28 / 04 / 2024

Hangi metro hatları hangi ilçeleri öne çıkaracak?

Hangi metro hatları hangi ilçeleri öne çıkaracak?

İstanbul’da 10 yeni metro hattı konutta hangi ilçelerin yıldızını parlatacak? Hangi ilçeler öne çıkacak? İşte tüm detaylar...



İstanbul’da hizmete açılması yakınlaşan en önemli 10 metro hattı, Bakırköy’den Çekmeköy’e, Kağıthane’den Zeytinburnu’na pek çok lokasyonun ulaşımını kolaylaştırarak konut tercihlerini yeniden şekillendirecek. Emlakjet Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, bu metroların hayata geçmesiyle varış noktalarındaki değerlerin yüzde 5 oranında artacağını söyledi. Kunter, "Reel getirilerin düşme eğiliminde olduğu sektörde, önümüzdeki dönemde değerlerdeki kısmi hareketin belirleyicisi hizmete alınan ‘yeni raylı sistemler’ olacak. Taşdelen ve Ispartakule gibi bölgelere metro ‘ilk kez’ gidecek. Yeni havaray projeleri ile de Göktürk, Başakşehir ve Sefaköy öne çıkan yerler arasında olacak" şeklinde konuştu. 

Hangi metro hatları hangi ilçeleri öne çıkaracak?

Hangi metro hatları hangi ilçeleri öne çıkaracak?

1- Kabataş-Kağıthane-Mahmutbey metrosu

Kabataş-Kağıthane-Mahmutbey metrosu ile en olumlu etkilenecek ilçeler, Kağıthane, Beşiktaş ve Mahmutbey… Özellikle Kağıthane ilçesi, Gayrettepe - Kağıthane- Yeni Havalimanı Metro hattı ile ikinci bir avantaja sahip olacak.

2- Bakırköy - Avcılar - Esenyurt - Beylikdüzü - Büyükçekmece Tüyap metrosu

Bakırköy - Avcılar - Esenyurt - Beylikdüzü - Büyükçekmece Tüyap metrosu, Bakırköy İncirli'den başlayacak, Bakırköy Küçükçekmece arasında D-100 karayolu kuzeyindeki yerleşimlerin içerisinden geçecek. Küçükçekmece'den sonra D-100 karayolu koridorunu izleyerek Beylikdüzü'nde yer alan Tüyap Fuar Merkezi'nin önüne gelecek. 

3- Şişhane-Seyrantepe metrosu

Şişhane-Seyrantepe metrosu özellikle son yıllarda iş merkezleriyle de önemli bir lokasyon olan Seyrantepe’ye değer katacak.

4- Zeytinburnu-Kadıköy metro hattı

Zeytinburnu-Kadıköy metro hattı özellikle Zeytinburnu’nu avantajlı hale getirecek. Metro, Kazlıçeşme’den başlayarak  Marmaray  ile entegre çalışacak. Topkapı, Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Göztepe gibi durakları bulunan metro, 4. Levent aktarmasıyla Hacıosman-Yenikapı metrosuna da bağlanarak Anadolu ve Avrupa yakalarının önemli bölgelerinden geçecek.

5- Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metrosunun 2. etabı

Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metrosunun 2. etabı Taşdelen’in yanı sıra Çekmeköy, Dudullu ve Bostancı’ya yarayacak.

6- Gayrettepe-Kağıthane-Yeni Havalimanı metrosu

Gayrettepe-Kağıthane-Yeni Havalimanı metrosu Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, Eyüpsultan ve Arnavutköy ilçelerine hizmet verecek. 

7- Yenikapı-Halkalı metrosu

Halkalı ve Küçükçekmece Yenikapı-Halkalı metrosu ile öne çıkacak.

8- Başakşehir-Kayaşehir metrosu

Kayaşehir-Başakşehir metrosunun Kayaşehir Merkez durağında Halkalı-3. Havalimanı metrosu için de aktarma yapılacak. Metroların yanı sıra Ekim’de 3. Havalimanı devreye gireceği için en yakın konut alanı Arnavutköy-Başakşehir’in önemi artacak.

9- Gebze-Halkalı banliyö hatlarının yüzeysel metroya dönüştürülmesi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın 63 kilometrelik Gebze-Halkalı banliyö hatlarının yüzeysel metroya dönüştürülmesini içeren Marmaray hattının da yılsonuna dek açılması bekleniyor. Bu gelişme, Halkalı açısından bir avantaj daha geldiği anlamına geliyor.

10- Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt metro hattı uzuyor

2 istasyon daha eklenmesiyle avantaj kazanan Mahmutbey, Bölge Parkı, Mehmet Akif, Toplu Konut, Tema, Hastane, Tahtakale, Ispartakule, Bahçeşehir, Esenkent, Ardıçlı, Esenyurt Meydan olacak. Bu metro, Ispartakule Bizim Evler 6 projesinin tam onünde.

Yeni havaray ve füniküler hatları ise işte bu bölgelere yarayacak:

Konutta ilçeler için metro hatları kadar 2019’da başlaması planlanan havaray ve füniküler hatlarının da önemli olacağını belirten Emlakjet Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, bu hatları ve etkilediği bölgeleri ise şöyle aktardı:

1-Gayrettepe - Kemerburgaz olarak rotası belirlenen Havaray projesi, özellikle Göktürk büyük değer kazanacak.

2-Benzer şekilde Sefaköy - Başakşehir Havaray hattı büyük önem taşıyor. Sefaköy ve civarında iç kesimlere metro gibi ulaşım olanakları mevcut olmadığı için, yeni havarayın İkitelli Caddesi ve Mehmet Akif Mahallesi üzerine büyük hareket getirmesi bekleniyor.

3-İki yeni füniküler hattı daha var. Bunlardan biri Rumelihisarı’ndan Aşiyana bağlanacak, diğeri de Minyatürk'ten Eyüp'e bağlanacak teleferik hattı. Bunların da tarihi ve köklü bölgelerde eski yapılara değer katması bekleniyor.

4-Daha önce 2019’a kadar tamamlanacağı açıklanan Dolmabahçe-Levazım Tüneli’nin de hizmete girmesiyle 2 nokta arasındaki 70 dakikalık mesafe, 5 dakikaya inecek. Tünel sayesinde Taksim, Kabataş ve Kağıthane yönünden gelen araçlar; Zincirlikuyu, Levent, Etiler ve Ortaköy yönüne kesintisiz bir şekilde ulaşabilecek.

 

İstanbul'da yeni açılacak 14 metro hattı!
 


Geri Dön