Sektörel

GYODER'den GYO'lar için planlanan yüzde 10 kurumlar vergisi ve yüzde 50 temettü şartına itiraz!

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici, GYO'lara asgari kurumlar vergisi ve temettü şartı sonrası sektördeki ekosistemin bozulabileceğine dikkat çekti ve önerilerini açıkladı. İşte o açıklama...

Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi için TBMM Genel Kurul'da bu hafta görüşmeler başladı. Teklif çerçevesinde, gayrimenkul yatırım ortaklıklarının (GYO) tabi olacağı vergi ve istisnalara ilişkin düzenlemelere de yer veriliyor. 

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici, TBMM'de görüşülmekte olan torba yasa ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Çekici, torba yasa çerçevesinde GYO'lara getirilmesi planlanan asgari yüzde 10 kurumlar vergisi ve yüzde 50 temettü şartının hayata geçmesi durumunda GYO'ların yeni yatırımlar için ayırabilecekleri kaynağın çok azalacağına; bunun da sektördeki ekosistemi çalışamaz duruma getirebileceğine dikkat çekti. 

Çekici, önerilerinin kurumlar vergisi istisnasının sürmesi ve yüzde 20 temettü şartı getirilmesi olduğunun altını çizdi. 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; GYODER Başkanı Neşecan Çekici, Türkiye'de mevcut durumda 46 olan GYO sayısının bu senenin 60'lara yaklaşması, üç yıl içinde ise 100'e ulaşmasını öngördüklerine vurgu yaptı.

Çekici, düzenlemenin bu haliyle yasalaşması halinde ise yeni GYO'ların sisteme dahil olmasının güçleşeceğini, hatta mevcut GYO'lardan bazılarının bu statüden vazgeçebileceğini dile getirdi. 

DÜNYADA DOĞRUDAN VERGİ BULUNMUYOR 

Reuters ile yaptığı söyleşide sektör ile ilgili gelişmeleri değerlendiren Neşecan Çekici, "Yaklaşık dört aydır konunun üzerinde gerek özel sektörle, gerek düzenleyici kurum şeklinde SPK ile, gerekse kamu ile özellikle Hazine ve Maliye Bakanlığı ile çok ciddi istişarelerde bulunuyoruz. Torba yasaya giren ve bazı vergilerin getirilmesi, bazılarının oranlarının değiştirilmesi yoluyla maliye politikasına katkı verilmesini olumlu görüyoruz. Sektör olarak da üzerimize düşeni yapmaya açığız" açıklamasında bulundu.

Çekici, GYO'ların tüm dünyadaki işleyişine bakıldığında, GYO'lara doğrudan verginin dünyada olmadığını belirtti ve şunları söyledi: 

"Türkiye'deki mevcut durum da özel bir durum değil, bir imtiyaz değil. Çünkü GYO'ların kuruluş felsefesi nitelikli büyük gayrimenkul üretiminin teşvik edilmesi, gayrimenkul sektörünün gelişmesinin sağlanması, kayıt altına alınmasıdır. Kurumlar vergisi istisnası da onların kuruluş ve işleyişi için tanımlanmış bir yatırım yapma, önünü açma konusudur."

Şu anki mevcut uygulamada GYO'lar kurumlar vergisinden istisna oluyor. Kanun teklifi ile gayrimenkul yatırım ortaklıkları ile gayrimenkul fonlarının, ticari mal niteliğinde olanlar dahil sahip oldukları taşınmazlardan elde ettikleri kazançların yüzde 50'sini ortaklarına kar payı olarak dağıtmaları istisnadan yararlanmak için şart olarak belirtiliyor. 

KAZANCIN YÜZDE 50'Sİ KAR PAYINA GİDECEK, YÜZDE 10 DA KURUMLAR VERGİSİ ÖDENECEK

Çekici, "Teklifin Plan ve Bütçe Komisyonu'nda onaylanan şekli maalesef sektörün yüzde 50 temettü dağıtmasının zorunlu hale gelmesi ve yüzde 10 asgari kurumlar vergisini ödemesi yönünde gelişti. Biz dedik ki, kurumlar vergisi istisnamız devam etsin, ama kâr dağıtımı zorunluluğuna bağlansın. Yani temettü ödeyelim. Bunun için ciddi savaş verdik. Önerimiz, bütün GYO'lar yüzde 20 temettü dağıtsın yönündeydi. Hem küçük yatırımcıyı mutlu etsin, hem GYO'ların iskonto oranlarına faydası olsun" diye konuştu. 

