28 / 04 / 2024

Hakan Tartan Basmane Çukuru'na talip oldu!

Hakan Tartan Basmane Çukuru'na talip oldu!

Yeni Asır'daki fare yuvası haline gelen çukur ile ilgili çıkan haberlerin ardından incelemede bulunan Konak Belediye Başkanı Hakan Başkan "Büyükşehir yetkiyi bana versin hemen temizleyeyim" dedi




İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin temizlemediği ve 14 yılda bataklık haline gelen Basmane'deki fareli çukura Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan talip oldu. Daha önce Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olduğunu açıklayan Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, "Büyükşehir burada yetkiyi bana versin, burayı hemen temizleyeyim. Buraya çok güzel bir rekrasyon alanı ve otopark yaparız. Böylece kentimizde yaşanan otopark sorunu çözüleceği gibi insanlarımıza da soluk alabileceği güzel bir alan kazandırmış oluruz" dedi. Yeni Asır'daki fare yuvası haline gelen çukur ile ilgili çıkan haberlerin ardından incelemede bulunan Başkan Tartan, Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday gösterilip seçilmesi halinde ise, bu projeyi daha da geliştirerek devam ettireceğini belirterek, "Hukuki süreç tamamlandığında da ben burayı sahibine hemen teslim ederim. Ama arada bu pislik yuvası tertemiz ve halkın kullanımına ve soluk alabileceği bir yer olur. Ayrıca kentin otopark sorunu da çözülür" dedi.


Tartan: İzmir'e yakışmıyor

Basmane'de Dünya Ticaret Merkezi'nin yapılacağı alanın 14 yıldır utanç çukuruna dönüşmesinin ardından Yeni Asır Gazetesi'nde çıkan haberler üzerine Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan'dan bir öneri geldi. Çukurun olduğu alanda incelemede bulunarak Yeni Asır'a açıklama yapan Tartan, "Burası benim yetki alanımın dışında. Şu an için herhangi bir müdahalem olamaz. Ama biz buranın önünün açılması için elimizden geleni yaptık. Gerekli imar değişiklikleri ilgili meclis kararlarını aldık. Ama bu duruma çok üzülüyorum. Çünkü bu görüntü İzmir'e hiç yakışmıyor. Burası İzmir'in en güzel yeri. Onun için ben de Konak Belediye Başkanı olarak çok rahatsızım" dedi. 


"1 ayda burayı düzenlerim"

Utanç çukurunu 1 ay içinde güzel ve kullanılabilir bir hale getirebileceğini belirten Tartan, "Eğer burası hem Büyükşehir'in hem de arsanın sahibi Güçbirliği Holding'in onayı olursa ben burada hemen bir yeşil alan yani rekreasyon alanı ve otopark düzenlemesi yapıp 1 ayda burayı halkın en azından rahatsız olacağı noktadan çıkartırım. Hem buradaki otoparktan çevredeki esnaf ve çalışan vatandaşlar yararlanır. Buraya gelen insanlara, fuarın tam karşısı olduğu için çok güzel bir ortam sunulmuş olunur. Oturmak için banklar koyarız, masalar koyarız, en azından şekil olarak düzelir. Burasını insanların kullanımına açık hale getiririz" dedi.

Hakan Tartan, burada kurulmak istenen Dünya Ticaret Merkezi projesiyle ilgili de çarpıcı açıklamalar yaptı. "Eğer Allah nasip ederse Büyükşehir Belediye Başkanı olursam da buranın ben eski durumunun iptal ederek Büyükşehir Belediyesi olarak satın alarak burayı halka bir yeşil alan olarak kazandırmayı da isterim" diyen Tartan, "Güçbirliği Holding'ten ücreti neyse ve buraya ne kadar ödemişlerse ödeyerek burası bir otopark ve insanların soluk alabileceği bir rekreasyon alanına dönüştürülebilir. Bu fikrim sanki daha akılcı gibi görünüyor. Şu an sanki bu haliyle yürümeyecek gibi bu proje. Yürümeyecek bir projeyi de zorlamamak lazım. Ben bugüne kadar elimden geleni yaptım ama 15 yıldır hala bekliyor" dedi. 


"Kent nefes alacak"

Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu taktirde bu projesini geliştireceği sözünü veren Tartan, "Bu alanın altını 3-4 kat otopark üstüne ise galeriler yapacağım. Üstü halkın yararlanabileceği bir yer haline gelecek. Burayı beton yığını haline getirmektense bu proje daha uygun bence. Yerin altını da kullanmak gerekir. Çünkü Kanada gibi dünyanın birçok merkezinde ışıklandırmalarla alışveriş merkezleri ile halka açık yerler var. Böylece kent nefes alacak. Çok güzel bir proje olacak bu tabiki eğer belediye başkanı olursam bu projemi daha da genişleterek devam ettirmeyi düşünüyorum. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile de işbirliğine gidebiliriz. Önemli olan bu paranın geri ödenmesi. Ama burada başka bir planlama varsa o da düşünülebilir" diye konuştu. 


Büyükşehir: Bölgedeki esnaf hedef alınmadı

Yeni Asır'ın dün manşetinden gündeme getirdiği bu çukurdan ve uğradıkları fare istilasına isyan eden çevredeki esnafa, çeşitli gerekçeler gösterilerek Büyükşehir Belediyesi zabıtası tarafından ceza kesildiği yönündeki haberle ilgili açıklama geldi. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, çukurun yanından geçen Hürriyet Bulvarı'ndaki sözkonusu işletmelere toplam 7 adet ceza kesildiğini ancak bunun bu bölgedeki esnaf hedef gözetilerek yapılmadığını dile getirdi. Büyükşehir'e bağlı zabıta ekiplerinin, vatandaşlardan gelen yoğun şikayetler üzerine 1 Eylül 2013 tarihinden bu yana Atatürk, Cumhuriyet, Akdeniz, Hürriyet gibi cadde ve bulvarlar ile sahil bandında bulunan rekreasyon alanlarında seyyar satıcılar ve işyerlerinden kaynaklanan kaldırım işgallerine yönelik çalışmalarına hız verdiğini belirten yetkililer, şu bilgileri verdi: "1 Eylül-31 Ekim tarihleri arasında yapılan çalışmalarda sadece kaldırım işgallerine yönelik 393 işyerine 34 bin 496 TL tutarında işlem yapılmıştır. Yapılan incelemede bu işlemlerden sadece 7 adeti ve 616 TL'lik kısmının Hürriyet Bulvarı'ndaki işletmelerle ilgili olduğu görülmüştür. Ortada söz konusu bölgedeki esnafın hedef alındığını gösteren hiçbir veri yoktur."


Yeni Asır


Geri Dön