22 / 11 / 2024
fuzul

GYODER Başkanı Işık Gökkaya: Afet riski altındaki alanları dönüştürecek kanun acil çıkmalı!

GYODER Başkanı Işık Gökkaya: Afet riski altındaki alanları dönüştürecek kanun acil çıkmalı!

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanun tasarısının, TBMM'de partiler üstü uzlaşmayla acilen yasalaştırılmasını istedi




 

Gökkaya, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda, bazı değişikliklerle kabul edilerek, TBMM'nin gündemine getirilen "Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun tasarısı" ile ilgili "ulusal uzlaşma" çağrısında bulundu.

Tasarının milyonlarca insanın direkt hayatını ilgilendiren bir konu olduğunu vurgulayan Gökkaya, "Buna karşın, onlarca yıl sürecek uzun bir çalışmaya temel teşkil edecek, olmazsa olmaz bir yasa. Tasarı bu aşamaya geldikten sonra her geçen günün bilançosu ağır olabilir. Seferberlik yaklaşımı ile bir an önce harekete geçmek lazım. Bu, siyaset üstü bir durum. Tasarının, partiler üstü bir uzlaşma ile bir an önce yasalaşması yönünde çaba harcanmalıdır" dedi.

Gökkaya, şunları kaydetti:

"Yaşanan Marmara depremine karşın son yaşadığımız Van depremi sonrasında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca çok önemli bir adım atılmış ve ilgili tüm tarafların katkıları da alınarak, afet ve özellikle de deprem riskine karşın insan hayatını korumaya yönelik geniş ve her açıdan yeterli bir yasa tasarısı hazırlanmıştır. Bu tasarı, alınacak tedbirler ve yürütülecek tüm çalışmalara olanak sağlayan hukuki ve sosyal altyapıyı sağlamaktadır. Bu kanun tasarısının amacı; afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere, iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemektir. Beklenilen İstanbul depremi de göz önüne alındığında, tasarının önemi ortadadır. Milyonlarca insanın can güvenliğiyle ilgilidir. İki milyonun üzerinde bir yapının, deprem ve diğer afetler açısından güvenli yapılarla değiştirilmesi söz konusudur. Bu süreç, yıllar içinde tamamlanabilecek, uzun ve yoğun çalışmalar gerektirecektir. Bu sürecin başlatılmasında gecikilen her günün bedeli, insan hayatı ile ölçümlenebilecek ağır sonuçlar doğurabilecektir."

Tüm bu sebeplerden ötürü bu tasarı üzerinden birtakım tartışmalara girilmesinin, son derece yanlış olacağına da dikkati çeken Işık Gökkaya, "Tasarı elzem ve siyaset üstü bir mahiyete sahiptir. Siyaset üstü, partiler üstü bir uzlaşma ile yasama süreci bir an önce tamamlanmalı ve tasarı acilen yasalaşmalıdır. Hatta bu konuda gösterilecek uzlaşmanın, kanunun çıkışı itibarıyla 'yürütme' aşamasına da taşınması ve gerçekleştirilecek çalışmalara 'ulusal bir seferberlik' yaklaşımı ile destek verilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

AA


Geri Dön