Kendilerinin hala savaştığını aktaran Çekici, amaçlarının bu yüzde 10'u kaldırmaya çalışmak olduğunu söyledi ve "Kazancınızın yüzde 50'sini kâr payı olarak dağıtacaksınız. Bunun üzerine bir de yüzde 10 kurumlar vergisi eklendiğinde, kalan miktarın neresiyle yatırım yapılacak? GYO'ların üzerinde çok ciddi bir kambur ortaya çıkacak" diyerek konuyu açıkladı. 

Çekici'nin verdiği bilgiye göre, gayrimenkul yatırım ortaklıkları 2023 yılında 32 milyar TL kazanç istisnasından faydalandı. Bunun vergi etkisi 10 ise milyar TL olarak gerçekleşti. Gayrimenkul yatırım fonları için ise 31 milyar lira kazanç istisnası yaratılırken, bunun vergi etkisi de yine 10 milyar TL oldu. Buna göre, istisnaya tabi olmasalardı, bu kurumlardan 2023 yılında toplamda 20 milyar TL seviyesinde kurumlar vergisi alınacaktı. 

Çekici, "Eğer kurumlar vergisi istisnası olmasaydı bu şekilde bir vergi alınırdı. Evet kurumlar vergisi ödemiyorsunuz ama havuza ne kadar su veriyorsunuz, bu önemli. Bizim getirdiğimiz vergi geliri, başka vergi kanalları yoluyla bundan çok fazla. 20 milyarın katı şeklinde vergi getiriyoruz sektöre. GYO'ların KDV, emlak vergisi, tapu harçları, stopajlar yoluyla sisteme ciddi bir katkısı bulunuyor" ifadelerini kulllandı. 

Çekici, GYO'ların diğer sektörler gibi olmadığını, GYO olmaktan vazgeçebileceğini ya da yeni GYO'ların sisteme dahil olmayabileceğini dile getirdi ve "Buradaki denetim, hesap verebilirlik, objektiflik, kayıtiçilik düşer. O zaman da bu kadar KDV, bu kadar stopaj, tapu harcı da doğmaz ve sığ bir sistem şeklinde kalır" dedi.

SEKTÖRÜN BÜYÜMESİ OLUMSUZ ETKİLENİR 

GYODER Başkanı Neşecan Çekici, değişikliklerin sektördeki büyümeyi de olumsuz etkileyeceğine dikkat çekerek, "GYO olmak için dönüşüm sürecinde bulunanlar mevcut. Fakat şu anda o süreçleri devam ettirirler mi bilemiyoruz. Mevcutlar ne düşünür, bilemiyoruz. Sektörde büyüme yavaşlayacaktır" diye konuştu. 

GYO'ların düşük borçluluk yapısının da gözardı edilmemesinin gerektiğini dile getiren Neşecan Çekici, "Özkaynakları 572 milyar TL, toplam borçları 187 milyar TL seviyesinde olan bir sektörden bahsediyoruz. GYO'ların borçluluk yapıları borsada işlem gören diğer halka açık şirketlere baktığımızda oldukça iyi. Normalde, borsada işlem gören şirketlerin borçluluğu özkaynağın 3-4 katından çok. GYO'lar ise borçlanmadan özkaynakları ile yatırım gerçekleştiriyorlar" ifadelerini kullandı. 

Çekici söz konusu açıklamasını, "GYO'lar ekonomide çarpan etkisi yaratıyor. Burada kazandığının büyük bir kısmını, başka hiçbir işle iştigal edemediği için yeni gayrimenkul yatırımlarına yani tekrar ekosistemine dahil ediyor. Ancak bu şekildeki bir yasa değişikliği halinde bu iklim değişecek, sektördeki ekosistem bozulacak" diyerek tamamladı. 

İstanbul Deprem Seferberlik Planı’nda neler var? İşte 14 maddede İstanbul Deprem Seferberlik Planı!

Konut kredisi kullanımı 448 milyar 339 milyon TL'ye indi!

Ünlü analistten suçlama gibi açıklama: Faiz düşecek, GYO’lar uçacak algısı yapılıyor!