27 / 04 / 2024

Hangi binalar enerji kimlik belgesi alabilir?

Hangi binalar enerji kimlik belgesi alabilir?

Enerji Verimliliği Kanunu binaların enerji tasarrufu yapmasını ve kullanılan enerjiye en asgari düzeye indirmeyi amaçlıyor. Bu kanunla birlikte binalarda enerji kimlik belgesi zorunlu hale geliyor. Peki, hangi binalar enerji kimlik belgesi alabilir?




Enerji kimlik belgesi binalarda ki enerji israfını önlemek, çevreyi korumak, enerji maliyetlerini hafifletmek, enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılması için enerji kimlik belgesi alınması gerekiyor. Enerji kimlik belgeleri yetkili Enerji Verimliliği Danışmanlık şirketlerinden alınabiliyor. 


Enerji kimlik belgesi almak için mevcut yapılarda 2017 yılına kadar süre tanınıyor. Ancak yeni yapılarda iskan (yapı kullanım) izni alınması için enerji kimlik belgesi bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor. Bina ruhsat tarihinden yapımın tamamlanmasına kadar enerji kimlik belgesi alınması zorunlu oluyor. Fakat bu uygulamaya dahil olmayan yapılar söz konusu oluyor. Peki, enerji kimlik belgesi almak hangi binalar için zorunlu değildir?


Enerji kimlik belgesi almak zorunda olmayan binalar;

*Sanayi alanlarında üretim faaliyetleri yürütülen binalar, 

*Planlanan kullanım süresi iki yıldan az olan binalar, 

*Toplam kullanım alanı 50 m2’nin altında olan binalar, 

*Seralar, Atölyeler, 

*Münferit olarak inşa edilen ve ısıtılmasına, soğutulmasına gerek duyulmayan depo, ardiye, ahır, ağıl gibi binalar, 


Enerji kimlik belgesi alması zorunlu olan binalar

Mücavir alan dışında kalan ve yapı inşaat alanı 1000 metrekare’den az olan binalar hariç diğer binalarda binanın enerji performansını değiştirecek her türlü tadilatın sonunda binanın enerji performansını ortaya koyan enerji kimlik belgesinin yeniden düzenlenmesi zorunlu oluyor. 


Enerji kimlik belgesi düzenlenmemiş binalarda yapılacak tadilatlarda ve ruhsata tabi olmasına rağmen ruhsat alınmaksızın inşa edilen yapılara ruhsat ve yapı kullanma izni işlemlerinde de enerji kimlik belgesi düzenlenmesi zorunlu tutuluyor.


Enerji kimlik belgesi almayanlara  idarî para cezası vermeye yetkili olanlar tarafından yapılan tespit ve/veya denetimler sonucu gerçek veya tüzel kişilere idarî yaptırımlar uygulanıyor.


Bina Enerji kimlik belgesini kimler alabilir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön