29 / 04 / 2024

Hak sahibinin haberi olmadan bina yıkılabilir mi?

Hak sahibinin haberi olmadan bina yıkılabilir mi?

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyuculardan birinin sorduğu Hak sahibinin haberi olmadan bina yıkılabilir mi sorusuna yanıt verdi..



Bir binada dükkanım var. Yönetici, haberim olmadan binanın yıkılıp yeniden yapılması için kat maliklerini iknaya çalışmış. Derken binada beş kişilik bir komisyon oluşturduk, müteahhide vereceğiz, yönetici ısrarla bir müteahhit üzerinde duruyor. Ben 'araştırılsın' diyorum. Ama kendisi yokluğumda, bana haber vermeden toplantı yapıp kat maliklerini kendi istediği müteahhit noktasında iknaya çalışıyor. Toplantılardan haberdar edilmem için ihtar gönderebilir miyim? 

Buna ne yazmam gerekir? Ü.E. 



Okuyucumun dükkanının bulunduğu bina İstanbul'un rant getirecek önemli bir yerinde. 

Bu durumda elbette birilerinin ağzını sulandırıyor. Böyle bir yerde şimdilik yapılması istenilen kat karşılığı inşaat. Yani kentsel dönüşüm sistemi değil. Ancak okuyucuma, şayet bu müteahhidi kabul etmezse kentsel dönüşüme sokulacağı tehdidinde bulunuluyor. 


Bu başlığı niye yaptım. Görüyor musunuz, aslında herhangi bir depremde vatandaşlann canını kurtarmak için getirilen sistem, tehdit unsuruna dönüştü. Üstelik en pahalı semtler hedefte. Peki gecekonduda oturan zavallılar ne oldu? Henüz onları kurtaracak yiğit yok. Geleyim okuyucumun durumuna. 

Bir kere, bir müteahhitle kat karşılığı inşaat anlaşması yapılacak ise buna bütün bağımsız bölüm malikleri katılacak. 


Öyle birkaç kişiyi ikna etmekle bu iş olmuyor. Öyle umuyorum ki kat malikleri arasında birkaç kişi, muhtelif müteahhitler araştırılsın, içlerinden en güveniliri ve en elverişli şartlan kabul edeni ile anlaşma yapılsın ister. Bu da en mantıklı davranıştır. 

Bunun için öncelikle kat malikleri kurulundan karar alınması şarttır. Bunun için de toplantı yapılmalı, toplantıya tüm bağımsız bölüm malikleri usulüne uygun olarak çağrılmalıdır. Siz çağrılmadan yapılan bir toplantı geçersizdir ve iptali mümkündür. 


Bu nedenle sizi haber verilmesi şarttır. İsterseniz yöneticiyi bir ihtarname ile uyarın. Çağlmadığınız bir toplantının iptalini talep edeceğinizi bildirin. Bunun için ihtar gerekmez, zaten iptali mümkündür ama siz isterseniz yine de uyann. Bunun için kurulacak cümlelerde herhangi bir şekil şartı yoktur. Uyannızı yapın. Sizden habersiz bir karar alınırsa da iptalini dava edebilirsiniz. 


Tamer Heper-Posta


Geri Dön