23 / 12 / 2024

Haleplibahçe Müze Kompleksi Şanlıurfa'da inşa ediliyor!

Haleplibahçe Müze Kompleksi Şanlıurfa'da inşa ediliyor!

Göbeklitepe'de bulunan "tapınak merkezi" ve buluntular nedeniyle ''dünyanın en eski kenti'' olarak kabul edilen Şanlıurfa'da kültür ve turizm alanında bir büyük projenin hayata geçirilmesi bekleniyor...



Şanlıurfa'da, 200 dönüm alan üzerine kurulacak ve içerisinde arkeoloji, arkeopark ve mozaik müzelerinin yer alacağı Haleplibahçe Müze Kompleksi tamamlandığında Türkiye'nin en büyüğü olacak.


Göbeklitepe'de bulunan "tapınak merkezi" ve buluntular nedeniyle ''dünyanın en eski kenti'' olarak kabul edilen Şanlıurfa'da, kültür ve turizm alanında bir büyük proje hayata geçiriliyor. 


Birkaç yıl önce Haleplibahçe semtinde yapılması planlanan ''Temalı Park" projesi temel kazıları sırasında bulunan ve MS 5. ve 6. yüzyıllarda yapıldığı tahmin edilen Roma dönemine ait yönetici sarayının tabanına işlenen ''Savaşçı Amazon Kraliçeleri'' mozaikleri kentte büyük bir heyacan yarattı. 


Bunun üzerine, kazılarda bulunan eserlerin nakil sırasında zarar görebileceği endişesiyle hazırlanan projede değişikliğe giderek yeni bir çalışma hazırlandı. Daha sonra ise içerisinde arkeoloji, arkeopark ve mozaik müzelerinin yer alacağı Haleplibahçe Müze Kompleksi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in talimatıyla hızlandırılarak hayata geçirildi. 


- Teşhir ve tanzim çalışmaları 


Şanlıurfa Müze Müdürü Müslüm Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Haleplibahçe Müze Kompleksi'nin Kültür ve Turizm Bakanlığının en prestijli projelerinden biri olarak kabül edildiğini belirtti.


Çalışmalarda sona yaklaşıldığını anımsatan Ercan, kompleksin dış cephesinin yüzde 80 tamamladığını, iç mekanlarda ise tesisatların bitme noktasına geldiğini ve şuanda teşhir ve tanzim çalışmalarına yoğunlaştıklarını söyledi. 


Mevcut müzedeki eserlerin 3 aya kadar komplekse taşınmaya başlanacağını hatırlatan Ercan, şunları kaydetti:


"Burayı gezmek isteyen ziyaretçilerin geniş bir zaman ayırması gerekecek. Kompleks, metrekare olarak Türkiye'nin en büyüğü diyebiliriz. Yani Türkiye'de 200 dönüm üzerine kurulu bir müze yok. Ayrıca böylesi devasa bir alanın 30 dönümü arkeoloji müzesinin kapalı alanını oluşturmaktadır."


Kompleksinin içerisinde yer alan mozaik bölümündeki çalışmaların devam ettiğini aktaran Ercan, "Daha öncede ziyaretçilerimizin gezdiği ve beğeniyle gördüğü mozaikler bölümünde de çalışmalar devam ediyor. Üst örtü bitmek üzere ve sonra mozaikler basit bir restorasyondan geçirilip ziyarete açılacak. Arkeoloji, arkeopark ve mozaik müzesi birlikte bütünlük oluşturacak. Buraya gelen ziyaretçiler daha sonra hemen yakında bulunan tarihi Şanlıurfa Kalesi ve Balıklıgöl'e geçebilecekler" dedi.


Ercan, kentin önemli tarihi alanlarından Balıklıgöl, Urfa Kalesi ve oteller bölgesinin komplekse yakın olmasının önemli olduğunu vurguladı.


Projenin hayata geçirilmesinde hiçbir engelin bulunmadığını dile getiren Ercan, şöyle devam etti:


''Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik konuyu yakından takip ediyor. Projeyi tamamlayarak ziyaretcilere açmak istiyoruz. Çalışmalara destek vermek amacıyla bakanlığımızdan 7 kişilik bir ekip geldi. Bu arkadaşlarla birlikte teşhir ve tanzim konusunda gerekli düzenlemeleri yapıyoruz."


AA


Geri Dön