28 / 04 / 2024

Günlük kiralık evlerde ilan oyunu! İlan sitelerinde 200, gerçekte olan 2 bin Türk Lirası...

Günlük kiralık evlerde ilan oyunu! İlan sitelerinde 200, gerçekte olan 2 bin Türk Lirası...

28 Aralık 2023'te Resmi Gazete'de yayınlanan "Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik" ile Airbnb ve benzeri günlük konut kiralama kapsamında yeni kural ve düzenlemeler 1 Ocak 2024'te yürürlükte yerini aldı.



Yönetmelik doğrultusunda, turizm konutu belgesi zorunlu hale getirildi. Yeni karar ile beraber günlük kiralık ilanlarında düşüş görülürken, özellikle tatil beldelerinde kiralama faaliyetlerinin tam gaz devam etmesi dikkatleri üzerine çekmiş durumda.

Yeni uygulamanın sahadaki yansımasını araştıran Sabah'tan Betül Alakent'in haberine göre; ilan sahiplerinin çoğunun hâlâ turizm konutu belgesi almadığı ve ilanlarda da fiyatların farklı yazılması ise kafaları karıştırdı. Öyle ki ilanda günlük kiralama bedeli üzerinden 10 kata varan oranlarda ücret isteyen daireler de yerini alöış oldu.

BORÇ ÖDEMESİ YAZIN

Sömestir tatilinin başlaması ile beraber bu dönemde yerli turistin talebinin yükseldiği Bursa, Erzurum, Afyonkarahisar ve Antalya oldu. Antalya'da bir dairenin sahibi olan kişi, turizm konutu belgesi almak için başvuru yaptığını sürecin devam ettiğini kaydederek, "Odada bir otelde aradığınız her şey mevcut bulunuyor. Terlik, su ısıtıcı, temiz havlu, nevresim. İlanda fiyat 250 TL ancak bu yıllık ücret. Eğer 5 günlük kiralayacaksanız günlük 1.500 TL. Bunu banka üzerinden ödemesini yaparsanız, fakat açıklama kısmında lütfen 'borç ödemesi' olarak belirtin" şeklinde belirtildi.

Günlük kiralık evlerde ilan oyunu! İlan sitelerinde 200, gerçekte olan 2 bin Türk Lirası...

ŞU ANDA TATİL SEZONUNDAYIZ

Erzurum'da günlük 200 Türk Lirası olarak ücretlendirilen 2+1 evin işletmecisi ise, "Burası merkezde, temiz aile apartmanı. Turizm belgesi almadık ama araştırıyoruz. Bir sıkıntı yaşamazsınız. 2 kişi 1.000 Türk Lirası, 4 kişi 1.500 Türk Lirası, 6 kişi kalacaksanız da günlük 2 bin Türk Lirası" şeklinde bilgi verdi. Bursa merkezde yer alan 1+1 bir ev ise ilanda günlük 500 Türk Lirası olarak kaydedilirken evin sahibi günlük fiyatın 2 bin TL olduğunu söyledi. "Bu ev gibi elimizde 10 daire var. Şu anda sömestir tatili. O nedenle talep çok yüksek. Bu hafta için boş ev yok. Haftaya iki dairem müsait. İki yetişkin iki çocuk rahat kalırsınız.

Sezonda günlük 2 bin TL. 500 TL olan sezon dışı fiyatı" diyen ev sahibi ise henüz turizm belgesi almadıklarını, araştırmalarının devam ettiğini kaydetti. Ev sahibi, "Uludağ'a buradan rahatlıkla gider gelirsiniz. Eğer araç ihtiyacı olursa kiralama da yaparız" denildi.

GEL-GEL YAPMAK İÇİN UYGUN TUTUYORUZ

Öte yandan, ilan miktarı günlük 250 Türk Lirası olan Afyonkarahisar'da yer alan bir evin işletmecisi de, "Ev sahibi yurtdışında yaşıyor. Ben onlar için kiralama yapıyorum. Fakat şubat tatilinde dolu. İsterseniz şubat tatilinde sonraki hafta için verebilirim. Fiyat günlük 1000 Türk Lirası. Sömestirde 2 bin TL'den verdik" dedi .Fakat verilen  ilanda neden fiyatı ilandan farklı yazdıklarını sorduğumuzda da, "Biraz gelgel yapmak için böyle ilan verdik. Sizler evden çıkınca biz temizlik yapıyoruz. Elektrik, su, doğalgaz giderimiz oluyor.  Biz bunu 250 TL'den verirsek zarar ederiz" şeklinde konuştu. Evin turizm belgesi olmadığını anlatan işletmeci, "Sonuçta burası aile apartmanı. Altta abi üstte abla oturuyor. Kimsenin şikâyet edeceği bir durum yok, rahat olabilirsiz" dedi.

Ünlü doktorun kiracı isyanı!

Kiracı olduğu evi günlük kiralayana 100 bin TL ceza!

Kiracılar ve ev sahipleri arabulucuya koştu: 10 günde 7 bin 651 başvuru yapıldı


 


Geri Dön