Sektörel

Haluk Sur: Seyrantepe'de kayıp yok!

CNBC-e'de yayınlanan Piyasa Ekranı programına konuk olan Eski GYODER Başkanı ve ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur Seyrantepe ihalesini değerlendirdi

ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur, "Seyrantepe'yi yapacak firma Ali Sami Yen'in yerine yeni bir şey yapacak. Arsa paylaşımı esaslı bir proje geliştirecek ve proje hasılatının bir bölümünü de TOKİ'ye verecek. Ama bunun için Seyrantepe Stadı'nın tamamlanması gerekiyor. İptal edilen sözleşmenin dayandığını ihalenin yapıldığı tarihin şartlarını dikkate alırsak daha cazip olurdu. Oradaki alışveriş merkezinin satışından doğacak hasılat yeni stadın yapımı gerçekleştirilebilir. Altı çizilmesi gereken Seyrantepe tamamlandıktan sonra verilecek olan Ali Sami Yen. Bugünkü anlaşma öyle, stad tamamlandıktan sonra Ali Sami Yen devredilecek. Seyrantepe stadının yapıldığı arazi 120 bin dönüm. Araziyi veren devlet. Devlet de Ali Sami Yen projesi tamamlandıktan sonraki gelire ortak olacak. Ali Sami Yen'in bugün bulunduğu arsanın konumuyla, Seyrantepe'de yapılan stadın arsa değerleri karşılaştırılarak karar verilmiştir. Devletin bu anlamda bir kaybı olmayacak. İhaleyi yapan resmi kuruluş buna izin vermeyecek. 6 kişi teklif verdi ama nihai sonuç bugün alınmayacak." dedi.

Açıklanan rakam 170 milyon dolar+ KDV olduğunu söyleyen Haluk Sur, "Alke ve Eren Talu Ortaklığının yatırmış olduğu 100 milyon dolar civarında parayı ve tabi Eren Talu ve Alke yalnız başına bu parayı yatırmadı. Abu Dabi ile ortaklık kurdular. Onlar da 30-35 milyon dolar yatırdılar. Onlar da 30-35 milyon dolar yatırdılar. Yabancı bir yatırımcı var. Türkiye'nin prestiji açısından bu önemli. Bunlar Türk gayrimenkul piyasasının adına olumsuz örnekler." diye konuştu.

Programa telefon bağlantısı ile katılan Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, ihalenin tek teklif olmasını şöyle değerlendirdi: "Öncelikle Seyrantepe inşaatının yatırımcıyı ilgilendiren tarafı Ali Sami Yen Stadı'nın yeridir. Seyrantepe stadının yeri bir müteahhitlik hizmeti. İkisi bir araya getirilince işin bir de finansman boyutu var. Bunun için de yeterli zaman olmadığını düşünüyorum. Bu finansman modelinin çözülmesi, esasa bağlanması için yeterli zaman olmadığını düşünüyorum."

İhaleye girildikten sonra finansman aranmasının olumsuz taraf olduğunu söyleyen Avni Çelik bugünkü ihalede verilen sürenin yetersiz bir süre olduğunu belirtti. Çelik sözlerine şöyle devam etti:" İşin bir yanında kamu olduğu için iptale gidilmesini kolay olacağını düşünmüyorum. Bu büyük bir proje. Yarım milyar TL'nin üzerinde. 1 milyara yaklaşan bir proje. İşin bir ucunda Galatasaray, bir ucunda TOKİ var."

Avni Çelik: "2 Temmuz'dan sonra 50 günlük bir süre olsaydı Sinpaş bu ihaleye girebilirdi. Varsayımlarla bir şey söylemek istemem. Ama bu proje bir kurum için onur verici bir proje olur. Özellikle Galatasaray camiasına böyle bir stad hediye etmek büyük bir değer. Sadece Sinpaş değil bir çok firma ister böyle bir işi yapmak isterdi" dedi.