Konut

Hakan Fidan ‘Takip ediyoruz’ demişti! KKTC’de yabancıya mülk satışı yüzde 0.77!

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın “MİT ve Dışişleri takip ediyor” dediği KKTC’de yabancılara taşınmaz mal satışı KKTC’nin en kritik sorunları arasında ön plana çıkarken, KKTC Meclisi’ne gönderilmek istenen tasarı tartışma yarattı.

KKTC’nin resmi verilerine göre, emlakçılar vasıtasıyla yabancılara satılan konut sayısı 2023 yılına kadar 32 bin 400 adet olduğu ifade edildi. Arazi satışını bulmak için 5 konutun bir dönümle eşitlenmesi durumunda toplam arazi satışının da 6 bin 480 dönüme denk geldiği belirtildi KKTC’de toplam 2 milyon 400 bin dönüm arazi bulunuyor. Buna göre, yabancılara satılan arazi oranı yüzde 0.77’ye tekabül ediyor. Yani yabancılara mülk satışının oranı yüzde 1’e bile denk gelmiyor. Türkiye’de ise bugün bu rakamın Antalya’da yüzde 25, 30’la çıktığı söyleniyor.

 

SİSTEMİN AÇIKLARI VAR

Star Kıbrıs’ın haberine göre, sorun şurada başlıyor. Şaibeli biçimde vatandaş olmuş yabancı uyrukluların kurdukları şirketler vasıtasıyla yüzlerce konut ve arazi alması sistemin kara deliğini meydana getiriyor. Bunun yanı sıra, avukatlar ve yabancı ortaklı şirketler aracılığıyla alınan taşınmazlar da ciddi tehlike barındırıyor. Zira miktarı açıklanmıyor. Oysa devlet tapu kayıtlarından tek bir tuşla bu arazilerin miktarını, ilgili şirketleri tek tek öğrenmek mümkün. Fakat bu rakamlar açıklanmıyor.

EMLAKÇILAR BİRLİĞİ ÖNERDİ

Bu nedenle, bireysel olarak KKTC’den ev almak için gelenler resmen cezalandırılıyor. Emlakçılar Birliği, bu kapsamda, net bir öneride bulundu. Emlakçılar Birliği’ne göre, KKTC’de herhangi bir şirketin taşınmaz mal satın alması için yüzde 100 yerli olması gerekiyor. Herhangi bir şekilde kendi kimliğini gizlemiş ve mal satın almışsa yok hükmünde kabul edilerek, bu malların devlete dönmesi talep ediliyor. Bunun yanı sıra, konut olan yabancı 6 ay içinde ülkesinden temiz kâğıdı getirmediği takdirse parasının iade edilmesi ve sözleşmenin de iptal edilmesi isteniyor.

 

ŞİRKET KURAMAYACAKLAR

Öte yandan, f5haber.com'un haberine göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın konuya ilişkin açıklaması, KKTC Meclisi’nde de gündemden düşmüyor. Bu kapsamda, KKTC İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, önceki günlerde, yabancılara mülk satışı ve emlakçılara dair 2 yasa tasarısı hazırladıklarını söylemişti. Yabancıların mülk alımına yönelik belirli kısıtlamaların getirileceğini belirten Oğuz, şirketler kurarak yabancıların yap-sat şeklinde inşaat sektörüne girmelerinin önüne geçeceklerini belirtmişti.

Kentsel dönüşüm yasası tekelleşmeye mi yol açacak?

İnşaat malzemelerindeki artış iflasa neden oluyor!

Elbistan’a yeni imar planı geliyor! Elbistan’ın yeni anayasası olacak!