Haluk Akbay: Adapazarı’nın zemini bozuk!
Elazığ depreminden sonra Sakarya’da acil olarak tedbirlerin alınmasını isteyen CHP Adapazarı belediye meclis üyesi Haluk Akbay, Adapazarı’nın zeminin bozuk olması nedeniyle Adapazarı’na imarın verilmemesi gerektiğini söyledi.
24 Ocak Elazığ depremi sonrasında Sakarya’da acil olarak tedbirlerin alınmasını gerektiğinden bahseden CHP Adapazarı belediye meclis üyesi Haluk Akbay, Adapazarı’nın zeminin bozuk olması nedeniyle Adapazarı’na imarın verilmemesini istedi.
Sakarya Yeni Haber'den Serkan Ok'un haberine göre; Kocaeli Adapazarı 17 Ağustos 1999 depremini 7,4 büyüklüğünde hissetmiş bir Marmara depremi ile karşı karşıya gelindiğinden bahseden Akbay, “1999 depremi 45 saniye sürmesine rağmen 3 bin 890 kişi hayatını kaybediyor, 7 bin 284 kişi ise yaralanıyor. Depremde 19 bin 43 konut ve 4 bin 68 iş yeri de hasara uğrarken, 1 bin 812 konut ve 1 bin 675 iş yeri ise hafif hasara uğramıştır” şeklinde konuştu.
“DEPREME HAZIRLIK YAPILMALI”
Yetkililerin açıkladığı rakama göre ilimizde 7 bin bina 20 bin dairenin ve en az 10 kamu binasının depreme karşı zaafı olduğundan bahseden CHP’li Akbay, “Nasıl ki ilimizde 17 okulun yıkımı için karar alınmışsa aynı şekilde bu sağlam olmayan binalar içinde kararın alınması gerekir ve hemen çözümüne gidilmesi gerekiyor. Bunu teknik olarak güçlendirme mi yapılır, yıkılır yeniden mi yapılır. Ona karar verecek olan teknik heyetlerdir. 1999 depreminde dönemin Bolu milletvekili ve milli eğitim bakanı Abdi Akyol Adapazarı’na geldiği zaman buraya dokunulmaması ve yeni yerlerin keşfedilmesini dile getirmişti. Hükümetten gelen sebep ise zeminin bozuk olmasıydı. Sıvılaşma olduğu için binayı ne kadar sağlam yaparsanız yapın bina çökebiliyor” dedi.
“EN ÖNEMLİSİ ZEMİN DURUMUNU BİLMEK”
Adapazarı’nda yapılması gereken en önemli bilginin zemin durumunun bilmek olduğundan bahseden Akbay, “Bana sorarsanız Adapazarı’nın içine imar verilmemeli. Şu andaki mevcut imara göre yeniden bir yapılanma yapılmalı ve Adapazarı’nda 99 depreminden sonra 5-6 katlı binaların tekrardan gözden geçirilmesi gerekir. Ülkemizde bazı profesörler bir bina deprem olmasa bile yaşama ömrü 50 yıl olduğunu söylüyor. Sadece kurumlar değil vatandaşında bilinçlendirilmesi gerekiyor. 50 yaşını aşan binaların satılmaması ve oturulmaması gerekiyor. Bundan dolayı Kentsel dönüşüm söz konusu olacak” ifadelerini kullandı.
“MUHATAP HALKTIR”
Adapazarı belediye başkanı Mutlu Işıksu’nun ciddi bir şekilde hazırlıklarından bahseden Akbay, “Tabi ki hemen bunun yapılması mümkün değil çünkü burada muhatap halktır. Vatandaşı memnun edecek bir sistemin geliştirilmesi gerekiyor. Tahmin ediyorum ki Adapazarı belediyesi şu anda bu konu ile ilgili iktisatlı bir şekilde çalışıyor, gayret sarf ediyor. Yüksek katlı binaların başta sahipleri, hissedarları olmak üzere oturup el vicdan diye bakmaları lazım. Bu arada bir kişi daha ölürse ölmez dedikleri, vicdan rahatsızlığı duymaları lazım. Onun için de bu binalara bakmak lazım” dedi.
“VATANDAŞ BİLİNÇLENDİRİLMELİ”
Deprem öncesinde ve sonrası vatandaşın bilgilendirilmesi gerektiğinden bahseden Akbay, “Belediyelere de düşen görev şu, Adapazarı’nın toprak zemini sıvılaştırmaya müsait olduğu için Adapazarı’ndaki imar yerlerinin tarım arazilerine açmadan Adapazarı içerisinde kentsel dönüşüm yaparak belirli bir düzeyde, belirli bir yükseklikte bir sistem kurulması lazım. Halkın bilgilendirilmesi lazım. Bize de yapılacak deprem öncesi, sırası ve sonrası vatandaşın ne yapması gerektiğini bilgilendirmesi lazım. Bunları slayt şeklinde bir kitapçık hazırlayıp bunları tek tek belediye başkanı himayesinde olması şartıyla vatandaşı bilinçlendirmemiz gerekiyor. Çocukların ne yapması lazım, okullarda ne yapılması lazım gibi eğitip bilinçlendirmemiz gerekir” açıklamasında bulundu.