20 / 05 / 2024

Hacettepe Üniversitesi Teknokent günleri başladı

Hacettepe Üniversitesi Teknokent günleri başladı

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Teknokenti'nin bu yıl üçüncüsünü düzenlediği "HÜ Teknokent Günleri"nde, "Türkiye ve Japonya Arasında Bilimsel ve Teknik İşbirliğinin ve Deği



HÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Geçim'in yönettiği panelde konuşan Japonya Chiba Üniversitesi Mühendislik Lisansüstü Enstitüsü Medikal Sistem Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Koichi Ito, üniversitelerinin 26 farklı ülkeyle 180 ortak araştırma projesi yürüttüğünü bildirdi.

Üniversitenin yıllık bütçesinin 640 milyon dolar olduğunu belirten Koichi Ito, bu gelirin yarısının üniversiteye bağlı hastaneden, yarısının da sanayi ile yürütülen ortak projelerden kaynaklandığını anlattı.

Koichi Ito, üniversitenin sanayiyle yürüttüğü projelerin Teknoloji Transfer Birimi tarafından yürütüldüğünü, bu birimin üniversitenin ve sanayinin ihtiyaçlarını belirleyerek projelerin başlatılmasını sağladığını ifade etti.

Üniversitenin tıp, mühendislik, biyo enformasyon, medikal görüntüleme, medikal nanoteknoloji, beyin bilimi konularında her yıl 120-150 patent başvurusu yaptığını dile getiren Koichi Ito, patente konu olan son başvurularının ise görüntülemede üç boyut sağlayan "Endoflatter" isimli yazılımları olduğu belirtti.

-"DEPREME KARŞI BALONLARLA KABLOSUZ AĞ KURDULAR"-
Japonya Nigata Üniversitesi Mühendislik Lisansüstü Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenichi Mase de üniversitenin 3. nesil kablosuz ağlar üzerine yürüttüğü çalışmalar üzerine bilgi verdiği konuşmasında, bu çalışmaların dünya çapında yürütülen en büyük projeler olduğunu söyledi.

Japonya'nın deprem bölgesinde olması nedeniyle afet anlarında iletişimin devam etmesinin önemini vurgulayan Kenichi Mase, bu konuda Yamakashi Köyü'nde başlattıkları "Skymesh" isimli projelerini anlattı.

Afet alanlarında bölgeye kurulan uçan balonlarla kablosuz ağ sistemini kurduklarını ve bu balonların rüzgarla hareketinde bile görüntü ve veri iletişimini sorunsuz elde ettiklerini bildiren Kenichi Mase, bu sisteme uyduların da destek verdiğini kaydetti.

Deprem anında barınaklardaki iletişimin sürmesi için "Barınak İletişim Sistemi" ni de hayata geçirdiklerini anlatan Kenichi Mase, bu sistemlerin sınırlı bant genişliği olan tüm bölgelerde de yüksek verimle çalıştığını dile getirdi.

-"ATOMİK KUVVET MİKROSKOBUNU DÜNYA KULLANIYOR"-
Birkaç yıl önce geliştirdiği mikroskoplarla bilim kamuoyunda yer edinen Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Oral da Türkiye'nin katma değeri yüksek ürünler geliştirmesi gereğine işaret etti.

Türkiye'nin tarım ürünlerinden ton başına kazandığı gelirin 2 bin dolarla 11 bin dolar arasında değiştiğini ancak kullanımı yaygın bazı ilaçların ton fiyatının 170 milyon dolara kadar çıkabildiğini anlatan Oral, "Türkiye, temel ve mühendislik bilimlerini desteklediği sürece hızla ilerleyebilir. Bunu rakamlar anlatıyor" diye konuştu.

Geliştirdikleri atomik kuvvet mikroskoplarının başta Oxford, Harvard, IMT, Tokyo Teknoloji gibi üniversitelere satıldığını ve halen onlarca üniversitede kullanıldığını bildiren Oral, küçük manyetik nesnelerin görüntülenmesini sağlayan bu mikroskopların elektron ve optik mikroskoplara oranla büyük üstünlükleri olduğunu söyledi.

Oral, bu mikroskopların geliştirilmesi sırasında ilk siparişleri Japonya'dan aldıklarını da kaydetti.

Japonya Kansai Rousai Hastanesi Ortepedik Cerrahi ve Spinal Cerrahi şefi Doç. Dr. Tetsuo Ohwada ise üniversitenin sanayi ile yürüttüğü ortak projelerle ilgili bilgiler verdi.

Osaka Üniversitesinin çatısı altında kurulan hastanelerinde dünyanın en büyük kanser araştırmalarının yapıldığını belirten Tetsuo Ohwado, buradaki tüm projelerin sanayiyle ortak yürütülmesi nedeniyle başarıya ulaştığını kaydetti.
AA


Geri Dön