11 / 05 / 2024

Halep El Medine çarşısı kül oldu!

 Halep El Medine çarşısı kül oldu!

Üç aydır şiddetli çatışmaların yaşandığı Halep'te tarihi El Medine çarşısı, çıkan yangında harabeye döndü. Muhalifler orduyu suçladı...



Suriye ’de savaş nedeniyle yüzlerce yıllık tarihi eserlerin tahrip olması endişe yaratırken Halep kentinde cuma günü şiddetlenen çatışmalarda tarihi El Medine Çarşısı çıkan yangında büyük hasar gördü. UNESCO Dünya Mirası listesindeki Eski Kent’te bulunan 14. yüzyıldan kalma çarşı ve çevresinde muhaliflerin konuşlanması sonrası şiddetli çatışmaların yaşandığı belirtildi. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, muhaliflere dayandırdığı haberlerde yangında Osmanlı döneminden kalma çarşıdaki 1000’e yakın dükkanın kül olduğunu duyurdu. Yangının ordunun havan topu saldırısı sonucu çıktığını savunan muhalifler de, bir süre öncesine kadar turistlerin akın ettiği, taş koridorları ve ahşap binalarıyla ünlü kapalı çarşıdaki dükkanların yandığını gösteren görüntüleri YouTube’da paylaştı. 


Tarihi hamam üs oldu 

Yönetime yakın bazı bloglarda ise, yangının yabancı İslamcı militanlar tarafından çıkartıldığı belirtildi. UNESCO Dünya Mirası Merkezi Başkanı Kişore Rao, yangını ‘büyük bir trajedi’ olarak niteledi. Halep Kalesi’nin de bulunduğu Eski Kent’teki birçok tarihi lokantanın da yerle bir olduğu, muhaliflerin geçen haftadan beri tarihi bir hamamı üs olarak kullandığı belirtildi. Dünyada sürekli olarak yerleşim yeri olarak kullanılan en eski kentlerden biri olan Halep’teki Eski Kent’in şiddetli çatışmalar nedeniyle büyük hasar görmesi, bölgeyi ‘kentin ruhu’ olarak gören Halep halkı arasında büyük tepki yaratıyor. 

Kamışlı’da intihar saldırısı 

Muhalifler çatışmalarda iki tarafın da ağır kayıp yaşadığını belirtirken, dün sabah Şam yakınlarında orduya ait bir kontrol noktasına düzenlenen saldırıda 9 asker öldü. Deyr el Zor’da da bir kontrol noktasına düzenlenen saldırıda 4 askerin öldüğü bildirildi. Uzun süredir tansiyonun yüksek olduğu Kürt kenti Kamışlı’da da, dün muhalifler tarafından düzenlenen intihar saldırısında devlet televizyonuna göre en az 4, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre ise 8 kişi öldü. Gözlemevi Başkanı Rami Abdulrahman, bomba yüklü aracın Suriye askerlerine ait bir kışlayı hedef aldığını ve ölenlerin tümünün güvenlik gücü üyesi olduğunu söyledi. Kürtlerin kontrolündeki Kamışlı’da ilk defa bu kadar büyük bir intihar saldırısı oldu. Az sayıda askerin bulunduğu kentte, Kürtler ve muhalifler arasındaki gerilim giderek yükseliyor. 

Irak ’tan ABD’ye teminat 

Öte yandan İran uçaklarını kontrol etmesi konusunda ABD’nin baskısı altında olan Irak, Suriye’ye silah taşıdığından şüphelenilen uçakları durdurup arayacağını bildirdi. Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, “Bu konuda ABD yönetimine teminat verdik” dedi.


Radikal


Geri Dön