02 / 10 / 2024

Gürpınar'ı toprak kayması korkusu sardı!

Gürpınar'ı toprak kayması korkusu sardı!

Heyelan tehlikesi nedeniyle afet bölgesi ilan edilen ve yapılaşmaya kapatılan Gürpınar sırtları, zincirleme ihmal sonucu lüks binalarla dolduruldu




Bir rezidans yan yatınca da bölgeyi toprak kayması korkusu sardı.

GÜRPINAR, yapılaşmaya kapalı aktif heyelan bölgesi... Yani toprak kayması riski çok yüksek ve buranın oturuma açılmaması gerekiyor. Gelin görün ki bu tehlikeye rağmen birbiri ardına inşaatlar başlıyor, lüks konutlar, rezidanslar yapılıyor. Hatta şu sıralar bölge şantiyeye dönmüş durumda. Fore kazık sistemiyle yapılan inşaatların güvenli olduğu, herhangi bir risk taşımadığı söyleniyor.

TARTIŞMA YARATTI

FAKAT geçtiğimiz günlerde yaşanan bir olay, bu afet bölgesindeki yapılaşmanın güvenliğini yeniden tartışmaya açtı. inşaatı iki yıl önce tamamlanan ve oturuma açılan bir rezidansm yan yatması, ardından da inşaat yetkilileri tarafından yıkılması, bölgedeki toprak kayması tehlikesini gözler önüne serdi. Bu olayın ardından, Prof. Dr. Ahmet Ercan çarpıcı açıklamalar yaptı.

İZNİ BAKANLIK VERDİ

ERCAN, "Aktif heyelan alanına yapılan binalara 'dur' denilmezse, olası bir istanbul depreminde felaketin boyutu çok daha büyük olur" dedi. Peki Gürpınar'a neden yapılaşma izni verildi? Bölgenin bağlı olduğu Büyükçekmece Belediyesi yetkilileri ise, "Heyelan bölgesindeki yapılaşma izni, Bayındırlık ve Iskan Bakanlığı tarafından verildi" diyerek kendilerini savundu.
Habertürk/Şükran ÖZÇAKMAK


Geri Dön