01 / 05 / 2024

Afşin Elbistan Termik Santrali'nde üretim neden durdu?

Afşin Elbistan Termik Santrali'nde üretim neden durdu?

Türkiye'nin en büyük termik santrali olan Afşin- Elbistan B Termik Santrali, Çöllolar Kömür İşletmesi'nde yaşanan obruk ve göçükler dolayısıyla ikinci bir emre kadar 'off' durumuna geçti.



2012 yılında III. ünitede yaşanan tribün arızası ve 2013'te II. ünitedeki yangın nedeniyle yarı kapasiteyle çalışan Afşin-Elbistan B Termik Santrali'ndeki elektrik üretimi, ikinci bir emre kadar durduruldu. 


ENERJİ TÜKETİMİ 

Türkiye, sıcak geçen yaz ayları dolayısıyla elektrik tüketiminin tavan yaptığı günleri yaşıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yaptığı açıklamaya göre, Türkiye'de elektrik tüketimi tüm zamanların en yüksek değeri olan 43 bin megavatın üzerine çıktı. Ülke genelindeki termik, hidroelektrik ve doğalgaz santralleri artan enerji talebine cevap vermek amacıyla neredeyse tam güç ile çalışırken, dünyanın en büyüklerinden, Türkiye'nin ise en yüksek kapasiteli termik santrali olan Afşin-Elbistan B Termik Santrali'nde üretim yapılamıyor. 


İKİNCİ EMRE KADAR 

2011 yılında yaşanan göçükler nedeniyle kömür arzının yapılamadığı ve ihtiyacın Afşin-Elbistan Linyitleri'nden (AEL) karşılandığı B Termik'te, üretimi engelleyecek son olay da Çöllolar'da yaşandı. 


Sabah Güney


Geri Dön