28 / 04 / 2024

İstanbul'daki yeni metro projeleri en çok hangi ilçeleri değerlendirdi?

İstanbul'daki yeni metro projeleri en çok hangi ilçeleri değerlendirdi?

Türkiye’nin uzman emlak platformu Hürriyet Emlak, İstanbul’da halihazırda olan hatların uzatılan ve yapımına sıfırdan başlanan metro projelerinin, satılık ve kiralık konut fiyatlarındaki etkisini analiz etti. Peki İstanbul'da satılık ve kiralık konut fiyatları en çok hangi ilçelerde arttı?



Türkiye’nin uzman emlak platformu Hürriyet Emlak, İstanbul’da halihazırda olan hatların uzatılan ve yapımına sıfırdan başlanan metro projelerinin, satılık ve kiralık konut fiyatlarındaki etkisini analiz etti. 

Satılık konut fiyatlarında Avrupa yakasında en hızlı yükseliş yüzde 109 ile Sarıyer’de yaşanırken Anadolu yakasının değerlenen ilçesi de yüzde 53 ile Tuzla oldu. Kiralık konutlarda ise Avrupa yakasında yüzde 114 ile Bağcılar değerlenirken, Anadolu yakasında yüzde 47 ile Ataşehir’deki fiyatlarda artış kaydedildi. 

Hürriyet Emlak Endeks verilerine göre satılık konut fiyatlarında yüzde 30-50 arası fiyat artışının yaşandığı semtler arasında Avrupa yakasında Sarıyer-Darüşşafaka, Sarıyer-Ayazağa, Kağıthane-Merkez, Beşiktaş-Yıldız, Bakırköy-Ataköy, Bahçelievler-Şirinevler, Bahçelievler-Yenibosna yer alırken; Anadolu yakasında Pendik-Kurtköy, Tuzla-Aydıntepe, Tuzla-İçmeler, Sancaktepe-Meclis, Sancaktepe-Veysel Karani, Sultanbeyli-Mimar Sinan, Çekmeköy-Soğukpınar, Ümraniye-Çamlık, Ümraniye-Esenşehir, Ümraniye-Yamanevler, Kadıköy-Bostancı, Kadıköy-19 Mayıs ön plana çıktı. 

İstanbul daki yeni metro projeleri en çok hangi ilçeleri değerlendirdi?

Avrupa yakasında Sarıyer-Maslak, Eyüpsultan-Göktürk, Eyüpsultan-Akşemsettin, Eyüpsultan-Alibeyköy semtlerinde yüzde 50’nin üzerinde fiyat artışı yaşanırken Anadolu yakasında Sancaktepe-Emek, Ataşehir-Atatürk, Kadıköy-Caddebostan, Kadıköy-Suadiye, Kadıköy-Göztepe semtlerindeki artış dikkatleri çekti. 

Avrupa yakasında Esenyurt-Güzelyurt, Beşiktaş-Vişnezade ve Anadolu yakasındaki Ataşehir-Barbaros semtlerindeki fiyat artışı yüzde 100’e yaklaşırken, Avrupa yakasında Esenyurt-Ardıçlı, Anadolu yakasında Sancaktepe-Abdurrahmangazi, Ümraniye-Şerifali semtlerinde yüzde 100’ün üzerinde artış kaydedildi.

Kiralık konut fiyatlarına bakıldığında ise Avrupa yakasında Arnavutköy, Bağcılar ve Esenyurt ilçelerinde yüzde 50’nin üzerinde artış kaydedildi. Anadolu yakasında ise Ataşehir ve Kadıköy ilçelerinde fiyat artışları yüzde 40’ın üzerine çıktı. 

Avrupa Yakası Satılık Konut Fiyatları Değişim Oranları

İstanbul daki yeni metro projeleri en çok hangi ilçeleri değerlendirdi?

Avrupa Yakası Kiralık Konut Fiyatları Değişim Oranları

İstanbul daki yeni metro projeleri en çok hangi ilçeleri değerlendirdi?

İstanbul Havalimanı metro projesinin hareketlendirdiği ilçeler

İstanbul’u küresel havacılık pazarının en önemli merkezlerinden biri yapan İstanbul Havalimanı’na alternatif ulaşım için süren metro inşaatı, Gayrettepe’den itibaren hattın duraklarının olacağı bazı semtlerin de değerlenmesine neden oldu. Özellikle Sarıyer, Eyüp, Kağıthane ve Arnavutköy ilçelerindeki semtlerdeki fiyatlar hareketlendi. 

