Genel

Halide Edip tekstil merkezi oluyor

Şişli'ye bağlı Halide Edip Mahallesi tekstilcilerin çekim merkezi oldu.

Tekstilcilerin yoğunlaştığı Sıracevizler Deresi Caddesi'nde fiyatlar fırladı. Dükkanların kiralık fiyatları 10 bin, satılık fiyatları milyon dolarları buluyor

Şişli sınırları ilçesinde yer alan Halide Edip Mahallesi, gecekondulaşmanın yoğun olarak yaşandığı bir semtti. 2000'li yılların başında müteahhitlerin akınına uğrayan semt, peşi sıra yükselen yeni binalarla bu kimliğinden hızla kurtulmaya başladı. Fulya ve Gülbağ mahallerindeki gibi bir dönüşüm geçiren Halide Edip'te emlak fiyatları da yükselmeye başladı. Aradan geçen sürede bölgede emlak fiyatları Şişli'nin merkeziyle yarışır hale gelmiş durumda. Semtteki emlak fiyatlarının Şişli merkez ayarına geldiğini belirten Güven Emlak'tan Koray Bozat,"Şişli merkezdeki evini kiraya verip buraya oturmaya gelen var. Buradaki sokaklar, Şişli merkezdeki gibi dar değil. Cadde gibi çok geniş ve ferah. Rakım olarak yüksek, havadar bir yer. Mecidiyeköy, Kurtuluş ve Feriköy ve Fulya gibi civar bölgelerden çok talep görüyor" diyor.
Hemen belirtelim, Çağlayan, Bomanti ve Okmeydanı'na komşu olan mahalle, Türkiye Hastanesi'nin hemen karşısından başlayıp Cevahir Oteli'ni de içine alacak şekilde arka kısımlara kadar uzanıyor.

Merkezi konumu avantaj…
İşte Bozat'a göre bölgenin merkezi konumu prim yapmasının en önemli nedeni. Bozat, "Burası merkezi yerlere çok yakın. Çevreyolu bağlantısı olmasının olması büyük bir avantaj. Bu nedenle ulaşım çok kolay, her yere rahatlıkla gitmek mümkün" diyor.
Emlakçılar, Cevahir Otel ve AVM yapılmasıyla semtin iyice prim kazandığını belirtiyor. Bomanti'nin hemen yanı başında bulunan bölgede, Hoffmann İnşaat, Ant İnşaat ve Taşyapı'nın inşaat şirketlerinin projelerinin olması da bölgedeki rayiçlerin artmasına neden olmuş. Turyap Şişli Temsilcisi Tahsin Pektaş ise, Okmeydanı SSK, Türkiye, Memorial, Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı Hastanesi gibi hastanelere yakın olan semttin, memurlar başta olmak üzere özellikle çalışan kesim tarafından rağbet gördüğünü belirtiyor. Zincirlikuyu ve Kağıthane gibi vergi dairelerinin gelmesi de bölgeye talebin artmasında etkili olmuş.

Tekstilciler akın ediyor
Semtte, Cevahir Oteli'nin arkasında bulunan Sıracevizler Deresi Sokak'a ise tekstil firmalarının yoğun bir talebi var. Bozat, "Bomanti'de yer almayınca tekstilciler buraya taşınmaya başladı. Osmanbey'deki trafik probleminden dolayı sevkiyatta problem yaşayan tekstil firmaları da buraya akın etti. Buradan Çevre yolu ve E-5 bağlantı yolunun olması tekstilciler için çok büyük kolaylık sağlıyor" diyor. Öyle ki tekstil firmalarının konuşlandığı cadde tekstil piyasasının yeni merkezi diye tabir ediliyor.
Tahsin Pektaş'a göre, Dolmabahçeye kadar uzanan tünel yolunun yapılması da tekstilcilerin buraya gelmesinde etkili olmuş. Yine karşısında büyük inşaat firmalarının projelerinin olması da burayı cazip kılmış. Taleple birlikte emlak fiyatları da fırlamış. Caddedeki dükkanların satılık fiyatı milyon doları buluyor. Örneğin 400-500 metrekare büyüklükte 3-2 katlı bir dükkanın satılık fiyatı 800-1 milyon 200 dolar arasında değişiyor. Kiralık fiyatları ise 7 -10 bin dolara arasında. Sayıları tek tük olan arsaların fiyatları da oldukça yüksek; 400 metrekare büyüklükteki bir arsanın satılık fiyatı 2-2.5 milyon dolara kadar çıkıyor.

