29 / 04 / 2024

Güriş Holding, Suriye'de çimento fabrikası kuruyor!

Güriş Holding, Suriye'de çimento fabrikası kuruyor!

Karşılıklı vizelerin kaldırılmasının ardından Suriye ile her alanda ilişkiler hızla gelişiyor. Güriş Holding, 285 milyon Euro'luk yatırımla Suriye'de çimento fabrikası kuruyor



Karşılıklı vizelerin kaldırılmasının ardından Suriye ile her alanda ilişkiler hızla gelişiyor. Güriş Holding, 285 milyon Euro'luk yatırımla Suriye'de çimento fabrikası kuruyor. Ortadoğu'daki en büyük Türk yatırımı olan fabrikanın temeli önceki gün atıldı. Türk işadamlarını yatırıma davet eden Suriye Ekonomi ve Ticaret Bakanı Lamia Asi, yatırıma teşvik için şirketleri 10 yıl vergi ve harçlardan muaf tuttuklarını söyledi.
 
Komşu ve çevre ülkelerle 'sıfır problem' politikası yeni yatırımları da beraberinde getirdi. Türkiye'nin önde gelen inşaat firmalarından Güriş, Suriye'ye 285 milyon Euro'luk yeni bir yatırım yapıyor. Önceki gün temeli atılan tesis çimento sektöründe Ortadoğu'da en büyük Türk yatırımı özelliğini taşıyor. Tesiste yılda 1,5 milyon ton çimento üretilecek. İnşaat süresince bin kişinin çalışacağı tesislerde işletme aşamasında 300 kişi istihdam edilirken, yıllık ciro ise 130 milyon Euro'yu bulacak.

Temel atma törenine Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer çağlayan, Suriye Ekonomi ve Ticaret Bakanı Lamia Asi, Rakka Valisi Adnan Suhni, Güriş Holding hissedarı Tevfik Yamantürk ve çok sayıda işadamı katıldı. Açılışta konuşan Yamantürk, tesisin iki yıl içerisinde tamamlanacağını belirterek Suriye'deki yatırımlarının devam edeceğini söyledi. Yamantürk, izin verilmesi halinde Güriş Grubu olarak Suriye'de Türkçe eğitim veren bir lise açmayı hedeflediklerini açıkladı.

Suriye Ekonomi ve Ticaret Bakanı Lamia Asi ise ülkelerine yapılacak her türlü yatırımı destekleyeceklerini kaydetti. İnşaat ve yapı sektöründe faaliyette bulunan Türk işadamlarına çağrı yapan Asi, 'Suriye'ye gelecek firmalar buradan iyi gelir elde edeceklerdir.' dedi. Yatırımın artması için 10 yıl vergi ve harçlardan muaf olma gibi teşvikler verdiğini dile getiren Asi, Suriye'ye yatırım yapan firmaların buradan diğer Arap ülkelerine de girebileceğini kaydetti.

Türkiye'nin Suriye ve diğer bölge ülkeleriyle ilişkilerini değerlendiren Devlet Bakanı çağlayan, Suriye ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2010 yılında 2,5 milyar dolara ulaştığını, başbakanların 5 milyar dolarlık hedef koyduğunu söyledi. Suriye ile referans fiyat konusunda mutabakat sağlandığını belirten çağlayan, Türk malı ürünlerinin taklit edilmesinde yaşanan meselelerin aşılacağını kaydetti. Taklit ürünleri konusunda her iki ülkenin de karşılıklı çalışma yapacaklarını ifade etti.

