23 / 12 / 2024

Günlük ev kiralamada nelere dikkat edilmeli?

Günlük ev kiralamada nelere dikkat edilmeli?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Bir yazlık sitede, daireleri günübirlik kiraya vermeye aracılık ediyorum. Yani emlakçılık yapıyorum. Bununla ilgili günübirlik kiralama yasakları kapsamında mıyım?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Bir yazlık sitede, daireleri günübirlik kiraya vermeye aracılık ediyorum. Yani emlakçılık yapıyorum. Bununla ilgili günübirlik kiralama yasakları kapsamında mıyım?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Günlük ev kiralamada nelere dikkat edilmeli?

Bir yazlık sitede, daireleri günübirlik kiraya vermeye aracılık ediyorum. Yani emlakçılık yapıyorum. Bununla ilgili günübirlik kiralama yasakları kapsamında mıyım? ● S.S.

★ ★ ★ ★ ★

Doğrusu okuyucumun sorusu ilginç. Zira bugüne kadar pek sorulmayan ender konulardan biri. Bunun nedeni de konunun 2013’te gündeme gelmiş olması. Büyük şehirlerde binalarda ‘1+0’ diye daireler yapılmaya başlandı. ‘1+0’, ‘tek oda’ anlamına geliyor. Bunlarda bir ailenin barınması mümkün değil. Dolayısıyla bu dairelerde kanunsuz işlerin yapıldığı, bazı durumlarda fuhuş için kullanıldığı yönünde söylentiler üzerine bazı önlemler alındı. İşte önlemlerden biri de günübirlik kiralamalara getirilen sınırlamalar.

11 Ekim 2013’te yapılan yasal düzenlemeye göre; günlük kiralık evler pansiyon statüsüne alındı ve bu şekilde kiraya verilen evlere, ruhsat şartı getirildi. Bina maliki, binanın bulunduğu yerin belediyesinden pansiyon ruhsatı almak zorunda.

Ruhsatı almak isteyen işletme sahiplerinin, öncelikle belediyeye beyanda bulunması ve izin alması gerekiyor. İşletme sahibi vergi açılışı yaptırmalı. Ayrıca günlük kiralık ev hizmeti sunulan dairelerin, iskanlı bir binada olması da gerekiyor.

★ ★ ★ ★ ★

Ruhsat alınırken belirli şartların sağlanmış olmasının yanı sıra en önemli şart ise şu: Günlük kiraya verilecek evin bulunduğu binada, başka daireler varsa, bu evlerin sahiplerinden ilgili evin günlük kiraya verileceği hususunda muvafakat alınması gerekiyor. Günübirlik kalacak kişilerin kimliklerinin belirlenmesi ile idari mercilere bildirme mecburiyeti de var.

Şöyle; “Otel, motel, han, pansiyon, bekar odaları, günübirlik kiralanan evler, kamp, kamping ve tatil köyü gibi her türlü, özel veya resmi konaklama yerleri ile özel sağlık müesseseleri, dinlenme ve huzur evleri, dini ve hayır kurumlarının sosyal tesislerinin sorumlu işleticileri, bu yerlerde ücretli veya ücretsiz, gündüz veya gece, yatacak yer gösterdikleri yerli veya yabancı herkesin kimlik ve geliş-ayrılış kayıtlarını, örneğine ve usulüne uygun şekilde günü gününe tutmak zorundadır.

Genel kolluk örgütlerinin incelemelerine hazır bulundurmak, Devlet İstatistik Enstitüsü’ne, talebi halinde vermek durumundadır.” Yapılan uyarıya rağmen ruhsat almadan pansiyon hizmeti vermeye devam eden günlük kiralık evler, mülki amirin kararı ile geçici sürelerle mühürlenir.

Ev sahiplerine, kabahatler kanununun ‘emre aykırı davranış suçundan’ idari para cezası kesilir. Bu açıklamaları konuyu daha iyi anlatabilmek için yapıyorum. Dikkat edilirse kimlik tespiti yapıp ilgili yerlere bildirmek işleticilerin görevi. Yani hukuki ve idari sorumluluk işletici ve maliklere ait. Okuyucumun konumunda olanlara ise bir şey yok, yasak kapsamında değiller.


Geri Dön