Hacizli gayrimenkul satın alınabilir mi?
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde haciz olan gayrimenkulün satılıp satılamayacağını kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in o köşe yazısı...
Tamer Heper, bir gayrimenkulün üzerinde haciz bulunuyorsa bu durumun o gayrimenkulün satışıı engellemeyeceğini belirtti ve hacizli gayrimenkulün alınıp satılabileceğini dile getirdi. Bu durumdaki sıkıntılı durumu "Hacizli gayrimenkul, üzerindeki hacizle birlikte satın alınır. Yani haciz konusu borcu, yeni malik üstlenmiş olur" diyerek açıkladı.
"Alacaklı parasını tahsil etmek amacıyla o gayrimenkulü satışa sunabilir ve o gayrimenkul bu haciz sebebiyle satılır" diye konuşan Tamer Heper, satışta malikin kim olduğuna bakılmayacağını, söz konusu gayrimenkulün satışla alınabileceğini ancak üzerindeki hacizle sahip olunabileceğini belirtti.
***
Tamer Heper, bir istisnaya dikkat çekerek, eğer gayrimenkuldeki haciz bir kamu alacağı için bulunuyorsa satış yapılamayacağını vurguladı. Heper, bu gayrimenkulü kişinin istemesine karşın tapu müdürlüğü nün bu işlemi yapmayacağını aktardı.
Heper, konuyla ilgili "Bu nedenle okuyucuma önerim önce haczi kimin koyduğuna bir baksın. Şayet kamu alacağı için koyuldu ise tapusunu da alamayacak. Ama vatandaş tarafından koyulduysa 300 bin TL ile icra masrafları ve avukat ücretinin toplamı kadar risk vardır. Buna göre alım fiyatını belirlesin veya alımdan vazgeçsin" ifadelerini kullandı.
Nihai rakamın tespitinin icra memurluğunca yapılacak hesapla belli olacağını ifade eden Heper, "Buna ‘kapak hesabı’ diyoruz. Satıcıdan kapak hesabını istesin, sonuçta işine geliyorsa bu alımı yapsın. Aksi halde ‘vazgeçsin’ derim" diyerek yazısını noktaladı.
Miras nasıl paylaşılır? İşte miras paylaşımının detayları!
Evini satan herkesi ilgilendiriyor! Dikkat! Mirasçı çıkabilir...