Katar ve Kuveyt'te 247 milyon dolarlık iş bağlantısı

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Katar ve Kuveyt ziyareti ilk meyvelerini verdi. 500 civarında Türk işadamının da katıldığı çıkarma sonrasında 247 milyon dolarlık iş bağlantısı gerçekleştirildi. 246 masada ikili işbirliği olurken, ticari bağlantıların yanı sıra çok sayıda bayilik ve distribütörlük anlaşması da yapıldı. Ziyaret sonrasında Kuveyt, Türk işadamlarına uyguladığı vizeyi yumuşatırken, Katar da Türk işadamlarından işyeri kiralamasında istediği Katarlı kefil şartını kaldırdı. Üç uçakla yapılan Kuveyt ve Katar ziyaretinin sonuçlarını gazetecilere değerlendiren Devlet Bakanı Zafer çağlayan, kısa süren ziyaret sonrasında somut sonuçlar elde edildiğini söyledi. Her iki ülkede de önemli inşaat yatırımları olduğuna dikkat çeken çağlayan, 2022 yılında Katar'da yapılacak olimpiyatlar için yeni statlar inşa edileceğini bildirdi. Doha Limanı için 7 milyar dolarlık yatırım yapılacağını aktaran çağlayan, Türk müteşebbislerin iki ülkede gerçekleştirilmesi planlanan toplam 300 milyar dolarlık inşaat yatırımından pay alabileceğini kaydetti. Bu kapsamda teknik müşavirlik ve mühendislik için 50 milyon dolarlık kaynak ayrıldı.
Zaman

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Suriye'nin çimento ihtiyacını karşılayacak

Güriş, Suriye"nin çimento ihtiyacını tek başına karşılayacak...

 Güriş, çimento sektöründe Ortadoğu"daki en büyük Türk yatırımını Suriye"nin Rakka şehrinde hayata geçiriyor. 280 milyon euroya mal olacak ve yılda 1.5 milyon ton çimento üretecek fabrikayla Suriye"nin tüm ihtiyacı karşılanacak.

GÜRİşž, çimento sektöründe Ortadoğu"daki en büyük Türk yatırımını Suriye"de hayata geçiriyor. 280 milyon euroya mal olacak Rakka çimento Fabrikası"nın temeli Devlet Bakanı Zafer çağlayan"ın katıldığı törenle atıldı. 24 ayda tamamlanması planlanan tesisin inşaat döneminde 1.000, üretime başladıktan sonra da 300 kişiye doğrudan istihdam sağlayacağı açıklanırken Rakka çimento fabrikasının yıllık üretim kapasitesi 1.5 milyon ton olacak.

Fabrikanın temel atma töreninde konuşan Bakan Zafer çağlayan, Güriş"in Rakka çimento Fabrikası"nın, Türkiye"nin bu bölgede çimento sektöründe bugüne kadar yapmış olduğu en büyük yatırım olduğuna dikkat çekerek, œBu yatırımla Suriye bırakın çimento ithalatını artık çimento ihraç eden ülke haline gelecektir. Bu fabrika Suriye"nin çimento ihtiyacını karşılayacak hem de çevre ülkelere çimento ihraç etmesini sağlayacaktır dedi. İki ülke arasındaki dış ticaret verileriyle ilgili de bilgiler veren Bakan çağlayan şöyle devam etti: œSuriye"ye ihracatımız yüzde 29, Suriye"nin Türkiye"ye ihracatı ise yüzde 110 artmıştır. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2010"da 2.5 milyar dolara ulaşmıştır. Bunun 160 milyon doları Türkiye"den Suriye"ye yapılan çimento ihracatıdır. Suriye"nin toplam çimento ithalatı 300 milyon dolardır. Bu yatırımla Suriye bırakın çimento ithalatını artık çimento ihraç eden ülke haline gelecektir. Bu yatırım, Suriye"de yabancı yatırımlar konusunda bir işaret fişeği olacaktır. Suriye 1985 yılından bu yana 7.3 milyar dolar yabancı yatırım almış, bunun yüzde 10"u tek başına Türkiye"ye ait. İkili ilişkilerimiz daha da gelişecektir.

Suriye Ekonomi ve Ticaret Bakanı Lamia Asi ise diğer Türk firmalarını da yatırım için beklediklerini vurgulayarak, œSuriye"nin yıllık çimento ihtiyacı 8-8.5 milyon ton. Bugünkü üretim 5 milyon tondur. 3-3.5 milyon ton açığımız var diye konuştu.

SKY Airlines iç hat uçuşlarına başladı

SKY Airlines, İstanbul-Antalya, Antalya-Ankara, Antalya-İzmir seferleriyle iç hat uçuşlarına başladı. Kayı Group Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü, yaptığı açıklamada, dün sabah saat 07.00"de başlayan ve İstanbul-Antalya, Antalya-Ankara, Antalya-İzmir arasında eş zamanlı 3 uçuşla birlikte iç hat yolcularının Sky konforuyla tanıştığını belirtti.

Haftanın 7 günü, 7 şehir arası çapraz uçuşlar yapılacağını söyleyen Görgülü, yaz sezonunda 7 noktaya 10 destinasyon daha eklemeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Antalya merkezli Sky Airlines, ilk etapta operasyonlarına, Antalya, İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Van ve Trabzon arasındaki tarifeli uçuşlarla başladı. İstanbul uçuşları için Sabiha Gökçen Havalimanı kullanılıyor. Sky Airlines"ın, yolcularına œrötarsız yolculuk sunmak amacıyla 17 uçaklık filosundan 4 uçağı sadece tarifeli iç hat uçuşları için ayırdığı vurgulandı.

Hisarcıklıoğlu: Yunanistan"ın krizden çıkış haritası Türkiye

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Yunanistan"ın içinde bulunduğu mali krizden kurtulmasında, Türkiye ile olan ticari ve ekonomik ilişkilerini geliştirmesinin en büyük katkıyı sağlayacağını belirterek, œYunanistan"ın krizden çıkış haritası Türkiye dedi.

Gümülcine"de düzenlenen Türkiye-Yunanistan 2. Bölgesel İş Forumu"nda konuşan Hisarcıklıoğlu, iki ülke işadamlarına ileriye yönelik işbirliği yapma çağrısında bulundu. Hisarcıklıoğlu, œYunanistan"da kriz varsa, işte burada da 70 milyonluk Türkiye var. Türkiye her yıl 200 milyar dolarlık ithalat yapıyor. Gelin, önümüzdeki 10 yılın işbirliği haritasını birlikte çizelim. Ortak geleceği farklılıklar üzerine değil, ortak çıkar üzerine kuralım diye konuştu. Toplantıda konuşan Yunanistan Odalar Birliği Başkanı Yorgos Kassimatis ise œTürkiye"nin son yıllarda her alanda yükselen bir ülke olduğunu ifade ederek, Yunanistan"ın kalkınma programlarında, Türkiye"yi örnek alması gerektiğini söyledi.

Türkiye dünyada ilk kez ˜hijyen günü"nü kutluyor

DÜNYADA ilk kez Türkiye"de kutlanacak olan Hijyen Günü, tüm kamuoyunu kucaklayan bir sosyal sorumluluk projesi olarak öne çıkıyor. Enfeksiyon hastalıklarından korunmanın en etkili yolu olan hijyen alışkanlıklarını yaygınlaştırmayı amaçlayan 16 Ocak Hijyen Günü, herkesi daha sağlıklı bir Türkiye için göreve çağırıyor. Dettol Türkiye tarafından, Avrupa Hijyen Konseyi ve Türk Pediatri Kurumu"nun katkılarıyla hayata geçirilen proje, Türkiye"nin ilk Hijyen Elçileri"nin katılacağı bir platformda kutlanacak. 16 Ocak Hijyen Günü"nde Esma Sultan Yalısı"nda gerçekleşecek Türkiye Hijyen Platformu, hijyen kültürünü mercek altına alan ve farklı kesimleri buluşturan ilk ve tek oluşum olarak büyük önem taşıyor. Avrupa Hijyen Konseyi Başkanı Prof. John Oxford, misafir konuşmacı olarak Türkiye Hijyen Platformu"na katılacak. İnternet üzerinden yapılan anketle belirlenen anne babaların yanı sıra, ünlü anneler, anaokulu öğrencileri ve öğretmenlerin de katılacağı bu önemli buluşma, hijyen kavramının her açıdan ele alınacağı bir paylaşım ortamında gerçekleşecek. Büyükler panelde œhijyeni tartışırken çocuklar da Dettol çocuk Tiyatrosu"nun sergileyeceği bir oyun ile hijyenin önemini eğlenerek kavrayacaklar. Yapılacak atölye çalışması ile de çocuklar hep birlikte œ6 adımda el yıkamayı öğrenecekler.
Vatan

