01 / 05 / 2024

Haciz nasıl başlar?

 Haciz nasıl başlar?

Haciz, borçlu kişinin borcu kadar menkul, gayrimenkul ve üçüncü kişilerdeki hak ve alacaklarına kısıtlama yapılması,el konulması durumudur.Peki haciz nasıl başlar?İşte haciz başlama süreci..



Haciz nasıl başlar?

Haciz işleminin açılması için alacaklı tarafından telep edilmesi gerekiyor.İcra müdürlüklerine yapılan takip talebiyle borçluya ödeme emri düzenlenerek gönderiliyor.  Borçlunun ödeme emrinde yazılı yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda takip kesinleşiyor ve haciz işlemleri başlıyor.


İcra müdürlüğü talebi yerinde gördüyse borçlunun adına kayıtlı araçlara, tapuda adına olan gayrimenkullerine , varsa ortaklığı nisbetince ortak olunan şirkete, devlet yada özel sektör işcisi ise maaşına , borçlunun gösterilen iş ve ev adreslerine ve diğer üçüncü şahıslardaki hak ve alacaklarına hacize gidebilİyor.. Bu işlemlerin yapılması durumunda gerekecek olan her türlü masraf alacaklı veya vekilince peşin olarak karşılanıyor ve dosyaya masraf olarak işleniyor. Nihayetinde borçludan tahsil ediliyor.Hacize görevli icra memuru yanı sıra alacaklı veya vekilide katılabiliyor.icra memuru isterse hacize katipleri de katılabiliyor.


Borçluya durum anlatılıyor ve haciz işlemine geçiliyor. Muhattap bulunamaması hacize engel değildir,eğer borçlu evde yoksa haciz gıyabında gerçekleştiriliyor. Görevli icra memurunun yapacak olduğu tespit neticesinde haczedicek olan mallar haciz ediliyor. Bu malları icra memuru raiç değerlerini belirleyerek tutanağa yazıyor.


Haciz uygulanan mallar, alacaklı veya vekilinin talebi halinde mallar yediemin olarak borçluya yada bir yakınına bırakılabiliyor.


Ayrıca üzerinde haciz olan bir mala tekrardan haciz konması da mümkün olmuyor. Yani bir malın üzerinde birden fazla haciz olabiliyor. Üzerinde birden fazla haciz olan malın satışı durumunda icra müdürlüğünce yapılacak derece kararı doğrultusunda elde edilen gelirden masrafların düşürülmesinin ardından haciz tarihleri ve alacak miktarları doğrultusunda alacaklılara pay ediliyor.


Birden fazla haciz söz konusu değil ise gene elde edilen satış geliri masrafları düştükten sonra alacaklıya ödeniyor.Elde edilen gelir borç miktarını ve masrafları karşılamaya yetmez ise yeniden haciz tatbik edilebilir. Artması durumunda ise borçluya bakiye miktar geri veriliyor.


İcra nelere el koyabilir?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön