Halil Alış: Afşin-Elbistan Termik Santralleri'nde 5 ünitede enerji üretilecek!
Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, klima kullanımının yoğun olduğu temmuz ve ağustos aylarında Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerinde 5 ünitenin çalıştırılmasını planladıklarını bildirdi...
Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, klima kullanımının yoğun olduğu temmuz ve ağustos aylarında Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerinde 5 ünitenin çalıştırılmasını planladıklarını bildirdi.
Alış, yaptığı açıklamada, şu an çalışan ünitelerle eldeki kömürün işlendiğini ancak bunun yeterli olmadığını belirten Alış, "Planlama ile temmuz ve ağustos aylarında, Afşin-Elbistan bölgesindeki her iki termik santralin 5 ünitesinde enerji üretimi yapacağız. Bu konuyla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Yaz döneminde daha fazla üretim yapacağız” diye konuştu.
Geçtiğimiz yıl yangın dolayısıyla hasar gören Afşin-Elbistan B Termik Santrali ile ilgili olarak 5 Mayıs 2014 tarihinde ihaleye katılmayı düşünen firmalara bilgi verileceğini söyleyen Alış, “29 Mayıs tarihinde B Santrali ile ilgili ihale gerçekleştirilecek. Dolayısıyla yangının sebep olduğu hasarla ilgili katılımcılara bilgi verilecek. Şirketlerin kendilerini bu duruma göre ayarlamaları istenecek” dedi.
B SANTRALİNDE HER ÜNİTE 360 MW GÜCÜNDE
Afşin-Elbistan B Termik Santralı, Çöllolar sektöründeki 544 milyon ton düşük kalorili linyit kömür rezervlerinin kullanılması ile ülkemizde devamlı olarak artan enerji ihtiyacına katkı sağlamak amacıyla kuruldu. Afşin-Elbistan B Termik Santralı, 4 üniteden oluşuyor ve her bir ünite 360 MW kurulu güce sahip. Santralın toplam kurulu gücü 1440 MW olarak dile getiriliyor. Şu anki kurulu gücüyle santral Türkiye elektrik enerjisi üretim kapasitesinin yüzde 7,5 lik kısmına sahip. B Termik Santralı, ilk enerji üretimine başladığı günden (Temmuz 2004) Ağustos 2012 sonuna kadar, 48 milyon 37 bin 739 MW/h enerji üretimi gerçekleştirdi.
A SANTRALİ 1984’TE ÜRETİME BAŞLADI
TKİ ve MTA’nın ortak çalışmalarıyla Afşin-Elbistan linyit havzasında düşük kalorili bol miktarda linyit rezervi olduğu tespit edildi. Bu linyitlerden faydalanarak bir termik santral kurulmasına karar verildi. 5000 MW’lık bir santralın kurulmasıyla bölgedeki linyitlerin 60 yılda tüketilebileceği hesaplanarak hazırlanan proje 1968 yılı yatırım programına alındı. 1973 senesinde santralın yapımına başlandı. Her biri 344 MW gücünde 4 ünite olarak planlanan santralın ilk ünitesi Temmuz 1984’te üretime başladı. Santral, 30 yıllık süre zarfında 100 milyon MW/h’in üzerinde elektrik enerjisi üretti.
Milliyet