27 / 04 / 2024

Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'yle ilgili araştırma önergesi verildi!

Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'yle ilgili araştırma önergesi verildi!

Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesinin kapatılmadan yerinde yenilerek hizmetlerine devam etmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önerge verildi. 



İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu ve 28 Milletvekili tarafından İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesinin kapatılmadan yerinde yenilerek hizmetlerine devam etmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılması için önerge hazırlandı.

Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi yle ilgili araştırma önergesi verildi!

İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesinin kapatılmadan yerinde yenilerek hizmetlerine devam etmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılması için verilen önerge şu şekilde:

İstanbul Şişli İlçesinde tüm branşlarda faaliyet gösteren, tam teşekküllü tek devlet hastanesi olan Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, binaları depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle boşaltılmakta olup, 122 yıldır Şişli ve çevresindeki bölge halkına nitelikli, erişilebilir, parasız sağlık hizmeti veren, insanların sağlık güvencesi olan hastanenin bölünerek Sarıyer ve Seyrantepe’ye taşıma işlemleri tamamlanırken, vatandaşlar Şişli Etfal'in kapatılması ve tasfiye edilmesinden kaygılı olup; ayrıca, vatandaşların kaygı ve beklentilerine rağmen binaların güçlendirilmesi ve yenilenmesi akabinde hastanenin yine aynı yerinde faaliyetine devam edip etmeyeceğine dair sağlık emekçilerine, hastane çalışanlarına ve halka hiçbir açıklama yapılmamaktadır. 
Özellikle son aylarda, sağlık haklarına ve hastanelerine sahip çıkmak üzere yerelde oluşturulan sivil bir inisiyatif olan Şişli Etfal Dayanışmasının, basın açıklamaları, imza kampanyası, bildiri dağıtımı, afiş ve pankart asma vb. metotlarla büyüttüğü kamuoyu tepkisine rağmen yetkililerden bir açıklama yapılmamış olması, endişenin ne kadar yerinde olduğunu göstermektedir. 

Şişli Etfal'in küçültülerek yerinde kalacağı, 36.525 metrekarelik alanın küçük bir kısmının parasız sağlık hizmetine ayrılacağı, büyük bölümünün ise paralı sağlık hizmeti sunacak bir özel hastane zincirine verilebileceği veya sağlık turizmine yönelik bir yapı oluşturulacağı yönünde iddialar mevcuttur. 

Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi bölge halkının parasız ve nitelikli sağlık hizmetine erişebilmesinin en büyük teminatı olup, vatandaşlar yürüyüş mesafesi ya da en fazla tek araca binerek kolaylıkla erişebilmektedir. Bölgede, Şişli Etfal'in sağladığı hizmeti karşılayacak alternatif bir kamu sağlık kurumu bulunmamaktadır. 
Ayrıca Şişli ve çevresinde tüm branşlara sahip hastane sayısı halihazırda yeterli düzeyde olmayıp, Şişli Etfal'in kapatılması ile birlikte sağlık hakkına vatandaşların erişimi daha da zorlaşacak, çevre hastanelerin hasta yükü artacak, bölgede ciddi bir sağlık hizmeti çöküşü yaşanacaktır. Kamu sağlık hizmetine erişimin zorlaşmasıyla bölge insanını özel-ücretli sağlık kurumlarına da mecbur bırakılacaktır. 

Özellikle yaşlı ve engelli vatandaşlarımızın, bölünen birimleriyle Sarıyer ve Seyrantepe'ye taşınan hastanelere ulaşması eziyete dönüşmüştür. 2-3 araç değiştirerek bir kamu sağlık kurumuna ulaşmak zorunda kalmak, devletin anayasal ve insani yükümlülüklerine aykırıdır. Devlet parasız ve nitelikli sağlık hizmetini yurttaşının kolay erişebileceği mesafelerde sunmakla yükümlüdür. Oysa mevcut örnek ile bu hak vatandaşların elinden alınmaktadır. 

Şişli Etfal, hemen her branşa sahip bir eğitim ve araştırma hastanesi olarak uzman doktorlar yetiştiren, Türkiye’nin dört bir yanında görev yapmakta olan binlerce uzmanı sağlık ekibine katmış, ekol haline gelmiş bir hastanedir. Bu hastaneden binlerce uzman doktor, ebe, hemşire ve sağlık elemanı yetişmiştir. 

Ortalama günde bini aşkın hastanın acil durum için Şişli Etfal'e geldiği, polikliniklerde binlerce hastanın muayene edildiği, açık kalp ameliyatı, böbrek nakli, kanser cerrahisi gibi özellikli ameliyatlar yoğun olarak yapıldığı göz önüne alındığında; çocuk hastalıkları ve cerrahisi, çocuk yanık merkezi birimleriyle, yeni doğan yoğun bakım ünitesiyle, kanser hastaları için gelişmiş onkoloji merkeziyle Türkiye'nin en iyi kamu hastanelerindendir.

Şişli Etfal gibi büyük ölçekli bir hastane taşınması, aynı zamanda eczaneleri, çalışanlarını ve ailelerinin hayatlarını da olumsuz etkileyecektir. 

Tüm bu olumsuzlukların önüne geçebilmek amacıyla Okmeydanı Eğitim ve Araştırma (yeni adıyla Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu), Taksim Eğitim ve Araştırma ve Çapa Tıp Fakültesi Hastanelerinde olduğu gibi, Şişli Etfal Hastanesinin de yeniden inşa edilerek hizmetine devam etmesi sağlanmalıdır. 

Hastanenin depreme karşı yeniden inşa edilmesi, yenilenmesi, hastalar ve yakınları için daha modern, daha konforlu hizmet sunan bir hastane haline gelmesi gerekmektedir. Hastanenin yenilenmesinin ardından, yine tüm branşlarıyla, tam teşekküllü kamu hastanesi hüviyetiyle yerinde hizmet sunmaya devam etmesi, 122 yıldır insanlara kol kanat geren bu köklü çınarın, yine aynı yerinde faaliyetine devam etmesi bölge halkının en önemli beklentisi durumundadır. 

Ayrıca Şişli Etfal mevcut yerine dönerken, şu an taşındıkları Sarıyer ve Seyrantepe bölgelerindeki halkın sağlık hizmeti ihtiyaçlarına zarar vermeyecek, onları mağdur etmeyecek bir düzenleme de yapılmalıdır. Şişli Etfal çalışanları tekrar Şİşli'ye dönerken, oradaki sağlık kurumları bölge insanına hizmet verecek insani ve teknik donanımla faaliyetlerine devam etmelidir. Nitelikli, parasız, kamusal sağlık hizmetine kolay erişim her yurttaşın yaşamsal ve anayasal hakkı olup, Devlet bu sorumluluğunu yerine getirmekle mükelleftir. 

İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesinin kapatılmaması, tasfiye edilmemesi ve küçültülerek devam etmemesi, bölge insanlarının Devletin sağlık imkanından mahrum bırakılmaması ve depreme dayanıklı hale getirilerek tekrar vatandaşlara yerinde ve tam kapasite hizmet verebilmesi amacıyla etkili, sürekli ve somut önlemlerin belirlenerek ivedi uygulanması amacıyla Anayasanın 98’inci, TBMM içtüzüğünün 104 ve 105. Maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz. 
 


Geri Dön