Suriye"ye dev çimento yatırımı  

Güriş, Suriye"ye Orta Doğu"nun en büyük çimento yatırımını yapıyor. 280 milyon   Euro"ya mal olacak tesiste 300 Suriyeli işçi çalışacak

Güriş"in 280 milyon Euro"ya mal olacak Rakka çimento Fabrikası"nın temeli Devlet Bakanı Zafer çağlayan"ın da katıldığı törenle atıldı. Fabrika çimento sektöründe Orta Doğu"da en büyük Türk yatırımı özelliğini taşıyor. İki ülke hükümetlerinin toplanıp tek devlet gibi kararlar aldığını dile getiren çağlayan, şunları söyledi: œBunun ilkini Suriye"de yaptık ve 51 mutabakat zaptı imzaladık. Bu konu bir dünya rekoru ve aynı zamanda Türkiye ve Suriye rekoru. İkincisi Türkiye"de oldu. 13 bakanla ziyaret ettiler. Eğitimden lojistiğe, sağlıktan gümrüğe kadar birçok konuda 11 mutabakat zaptı da bu toplantıda imzalandı. çok yakın bir süre içinde başbakanların da katılımıyla Asi nehri üzerinde Dostluk Barajı"nın yapımına başlıyoruz, temelini atacağız. Gümrüklerimizi muhtemelen bu ay sonunda ortak tek bir gümrük haline getiriyoruz.

SURİYE çİMENTO İHRAç EDECEK

İki ülkenin dış ticareti ile ilgili bilgiler de veren çağlayan, Suriye ve Türkiye arasındaki ticaretin tarihin en yüksek seviyesine ulaştığını ifade ederek, şöyle konuştu: œSuriye"ye ihracatımız yüzde 29, Suriye"nin Türkiye"ye ihracatı ise yüzde 110 arttı. Ticaret hacmi her ne kadar Türkiye lehine olsa da biz kazan kazan ilkesini kurmak istiyoruz. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2010"da 2.5 milyar dolara ulaştı. Bunun 160 milyon doları Türkiye"den Suriye"ye yapılan çimento ihracatı. Suriye"nin toplam çimento ithalatı 300 milyon dolar. Bu yatırımla Suriye bırakın çimento ithalatını artık çimento ihraç eden ülke haline gelecek. Fabrikanın inşaatında bin, sonrasında ise 300 kişi çalışacak. Bunların büyük kısmı Suriyeli kardeşlerimiz olacak. Bu yatırım, Suriye"de yabancı yatırımlar konusunda bir işaret fişeği olacak. Suriye 1985"ten bu yana 7.3 milyar dolar yabancı yatırım almış, bunun yüzde 10"u tek başına Türkiye"ye ait.   ¢ AA

246 masadan 247 milyon $"lık sipariş çıktı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın 500"e yakın işadamıyla Kuveyt ve Katar"a yaptığı gezi sırasında kurulan 246 ikili görüşme masasından ilk etapta 247 milyon dolarlık iş bağlantısı çıktı. Devlet Bakanı Zafer çağlayan Kuveyt ve Katar ziyaretlerinden ne gibi sonuçlar alındığına ilişkin œHer iki ülkede toplam 246 masada ikili işbirliği görüşmeleri oldu. 247 milyon dolar bağlantı yapıldığını tespit ettik. Bunun dışında verilen bayilikler var. Kuveyt"in Türk işadamlarına vize uygulamasını yumuşatarak, sınırda vize verecek olması önemli sonuçlardan biri. Katar"daki en önemli sonuçlardan biri de Katar artık Türk firmalarından kefil istemeyecek, aynen bir Katar firması gibi Türk firmaları da Katar"da işletme açabilecek dedi.
Star


Geri Dön