09 / 05 / 2024

tüketici sözlemelerindeki haksız şartların denetimi

tüketici sözlemelerindeki haksız şartların denetimi

Tüketici sözleşmelerindeki haksız şartlar hakkında yönetmelik kapsamında haksız şartların tespitine ve denetimine ilişkin esaslara yer veriliyor. Peki haksız şartlar nasıl denetlenir? İşte haksız şartların denetimi..

BDDK açıkladı: Tüketici kredilerinin 442 milyar 504 milyon TL'si konut!

BDDK tarafından açıklanan rakamlara göre tüketici kredilerinin tutarı 10 Kasım itibarıyla 3 milyar 496 milyon lira artışla 1 trilyon 462 milyar 617 milyon liraya yükseldi. Söz konusu kredilerin 442 milyar 504 milyon liralık kısmını konut kredisi oluşturdu...

İBB'den 100. yıla özel İstanbullulara müjde: Vapurlardan metrolara, kütüphanelerden köylere kadar sınırsız!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)  Cumhuriyetimizin 100. yılına özel, vapurlardan metrolara, kütüphanelerden köylere kadar 11 bin noktada sınırsız internetin sınırsız olacağını açıkladı.

Kiralar 5 yılda yüzde 900'e yakın arttı: Tüketici Birliği çözüm önerilerini paylaştı! Ev sahiplerine yüksek vergi...

Kiralık ev fiyatlarındaki fahiş artışlar, ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkları resmen kriz haline getirdi. Tüketici Birliği Federasyonu çözüm önerilerini sıraladı. İşte ayrıntılar...

Tüketici güven endeksi Mayıs ayında yüzde 4 arttı! TÜİK son dakika rakamlarını açıkladı!

Tüketici güven endeksi Mayıs ayında aylık bazda yüzde 4 artış gösterdi ve 91,1 olarak kaydedildi. İşte TÜİK tarafından açıklanan o son dakika rakamları...

Tüketici kredilerinin 415 milyar 35 milyon lirası konut!

Açıklanan rakamlara göre tüketici kredileri tutarı, 5 Mayıs 2023 tarihi itibarıyla 8 milyar 746 milyon TL artışla 1 trilyon 328 milyar 678 milyon TL'ye çıktı. Söz konusu kredilerin 415 milyar 35 milyon TL'si konut...

Tüketici kredilerinin 374 milyar 340 milyon lirası konut!

Açıklanan resmi rakamlara göre, tüketici kredileri 10 Mart 2023 tarihi itibarıyla 23 milyar 317 milyon lira artışla 1 trilyon 226 milyar 166 milyon TL oldu. Söz konusu kredilerin 374 milyar 340 milyon lirası konut kredilerinden oluştu...

Et ve Süt Kurumu'ndan kırmızı et fiyatlarına ilişkin flaş açıklama! 

Et ve Süt Kurumu'ndan kırmızı et fiyatlarına ilişkin dikkat çeken açıklama yapıldı. Fiyat istikrarı hususunda gerekli tedbirlerin alındığı kaydedildi.

Türksat Kablonet’ten yılın internet kampanyası! 5O TL’den başlayan fiyatlarla sınırsız internetiniz olsun

Türksat Kablonet, yılın son tarifsiz internet kampanyasını duyurdu. Sizde 5O TL’den başlayan fiyatlarla sınırsız internete sahip olabilirsiniz. İşte detaylar…

Tüketici hakem heyetlerine başvuru parasal sınırı 66 bin lira oldu!

Tüketici Hakem Heyetlerine başvuruda parasal sınır arttırıldı. Önümüzdeki seneden itibaren değeri 66 bin liranın altında olan uyuşmazlıklarda, il veya ilçe tüketici hakem heyetleri görev alacak.

Tüketici Konfederasyonu Başkanı açıkladı; o ücreti ödemek zorunda değilsiniz

AVM'lerde otopark tartışmasına açıklık getiren Tüketiciler konfederasyonu Başkanı Ağaoğlu, tüketicilerden haksız şekilde tahsil edilen otopark ücretleriyle milyonlarca lira haksız kazanç elde edildiğini söyledi.

Tüketici ve konut kredilerine sigorta düzenlemesi geliyor! 1 Ocak'ta resmen başlıyor!

Bugünkü 31962 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, tüketici kredisi sözleşmeleri ile konut finansmanı sözleşmeleri, sigortalı ve sigortasız olarak hazırlanacak karşılaştırmalı ödeme planıyla teklif edilebilecek.

BDDK'dan flaş tüketici kredisi açıklaması! Süre ve limitler yeniden belirlendi

Hükümetin yüksek enflasyon nedeniyle vatandaşın alım gücüne bulduğu çarelerden birisi GES (Gelire Endeskli İç Borçlanma Senedi) oldu. Peşinden BDDK, tüketici kredilerinde süre ve limitlerdeki yeni düzenlemeyi duyurdu. İşte ayrıntılar...

Tüketici hakem heyeti başvuru sınırı 2022 ne kadar?

Tüketici hakem heyetine müracaat etmek isteyen kimseler başvurularda önem teşkil eden parasal sınırı araştırıyor. Peki, Tüketici Hakem Heyeti başvuru sınırı 2022 ne kadar?

tüketici sözlemelerindeki haksız şartların denetimi Haberi

tüketici sözlemelerindeki haksız şartların denetimi

Haksız şartların denetimi!

Tüketiciyle müzakere edilmeden sözleşmeye dahil edilen ve tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde dürüstlük kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme şartlarına haksız şart deniyor.


29033 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tüketici sözleşmelerindeki haksız şartlar hakkında yönetmelik kapsamında haksız şartların tespitine ve denetimine ilişkin esaslara yer veriliyor. Peki haksız şartlar nasıl denetlenir?


Haksız Şartların Denetimi


Denetim

MADDE 8 – (1) Bakanlık, genel olarak kullanılmak üzere hazırlanmış sözleşmelerde yer alan haksız şartların, sözleşme metinlerinden çıkarılması veya kullanılmasının önlenmesi için gerekli tedbirleri alır.


(2) Genel olarak kullanılmak üzere hazırlanmış tüketici sözleşmelerinde haksız şartların yer alması durumunda, bu şartların sözleşme metninden çıkarılması için sözleşmeyi düzenleyene Bakanlıkça otuz gün süre verilir. Bakanlık gerekli gördüğü hallerde bu süreyi doksan güne kadar uzatabilir.


(3) Haksız şart olarak...