28 / 04 / 2024

'Günlük konut kiralamaya belge zorunluluğu haksız rekabeti önleyecek'! 1 Ocak 2024'te başlıyor!

'Günlük konut kiralamaya belge zorunluluğu haksız rekabeti önleyecek'! 1 Ocak 2024'te başlıyor!

Konutların tek seferde 100 günden kısa süreli turizm amaçlı kiralanmasına dair esaslar belirlendi. Böylece izin belgesi için e-Devlet üzerinden başvuru yapılacak. Söz konusu uygulamadaki belge zorunluluğunun haksız rekabeti önleyeceği bekleniyor.



Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yer aldı. Yönetmeliğe ilişkin değerlendirmelerde bulunan Alaçatı Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kerem Ünsal kayıt dışılık nedeniyle ortaya çıkan haksız rekabetin, güvenlik sorununun ve kaçak faaliyetlerin önüne geçileceğini söyledi. SKAL  İzmir  Başkanı Güner Güney ise, "Kalan misafirler de yasal olarak kimlik bildirimi yapmak zorunda kalacak. Bu durum güvenlik açısından da önemli bir adım olacak" dedi. 

 Günlük konut kiralamaya belge zorunluluğu haksız rekabeti önleyecek ! 1 Ocak 2024 te başlıyor!

1 OCAK 2024'TE BAŞLIYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik, Resmi Gazete'de yer aldı. 

Söz konusu yönetmelikte, konutların yerli veya yabancı kişilere tek seferde 100 gün veya daha kısa süreyle turizm amaçlı kiralanması amacıyla izin belgesi gerektiği kaydedildi.

İzin belgesine dair tüm başvuruların e-Devlet üzerinden yapılacağının belirtilen yönetmelikte, kiraya veren gerçek kişinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı veya nüfus cüzdanı fotokopisi, yabancı uyruklu ise yabancı kimlik numarası ile pasaport fotokopisi veya vergi kimlik numarası ibraz etmesinin zorunlu olacağı belirtildi.

RUHSAT ZORUNLULUĞU DA GELDİ

Yönetmelik ile bir binadaki dairenin turizm amaçlı kiraya verilmesi amacıyla diğer kat maliklerinin de izninin alınması gerektiğine dikkat çeken turizmin sektörünün sivil toplum örgütlerinden SKAL'ın İzmir Başkanı Güner Güney, konutlarını turizm amaçlı kiraya vermek isteyen kişilerin artık Turizm Bakanlığı'ndan bir ruhsat alması gerekeceğini hatırlarak, "Ayrıca kiralık dairelerin girişlerine, konaklama tesisi olduğuna dair bir tabela asılması zorunlu olacak" diye belirtti.

 Günlük konut kiralamaya belge zorunluluğu haksız rekabeti önleyecek ! 1 Ocak 2024 te başlıyor!

Devletin bu karar ile tüm turizm konaklama işletmelerden olduğu gibi günlük kiralık dairelerden de vergisini alacağını söyleyen Güney, "Kalan misafirler de yasal olarak kimlik bildirimi yapmak zorunda kalacak. Bu durum güvenlik açısından da önemli bir adım olacak" dedi.

'SEKTÖRDE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR STANDART YARATILACAK'

Alaçatı Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kerem Ünsal ise yasal düzenlemelerin günlük kiralık evler ile otelcilik sektörü arasındaki haksız rekabetin ortadan kalkmasını sağlayacağından sektörde sürdürülebilir bir standardın yaratılması açısından çok önemli bir rol oynayacağını vurguladı. Ünsal, "Aynı zamanda Maliye ve İçişleri Bakanlığı'nın bu tesisler için getirdiği vergi mükellefiyeti zorunluluğu ve kimlik bildirim sistemine dahil edilmesi gibi düzenlemeleri de kayıt dışı ekonominin ve güvenlik zaaflarının ortadan kalkması anlamında gerekli ve yararlı çalışmalardır" diye konuştu.

Bodrum'da konut satışları arttı!

2023'ün son günü gram altın 2 bin 54 lira! Altın yeni yıla rekorla giriyor! 31 Aralık 2023 altın fiyatları


Geri Dön