Sarıyer’de satılık konut fiyatlarında son 1 yılda metro istasyonunun olduğu ve yeni metro projelerine bağlantılarının yapılacağı Maslak Dürrüşşafaka ve Ayazağa’da yüzde 30-50 fiyat artışı yaşandı. Eyüpsultan’da metro hattının geçeceği Göktürk Merkez, Akşemsettin ve Alibeyköy’de fiyatlar yüzde 50-70 oranlarında yükseldi. Kağıthane Merkez’de ise artış yine yüzde 50’ye yaklaştı. 

İstanbul Havalimanı’nın olduğu Arnavutköy bölgesinde de havalimanının faaliyete geçmesiyle beraber gayrimenkul yatırımları hareket kazandı. Boğazköy, Bolluca, Boyalık, Karaburun, Mavigöl ve Yeniköy bölgelerindeki ilanlar da arttı. 

Kiralık konutlara bakıldığında ise son 1 yıl içerisinde Arnavutköy, Eyüpsultan, Sarıyer ve Kağıthane’de yüzde %25-60 arası artış kaydedildi. 

Bağcılar’a iki yeni metro projesi 

İstanbul’un merkezinde geniş bir alana sahip Bağcılar, mevcutta hizmet sunan metro hatlarının uzatılması çalışmalarıyla artı değer kazanıyor. Mecidiyeköy – Mahmutbey metro hattının Mahmutbey’den Esenyurt’a, Mecidiyeköy’den de Beşiktaş’a uzatma çalışmaları güzergah üzerinde bulunan bölgelerin ve bağlantı sağlayacak metro duraklarının yer aldığı semtlerin de değerinin artmasını sağladı. Bağcılar’ın metro durağının olduğu Mahmutbey semtinde satılık konut fiyatları son 1 yıl içerisinde yüzde 30 arttı. Uzatılma çalışmalarında sona gelindiğinde son durak olacak Esenyurt’ta da satılık konut fiyatları artıyor. Özellikle Güzelyurt bir yıl içerisinde satılık konutlarda yüzde 84’lük fiyat artışıyla öne çıkan semtlerden oldu. 

İstanbul daki yeni metro projeleri en çok hangi ilçeleri değerlendirdi?

Hürriyet Emlak Eş Genel Müdürü Zeynep Tandoğan, şu açıklamalarda bulundu: 

“Merkezden başlayan Esenyurt metro hattı oldukça uzun ve pek çok semtten geçiyor. Hattın geçtiği duraklarda bulunan semtlerde bir süredir fiyat artışlarının gerçekleştiğini gözlemliyoruz. Metro açıldığında fiyatlar daha da artacak. Satılık konutlara olan talebin yükseleceğini öngörüyoruz. Metro hattının geçeceği semtlerden Ardıçlı’da yeni projelerin yapımına başlandı. Bahçeşehir’de de yeni oluşumlar var.”

Metronun uzatılma çalışmaları tamamlandığında Kabataş’a kadar gidecek olan yönünde ise Beşiktaş'ta ciddi bir yükseliş yaşanıyor. Vişnezade’de satılık konut fiyatlarında yüzde 83’lük bir artış kaydedilirken, metronun durağının olacağı Yıldız’da fiyatlar yüzde 43 arttı. 

Bağcılar’ı değerlendiren bir diğer metro projesi de Kirazlı’dan başlayarak Halkalı’ya uzanacak olan hat oldu. Metro durağının olacağı Bağcılar’ın Kirazlı semtinde satılık konut fiyatları son 1 yıl içerisinde yüzde 30 arttı. 

Kiralık konutlara bakıldığında ise son 1 yıl içerisinde Bağcılar’da yüzde 112, Esenyurt’ta yüzde 65 ve Beşiktaş’ta yüzde 27’lik bir fiyat artışı kaydedildi. 

İstanbul daki yeni metro projeleri en çok hangi ilçeleri değerlendirdi?

Başakşehir değerleniyor

Hürriyet Emlak’ın yapmış olduğu 2020 yılı Emlak Endeksi verilerine göre geçtiğimiz yıl İstanbul Başakşehir, Türkiye’nin son 1 yılda satış fiyatı en çok artan 10 ilçe sıralamasında 5’inci sırada olmuştu. Başakşehir’de halihazırda olan metronun uzatma çalışmaları nedeniyle meydana gelecek alternatif ulaşım kolaylığı bölgeye olan talebi artırdı. Yapımı tamamlandığında Kayaşehir’e kadar gidecek olan metro hattı çalışması bölgede hem satılık hem de kiralık konut fiyatlarında yüzde 8 ile yüzde 20 arasında bir değişime neden oldu. Kiralık konutlara bakıldığında ise son 1 yıl içerisinde Başakşehir’de yüzde 26’lık bir fiyat artışı yaşandı. 

