15 / 05 / 2024

Halit Dumankaya: Sadece DASK yaptırmak yetmez!

Halit Dumankaya: Sadece DASK yaptırmak yetmez!

Dumankaya Yönetim Kurulu Başkanı Halit Dumankaya, 'DASK'in ve diğer konut sigortalarının rolü çok çok önemli. Öncelik sağlam konut. Ancak DASK ve konut sigortanızı ihmal etmeyin



'SADECE İstanbul değil, ülkemizin birçok yeri deprem riski ile karşı karşıya. 1999 Marmara depremi ülke olarak kendimize gelmemizi ve bir deprem ülkesi olduğumuzu bize acı bir şekilde tekrar hatırlattı'... Bu sözler son dönemde konut projeleri ile isminden söz ettiren Dumankaya Yönetim Kurulu Başkam Halit Dumankaya'ya ait. Dumankaya, sigortanın özellikle de DASK'm önemine inananlardan. Dumankaya, 'Mevzuatlarda çok ciddi değişimler oldu ve deprem konusundaki bilinç toplumumuzda artmaya başladı. Bu anlamda DASK'ın ve diğer konut sigortalarının rolü çok çok önemli. Ancak sadece DASK'a veya özel konut sigortalarına güvenmek büyük bir yanılgı olur' diyor. Halit Dumankaya ile konut sektörünün gelişimini, sektördeki trendleri ve sigortaya bakışını konuştuk, işte Dumankaya'nm şžEMSIYE'ye açıklamaları:

Son dönemde konut projelerinin sayısının arttığını görüyoruz, istanbul'un konut anlamında ne gibi eksiklikleri var

İstanbul'un ciddi anlamda nitelikli konut sıkıntısı var. İstanbul'da 3 milyon 800 bin civarında konut bulunuyor ve bu konutların çok büyük bir kısmı eskimiş, belirli yapı denetim standartlarından uzak ve deprem güvenliğinden eksik. GYODER'in yaptığı bir araştırmaya göre 2015 yılında İstanbul'un konut ihtiyacı 2.1 milyon adete çıkacak. Buna göre 1.2 milyon konut hane sayısındaki artıştan başka bir deyişle nüfus artışından kaynaklanıyor. Kullanımdan çıkacak konutların yerine yapılması gereken yenileme amaçlı konut ihtiyacı ise 171 bin olarak belirtiliyor. Deprem risk kaynaklı konut ihtiyacı ise 182 bin konuta ulaşıyor. Ruhsatlı ve en azından asgari kalite ve standartta konutların üretimini hedefleyen kentsel dönüşüm kaynaklı konut ihtiyacı ise 600 bin olarak göze çarpıyor. Bu nedenle bu eksiklerin giderilmesi adına özel sektörün de dahil edildiği ciddi bir kentsel dönüşüm çalışmasının bir an önce başlaması gerekiyor.

Yapılan konutların sayısı yeterli mi İstanbul'un konut ihtiyacı nedir

Maalesef yeterli değil, özel sektörün dahil olduğu yeni modeller hatta kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmesi gerekiyor. Türkiye'nin yıllık 600 bin konuta ihtiyacı var, bu rakam İstanbul için 2007 - 2015 yılları arası süreçte 2.1 milyon konut olarak göze çarpıyor ve ülkemizde ortalama yıllık konut üretimi, belirtilen ihtiyacın ancak yarısı kadar gerçekleşebiliyor. Ayrıca mevcut konutların kalitesi ve güvenilirlikleri sorgulandığında ise yüzde 60-70'lik bir kısmının yenilenmesine ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Bu bilgiler ışığında Türkiye'nin ve özellikle de İstanbul'un nitelikli konut ihtiyacını sadece devletin karşılaması mümkün değil, teşvik modelleriyle özel sektörün de dahil olması gerekiyor. Özel sektörün dahil olabilmesi için devlet tarafından birçok uygulamanın süratle hayata geçirilmesi gerekiyor.

Tüketici en çok hangi tip konutlara rağbet ediyor

İnsanlar artık evlerinin her alanını kullanmak istiyor. Günümüzde stüdyo ve 1 + 1 daireler bu ihtiyacı karşılayabilecek şekilde en az 2+1 ve 3+1 daireler kadar ferah ve konforlu yaşam alanı sunabilecek şekilde tasarlanıyor. Bu anlamda büyük metrekareli evler ihtiyaç fazlası olarak değerlendiriliyor ve tüketiciler kullanmadıkları alanlar için para ödemek istemiyorlar.

Konut sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz

Sektörümüz ülke ekonomisine yüzde 6 katkı sağlayan ve 200 farklı alt sektörü j akından ilgilendiren lokomotif sektörlerden birisi. Gelişen ekonomimiz ile yeni yatırımların hız kazanması, artan nüfusumuz, mevcut bina stoklarımızın eski yıpranmış olması ve ülkemizin deprem gerçeği konut sektörünün önemini daha da ön plana çıkartıyor. Ayrıca, ülkemizin etkili dış politikası ve beraberinde komşu ülkeler ile olan iyi ilişkiler, bu coğrafyada yeni yatırım fırsatlarını getiriyor. Bu nedenlerden ötürü önümüzdeki yıllarda sektörümüzün gelişerek ülke ekonomisine olan katkısının artacağım düşünüyoruz.

