09 / 01 / 2025

Haksız şartların denetimi!

Haksız şartların denetimi!

Tüketici sözleşmelerindeki haksız şartlar hakkında yönetmelik kapsamında haksız şartların tespitine ve denetimine ilişkin esaslara yer veriliyor. Peki haksız şartlar nasıl denetlenir? İşte haksız şartların denetimi..



Haksız şartların denetimi!

Tüketiciyle müzakere edilmeden sözleşmeye dahil edilen ve tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde dürüstlük kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme şartlarına haksız şart deniyor.


29033 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tüketici sözleşmelerindeki haksız şartlar hakkında yönetmelik kapsamında haksız şartların tespitine ve denetimine ilişkin esaslara yer veriliyor. Peki haksız şartlar nasıl denetlenir?


Haksız Şartların Denetimi


Denetim

MADDE 8 – (1) Bakanlık, genel olarak kullanılmak üzere hazırlanmış sözleşmelerde yer alan haksız şartların, sözleşme metinlerinden çıkarılması veya kullanılmasının önlenmesi için gerekli tedbirleri alır.


(2) Genel olarak kullanılmak üzere hazırlanmış tüketici sözleşmelerinde haksız şartların yer alması durumunda, bu şartların sözleşme metninden çıkarılması için sözleşmeyi düzenleyene Bakanlıkça otuz gün süre verilir. Bakanlık gerekli gördüğü hallerde bu süreyi doksan güne kadar uzatabilir.


(3) Haksız şart olarak tespit edilen sözleşme şartlarının, tüketiciler açısından kesin olarak hükümsüz olduğunun sözleşmeyi düzenleyen tarafından tüketicilere açık ve anlaşılır biçimde yazılı veya elektronik ortamda bildirilmesi durumunda, tespit tarihinden önce tüketicilerle kurulan ve halen geçerli olan sözleşme metinlerinden bu şartların çıkarıldığı kabul edilir.


(4) Bakanlıkça verilen sürenin bitimine kadar, sözleşmeyi düzenleyen tarafından haksız şartların sözleşme metninden çıkarılmaması halinde, aykırılığın tespit edildiği her bir sözleşme için Kanunun 77 nci maddesi uyarınca idari para cezası uygulanır.



Tüketici sözleşmelerindeki haksız şartlar hakkında yönetmelik tam metni!


Geri Dön