30 / 06 / 2024

Günlük kiralık ev başvurularında komşu krizi: Komşularından izin alamayan başvuramıyor!

Günlük kiralık ev başvurularında komşu krizi: Komşularından izin alamayan başvuramıyor!

Günlük kiralık konutlara ilişkin yasanın üzerinden 7 ay geçti. Bu süreçte 111 bin konutun yalnızca 45 bini için başvuru yapıldı. Konutların önemli kısmı başvuru için gerekli olan ‘komşu izni'ni aşamadı. İşte detaylar...



Milyarlarca liralık haksız kazanç ve vergi kaybının yanı sıra olası güvenlik zaafiyetleriini de ortadan kaldıracağı öngörülen, kısa süreli turizm amaçlı konut kiralama sistemine ilişkin yasal düzenleme, emlak piyasasında taşların yerinden oynamasına neden oldu. 

Türkiye genelinde 'günlük kiralık' diye anılan sisteme dahil 111 bin konut bulunurken, kanunun yürürülüğe alınmasından bu güne kadar geçen 7 ayda, şart koşulan izin belgesini almak için sadece 45 bin başvuru geldi. 

Günlük kiralık ev başvurularında komşu krizi: Komşularından izin alamayan başvuramıyor!

Akşam Gazetesi'nden Ender Türkkan'ın haberine göre; Aradaki büyük farkın önemli bir bölümünün komşuların 'muvafakatname' yani izin vermemelerinden oluştuğu ifade edilirken,  başvuranların bir kısmının da izin belgesi almaya hak kazanamadığı ifade edildi. 

Muğla'daki emlakçı ve acenteciler, kanun öncesi belirlenen  rakamlarla, talep edilen sayı arasındaki büyük farkın önemli bir kısmının, artık yasal koşul olan komşuların 'muvafakatname' yani izin vermemelerinden ortaya çıktığını dile getirdi. 

TÜRSAB Marmaris Kurul Temsilcisi Suat Esin, konuya ilişkin "İzin belgesi alanların birçoğu müstakil konut sahipleri. Müstakil olmayanlarının büyük kısmının ise komşularından muvafakatname alamadıkları için turizm konutu izni alamıyor. Komşulardan bir kat malikinin bile onay vermemesi durumunda izin belgesi almak mümkün değil" ifadelerini kullandı. 

Günlük kiralık ev başvurularında komşu krizi: Komşularından izin alamayan başvuramıyor!

SATIŞA VE KİRAYA ÇIKARIYORLAR

Marmaris'te faaliyette bulunan emlak danışmanı Kaan Kaya ise 'izin belgesi' alamayanların, konutlarını satmak veya kiraya vermek için kapılarını çaldığını dile getirdi. 

Kaya, "Birkaç ay öncesinde bu kadar satılık ve kiralık emlak mevcut değildi. Başta komşuları 'muvafakatname' vermediği için izin belgesi alamayan veya almak istemeyenlerin emlaklarını satılığa ya da kiraya çıkarması söz konusu yükselişin en büyük kaynağı" diye konuştu. 

Yasa, izin almadan konutunu kiraya verene 100 bin lira ila 1 milyon lira arasında ceza verilmesini öngörüyor. 

2023 Ekim'de Turizm Akademisyenleri Derneğince (TUADER) hazırlanan rapora göre son iki senede Türkiye'deki günlük kiralık ev arzı yüzde 97 arttı ve 110 bin 857'yi buldu. Rapora göre bu pazarda gelirin 1 trilyon doları geçeceği öngörüldü. 

Günlük kiralık ev başvurularında komşu krizi: Komşularından izin alamayan başvuramıyor!

ÜÇ AYRI ŞART VAR

'Günlük kiralık evler', tek kuruş vergi vermeden milyarlarca lira haksız kazanç elde edilmesine neden olurken, diğer taraftan da kimlik bildirimi yapılmadığı için de güvenlik zaafiyeti oluşturuyordu. Bu konutlar aynı zamanda emlak ve kira fiyatlarına da olumsuz etki ediyordu. 

Bunun üzerine ilgili yasa 1 Ocak 2024 tarihinde hayata geçirildi. Yeni yasa bu kout çin 'kapısına levha asılması', 'maliklerden izin alınması' ve 'bakanlıktan izin belgesi edinilmesi' olacak şekilde üç şart getiriyor. 

TOKİ'den 7 bin TL taksitle konut için son gün bugün! Hiç evi olmayan dar gelirliler dikkat!

Kapalıçarşı gram altın fiyatları canlı! Altın fiyatları bugün ne  kadar oldu? 7 Haziran 2024 altın fiyatları!

TOKİ İlk Evim Arsa projesinde ücretler ödendi ama bölgeleri bile belli değil!  TOKİ  neden sessiz kalıyor?

 


Geri Dön