İstanbul'un deprem bölgesi olması akıllara DASK'ı getiyor. Konut sahibi olmak isteyenlere bu konuda tavsiyeleriniz neler Konut sigortaları hakkında ne düşünüyorsunuz Ev sahibi olmak isteyenlere bu konuda ne gibi tavsiyeleriniz var

Sadece İstanbul değil ülkemizin birçok yeri deprem riski ile karşı karşıya. 1999 Marmara depremi ülke olarak kendimize gelmemizi ve bir deprem ülkesi olduğumuzu bize acı bir şekilde tekrar hatırlattı. Buna göre mevzuatlarda çok ciddi değişimler oldu ve deprem konusundaki bilinç toplumumuzda artmaya başladı. Bu anlamda DASK'ın ve diğer konut sigortalarının rolü çok çok önemli. Ancak sadece DASK'a veya özel konut sigortalarına güvenmek büyük bir yanılgı olur. Unutmayalım ki DASK ve diğer konut sigortaları deprem sonrası maddi zararlarımızı karşılamada etkili, ya kaybedebileceğimiz maneviyatımız ne olacak İşte bunun için konut alırken çok dikkatli olunması gerekiyor. Bireysel olarak deprem gerçeğini unutmadan sahip olacağı mız konutun mevzuata uygun yapılmış güvenilir isim ve markalardan tercih etmekte fayda var. Bunun yanı sıra bireysel önlemlerden çok devlet ve yerel yönetimlerin asıl tedbirleri almaları ve bir an önce askıda olan kentsel dönüşüm hamlelerini başlatmaları gerekiyor.

Dumankaya projeleri

Dumankaya Modern, Avrupa yakası'nda geliştirdiğimiz ilk projemiz. Bu sebeple bu proje üzerinde uzun bir dönem hassasiyetle çalışıldı ve alanında başarılı, pek çok ödülün de sahibi bir ekip ile birlikte hazırlandı. Dumankaya Modern'in mimari, sanat, tasarım, doğa ve ışık boyutlarıyla Dumankaya farkını ve anlayışını bu bölgeye taşıyan bir proje olmasını istedik. Böylelikle Dumankaya Modern'i sanat ile yaşamı bir araya getirirken yatırımcısına da kazandıracak özgün bir proje olarak geliştirdik.
 
Dumankaya İKON ise sadece bizim değil İstanbul'umuzun da simge yapılarında birisi olacak özgünlükte tasarlanmış önemli bir proje. Göztepe'de 149 metre yükseklikte 41'er ve 40 katlı 3 kulenin birleşmesinden oluşan Dumankaya İKON İstanbul'un en yüksek yapılarından birisi olacak. 1.022 rezidans daire ve 31 home office'den oluşan toplam 1.053 daireden oluşuyor. Dumankaya İKON'da stüdyo ve 1+1, 2+1, 3+1, 4+1, dubleks ve loft tipi daireler mevcut, Eşsiz deniz ve şehir manzarasına sahip 3 adet elips kulelerin birleşmesinden oluşan Dumankaya İKON 12 ve 22. katlarda bulunan seyir teras ve bahçeleriyle farklı bir mimari anlayış sergiliyor.
 
Dumankaya Cadde ise Kurtköy'de üç tarafı cadde ve bulvarlarla çevrili merkezi bir konumda bulunuyor. Hızla gelişen ve değerlenen Kurtköy'ün bu gelişiminde Trend, Trend Ekstra, Konsept İstanbul ve Minimal projeleriyle önemli bir rol oynadık. Yeni projemiz Dumankaya Cadde ile bu bölgedeki konumumuzu daha da güçlendirerek bölge gelişimine katkımızı sürdürüyoruz. Konut, home office ve alışveriş birimleriyle Kurtköy'ün tam göbeğinde inşa edilecek Dumankaya Cadde tamamlandığında gerek konumu gerekse de sunduğu nitelikleriyle Kurtköy'ün yeni buluşma noktası olacak. Dumankaya Cadde'nin 10'ar katlı 3 blokta toplam 303 daireden oluşuyor.1+1, 2+1 ve 3+1 dairelerin bulunduğu projede villa konseptine sahip teras bahçeli projede dubleks daireler de yer alıyor. Bloklardan birinin tamamen home office'lere ayrıldığı Dumankaya Cadde'de en son bilişim teknolojisi hizmetler sunulacak. Her daireye kapalı devre yayın ve iletişim platformu ile daire ve home office sakinleri hava durumundan trafiğe ve site içi duyurulara kadar birçok konuda bilgi edinebilecekler. Ayrıca bu projede 'Dumankaya Cadde Yaşam Kartı' adını verdiğimiz bir akıllı kart sistemini de uygulayacağız.
şžemsiye/Gülseli ÖZDEMIR


Geri Dön