En çok nereler revaçta?
Semtte, en revaçta olan yerlerden biri de Halide Edip Adıvar Caddesi. Cadde üzerinde 300-400 metrekare büyüklükteki bir dükkanın satılık fiyatı 600-700 bin dolar. Kiralık fiyatı ise 3-6 bin YTL arasında. Dairelerin satılık fiyatı 300-400 bin YTL arasında. Cevahir Oteli'nin hemen yanı başında yer alan ve Yapı Kredi Bankası'nın yaklaşık 45 yıl önce yaptırdığı blokların bulunduğu bölge de son derece kıymetli. Bahçe nizamlı, otoparklı ve 3-4 katlı evlerin satılık fiyatı 200-250 bin, kiralık ise bin YTL civarında.  Bu civarda yer alan Boruçiçeği Sokak, İpekböceği Sokak, Katmerli Gül Sokak, Çitlembik Sokak, Işıklı Sokak en çok tercih edilen yerler.

İmar affı bekliyoruz
Bölgenin en büyük handikapı ise kaçak yapılar… Her ne kadar 2000'den sonra yapılan binalarda bu problem çok olmamasına rağmen semtteki yapıların yüzde 70'i kaçak. Emlakçısından ev sahibine herkesin genel beklentisi bir imar affı. Bozat, "Evlerin çoğu toprak tapulu olduğu için krediye uygun değil. İmar affı çıkarsa toprak tapulu yerler kat mülkiyet tapulu olacağı için krediye uygun olacak. Bu durum da piyasayı hareketlendirecek" diyor. 

Yatırım yapan pişman olmaz
Halide Edip Mahallesi'nin yatırım için ideal bir yer olduğunu belirten Bozat, şöyle devam ediyor: "Burası yatırımcıların yatırım yapıp pişman olmayacağı yerlerin başında geliyor. Buradan hem oturmak hem de yatırım amacıyla ev alınabilir. Konut alacaklara Halide Edip'in üst taraflarını öneririm. Yeni yapılan inşaat projelerinden alırlarsa hiçbir zaman pişman olmazlar. Dükkan ve mağaza yatırımı yapacaklarsa  bunun için Sıracevizler Deresi Caddesi'ni tavsiye ediyorum." Konutta yatırım öneren Pektaş ise, "Burası ne de olsa İstanbul'un merkezi yerlerinden biri. Zarar ettirmez. Eğer kat irtifakı kurulmuş ev bulabilirlerse hiç düşünmeden alsınlar" diyor.


Daire fiyatları 600 bin YTL'yi buluyor...
1+1 dairelerin pek bulunmadığı semtte, 2+1'den oluşan sıfır dairelerin fiyatı 140-150 bin, 3+1'lerin ise genel olarak 200-350 bin YTL arasında değişiyor. Bazı yerlerde ise fiyatlar bu rakamların iki katına kadar çıkabiliyor. İgdaş hizmet binasının hemen yanında yeni yapılan 3+1'den oluşan yaklaşık 130 metrekere bir dairesinin satılık fiyatının 600 bin YTL'ye çıkabiliyor. Bozat'ın söylediğine göre, aynı büyüklükteki bir daire iki arka sokakta 200 bin YTL'ye gidiyor. Semtte, kiralık fiyatları genel olarak 800 YTL'den başlayıp bin 500 YT'ye kadar çıkıyor. Eskisi gibi çok fazla kalmamakla birlikte arsa niyetine alınan iki-üç katlı eski binaların fiyatının ise  500-700 bin YTL civarında.

Kezban Gebetaş/ Tek Borsa