26 / 11 / 2024

Halis Uysal: Suyu böyle kullanırsak Ege çöl olacak!

Halis Uysal: Suyu böyle kullanırsak Ege çöl olacak!

Türkiye Sulama Kooperatifi Merkez Birliği Genel Başkanı Halis Uysal, küresel ısınma yüzünden artan kuraklık tehlikesine dikkat çekerek, bir an önce sulamada damlama sistemine geçilmesi gerektiğini söyledi...





Türkiye Sulama Kooperatifi Merkez Birliği Genel Başkanı Halis Uysal, küresel ısınma yüzünden Türkiye'de 2030'lu yıllarda çölleşme olacağını belirterek, ilk çoraklaşmanın Ege ve Akdeniz bölgelerinde başlayacağını kaydetti. 

Bölgede vahşi sulamadan bir an önce vaçgeçilmesi gerektiğini dile getiren Uysal, damlama sistemine geçilmesi gerektiğini söyledi. Bunun yanında Gediz, Küçük ve Büyük Menderes ile Bakırçay'ın çok kirlendiğini dile getiren Uysal, bu nehirlerin kirlilikten bir an önce kurtarılmasının şart olduğunu bildirdi.


"Milli Konsey kurulmalı"

Küresel Isınma Ve Kuraklıkla Mücadelede Su Kullanıcı Örgütleri Ve Modern Sulama Sistemlerinin Önemi Sempozyumu'nda konuşan Uysal, "Küresel ısınma risk grubunda yer alan Türkiye'de 112 milyar metreküp su rezervinden 41 milyarı kullanılıyor. Bunun da yüzde 75'i tarımda harcanıyor. Suyun yüzde 75'ini kullanan bizler, su yönetimlerinde yer almıyoruz" dedi. Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Suyu, tarımla birlikte ele almak gerekiyor. Suyu kontrol altına almak mecburiyetindeyiz. Milli Su Konseyi kurulması büyük önem taşıyor. Su kaynaklarının tüketilmesi kadar korunması da önemli. Çevresel atıkların su kaynaklarına verdiği zarar, tüketicinin sofrasına kadar ulaşabiliyor." Uysal, önümüzdeki günlerde Su Yasa Tasarısı'nın TBMM gündemine gelmesini beklediklerini, sulama birlikleri ve kooperatiflerin bu tasarıda dışlanmaması gerektiğini söyledi. 


"KDV kaldırılsın yeter" 

Köy-Koop Genel Başkanı Yakup Yıldız ise nüfusun üçte birinin geçimini tarım ve hayvancılıktan kazandığını dile getirdi. Bu kesimin yüzde 90'ının küçük aile işletmelerinden oluştuğunun altını çizen Yıldız, "3 milyon hektarlık tarım alanı işlenmiyor, boş bırakılıyor. Köylerde tarımla uğraşanların yaş ortalaması düşüyor. Köyler boşalıyor. Biz destekleme istemiyoruz. Elektrik ve mazottan alınan KDV kaldırılsın yeter" dedi. Çukurova Sulama Birlikleri Başkanı Faruk Umar da, su konusunda herkesin elini taşın altına koymasını istedi, Türkiye'de yaşayan herkesin sahip çıkması gerektiğini ifade etti.


Nedir? 

Vahşi sulama: Suyun, tarla başı kanalından tarla parseline rastgele yayılmaya bırakılmasıdır. Aşırı su tüketimi, yöntemin en büayük dezavantajıdır. 

Damlama sulama: Suyun basınçlı borularla taşınarak yagmurlama başlıkları ile bitkiye yağmur seklinde verildiği sistemdir. İlk yatırım maliyeti yüksek olsa da önemli ölçüde su tasarrufu sağlar. 


Yeni Asır


Geri Dön