Camii’nin restorasyon işlemi planlanan süreyi bir yıl aştı ve maliyetler de yarı yarıya arttı.Güngören Genç Osman Camii'nin restorasyon çalışmaları neden uzadı?



Güngören’deki Genç Osman Camii’nin restorasyon işlemi planlanan süreyi bir yıl aştı ve maliyetler de yarı yarıya arttı. Cemaat, gecikmeye ve maliyet artışına tepki gösterirken, İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü İbrahim Özekinci ihale kapsamı dışında sürenin uzaması durumunda, belirlenmiş ihale bedelinin yüzde 50’ye kadar artabileceğini söylüyor.


İstanbul’da sur dışında inşa edilen tek padişah camisi olan Güngören Genç Osman Camii’nin 31 Aralık 2013 tarihi itibarıyla bitmesi gereken restorasyonu uzayınca cami tam olarak hizmete açılamadı. 400 yıllık geçmişi olan tarihî caminin restorasyonunda kalitesiz malzeme kullanıldığını ileri süren cami cemaati, yapılanlardan memnun değil. Mevcut haliyle abdesthane, gasilhane, şadırvan olmadan alelacele ibadete açılan caminin bahçesi hâlâ inşaat malzemesi ve atıklarıyla dolu. Öte yandan zamanında bitirilemeyen restorasyonun bu haliyle maliyeti yüzde 50’ye yakın arttırdığı belirtildi. Geciken restorasyon işinden sorumlu İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü İbrahim Özekinci ise ihale kapsamı dışında sürenin uzaması durumunda, belirlenmiş ihale bedelinin yüzde 50’ye kadar artabileceğini söyledi.


Osmanlı Devleti’nin “Genç Osman” lakaplı 16. padişahı 2. Osman’ın adına yaptırılan dört asırlık tarihî caminin restorasyon çalışmaları 13 Aralık 2012’de başlamıştı. 2 pafta 191 numaralı parsele kayıtlı tarihî camiyi aslına uygun hale getirecek çalışmalar tam olarak bitmiş değil. Restorasyona ait inşaat atıkları ve malzemeler bariyerle kapatılmış ve henüz bir çalışma başlatılamamış halde cami bahçesinde duruyor. Muhtemel bir depremde yıkılma riski taşıdığı için minaresi sökülüp yeniden yapılan camiye daha sonradan eklenen beton kısımlar kaldırıldı. Caminin çatısı, tavanı, minberi, ana giriş kapısı, ahşap kapı ve pencereleri yenilendi. Cami cemaati ise restorasyonda kullanılan malzemenin kalitesiz olduğunu ve bazı değişikliklerin tarihî camiye yakışmadan özensiz şekilde yapıldığını iddia ediyor.


CEMAAT, WC İÇİN YANDAKİ KURSA GİDİYOR


Caminin bahçesine yapılacak olan şadırvan, gasilhane ve tuvaletlerin hâlâ yapılmadığını söyleyen vatandaşlar, abdest alınması için cami girişine geçici lavabolar yaptıklarını, WC için ise caminin yanında bulunan Kur’an kursunun kullanıldığını belirtti. Çevre sakinleri 400 yıllık tarihî caminin çevresinin de düzenlenerek tam donanımlı olarak ibadete açılmasını istedi.


Yüklenici firma olarak Hak-İş İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şirketi’nin görüldüğü projenin bedeli ilk olarak 725 bin 487 Türk Lirası olarak belirlenmişti. Firma yetkilileri belirlenen proje bedeline yüzde 42 gibi bir ek maliyetin geldiğini ifade etti. Geciken restorasyon işinden sorumlu İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü İbrahim Özekinci, ihaleyi alan firmanın camiyi henüz Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne teslim etmediğini doğruladı. Resmi prosedürün bitmediğini; ama caminin ibadete açık olduğunu belirtti. Özekinci ihale bedelinin artışı konusunda şöyle konuştu: “O her zaman olur. Zaten bunun olmasının sebebi de ihtiyaçlara göre belirleniyor. İhaleye çıktığımızda minarenin sökümü yoktu. Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu kararı doğrultusunda minare kaideye kadar söküldü yapıldı. Çatıdaki beton yapıları sökerek aslına uygun ahşap çatı yaptık. İmalatta ihale kapsamı dışında yeni ortaya çıkan şeyler olursa bunların bedelini mutlaka ödemek zorundayız. Bu tamamen Anıtlar Kurulu kararları doğrultusunda yapılır. Onaylanan projeleri kontrol heyetimiz, mimar ve mühendislerimiz alır, inceler ve ondan sonra uygun görürse müteahhde verir.”


Zaman


Geri Dön