28 / 04 / 2024

'Güvenlikli etiket veya işareti' olmayan inşaat demiri 30 Nisan'a kadar satılmalı! Stoklardaki inşaat demirine düzenleme

'Güvenlikli etiket veya işareti' olmayan inşaat demiri 30 Nisan'a kadar satılmalı! Stoklardaki inşaat demirine düzenleme

'Güvenlikli etiket veya işareti' olmayan inşaat demirleri 30 Nisan 2024 tarihinden sonra satışa konu edilemeyecek. Resmi Gazete'de tebliğ yayımlandı. İşte ayrıntılar...



Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan İnşaat Demiri İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 1) bugünkü 32418 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe alındı. 

Geçtiğimiz senenin Mart ayında yürürlüğe alınan tebliğde, üretici ve ithalatçılar hariç olmak üzere, stoklarında güvenlikli etiket ve/veya işareti olmayan inşaat demiri bulunduranların, söz konusu stokları 31 Ocak tarihinden sonra satışa konu edemeyecekleri ifade edilmişti. 

Üretici ve ithalatçılar hariç, stoklardaki "güvenlikli etiket veya işareti" olmayan inşaat demirinin satışı konusuna ilişkin süre resmen uzatıldı. 

 Güvenlikli etiket veya işareti olmayan inşaat demiri 30 Nisan a kadar satılmalı! Stoklardaki inşaat demirine düzenleme

Resmi Gazete'de bugün yayımlanan İnşaat Demiri İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'e göre, söz konusu stokların satışına ilişkin süre 30 Nisan 2024 tarihine kadar uzatıldı. 

Tebliğin yayımı tarihinde yürürlüğe alınacağı ve tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanının yürüteceği ifade edildi. 

 Güvenlikli etiket veya işareti olmayan inşaat demiri 30 Nisan a kadar satılmalı! Stoklardaki inşaat demirine düzenleme

Bunların yanı sıra İnşaat sektöründe devrim niteliğinde yeni uygulama olan, İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) yılbaşı iitbarıyla resmen başladı. 

Söz konusu sistem ile yurt içinde üretilen ya da ithal edilen inşaat demirlerinin kullanım aşamasına kadar izlenmesi planlanıyor. Buradaki veriler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Ticaret bakanlıkları ve Gelir İdaresi Başkanlığına da akktarılacak. 

Darphane tarafından tedarik edilecek özel mürekkebin kullanıldığı güvenlikli etiket ve inşaat demir bağı, nşaat demirlerine uygulanacak ve bu etiket kopyalanamayacak, yüksek güvenlikli olacak. Etiket üzerinde, demirin üretimi ile ilgili tarih gibi bazı bilgiler de bulunacak. 

İnşaat demirlerindeki güvenlikli etiketler aynı zamanda saha denetimlerinde özel cihazlarla okutularak denetleme yapılacak. Üretim ve ithalat aşamasından inşaat müteahhitlerine kadar olan alım ve satım süreçleri, bu sistem aracılığıyla takip edilebilecek. 

Sisteme aykırı durumların tespiti halinde usulsüzlük cezası kesilecek. İDİS dışında inşaat demiri üretimi, ihracatı, ithalatı, alışı, satışı ve kullanımı yapılamayacak.

Kiracılar acil çözüm bekliyor: "Kiraya yılda 5 kez zam uygulandı, nefes alamıyoruz, sokakta mı kalalım?"

Aralık 2023 enflasyon rakamları açıklandı! İşte son dakika TEFE TÜFE Aralık 2023 rakamları!

Japon deprem uzamanı Yoshinori Moriwaki'den deprem öncesi ve sonrası hazırlık programı!


Geri Dön