Bakırköy’de gayrimenkul yatırımları dikkat çekiyor

Bağcılar’ın Kirazlı semtinden başlayarak Bakırköy’deki İDO iskelesine kadar uzatılacak olan metro hattı ile Ataköy’den İkitelli’ye gidecek metro hattı Bakırköy ve çevresinde hareketlenme sağladı. Ataköy ve Bahçelievler’in Şirinevler semtinde ise yüzde 42-43 oranında fiyat artışı yaşandı. Metro durağının geçeceği Yenibosna’da ise kiralık konutlarda yüzde 48’lik bir fiyat artışı kaydedildi. Kiralık konutlara bakıldığında ise son 1 yıl içerisinde Bakırköy’de yüzde 27 ve Bahçelievler’de yüzde 22’lik bir artış yaşandı. 

Anadolu Yakası Satılık Konut Fiyatları Değişim Oranları

İstanbul daki yeni metro projeleri en çok hangi ilçeleri değerlendirdi?

Anadolu Yakası Kiralık Konut Fiyatları Değişim Oranları

İstanbul daki yeni metro projeleri en çok hangi ilçeleri değerlendirdi?

Sabiha Gökçen Havalimanı’na gidecek metro bölgedeki yatırımları artırıyor

Mevcutta hizmet sunan Kadıköy – Tavşantepe metro hattının Sabiha Gökçen Havalimanı’na uzatılması çalışmaları da sürüyor. Yine aynı şekilde Pendik’ten inşaatına sıfırdan başlayan başka bir metro projesinin de son durağı Sabiha Gökçen Havalimanı olarak belirlendi. Havalimanının bulunduğu Kurtköy bölgesinde son 1 yıl içerisinde satılık konut fiyatlarında yüzde 44’lük bir artış kaydedildi.

Kadıköy – Tavşantepe metro hattının uzatma çalışmalarında bir diğer ayağın da Tuzla’nın İçmeler semtinde son bulması planlanıyor. Metro çalışmaları bölgeye olan talebi de artırdı. Hattın üzerinde bulunacak Pendik’in Çamçeşme semtinde son 1 yıl içerisinde satılık konut fiyatlarında yüzde 20 artış kaydedilirken, yine hat üzerinde bulunacak Kavakpınar ilçesinde yüzde 5’lik bir artış yaşandığı görüldü. Tuzla’nın Aydıntepe ve İçmeler semtlerinde yüzde 32-36 oranlarında artış ön plana çıkıyor.

Çekmeköy ve Sancaktepe yükselişte

Üsküdar’dan Çekmeköy’e kadar gelen metro hattının Sultanbeyli’ye kadar uzatılacak olması da o bölgedeki gayrimenkullerin değerini artırıyor. Güzergah üzerinde bulunan en önemli bölgelerden biri, Avrupa’nın en büyük şehir hastanesinin inşaatının da olduğu Sancaktepe. İlçeye bağlı Abdurrahmangazi semtindeki satılık konut fiyatlarında 1 yıl içerisindeki fiyat artışı yüzde 104 oldu. Metro durağının bulunacağı Meclis ve Veysel Karani semtinde yüzde 30-40’lık artış yaşandı. Metro hattının son durağı olan Sultanbeyli’de ise yüzde 41 oranında fiyat artışıyla Mimar Sinan semti ön planda. 

Bölgeyi hareketlendiren bir diğer metro projesi de Emek – Yenidoğan metro hattı oldu. Projenin başlayacağı Sancaktepe’nin Emek semtinde satılık konut fiyatlarında son 1 yılda yüzde 67’lik fiyat artışı yaşandı. Metronun durağının olacağı Çekmeköy’ün Aydınlar semtinde yüzde 15’lik bir fiyat artışı yaşanırken yine metro durağının bulunacağı Soğukpınar semtinde yüzde 32 artış kaydedildi. Metro hattının son durağı olan Sancaktepe’nin Yenidoğan semtinde de son 1 yılda yüzde 15’lik artış yaşandığı gözlemlendi. 

Kiralık konutlara bakıldığında ise son 1 yıl içerisinde Sultanbeyli’de yüzde 46, Çekmeköy’de yüzde 45 ve Sancaktepe’de yüzde 4’lük bir fiyat artışı yaşandı.

Zeynep Tandoğan, konuya ilişkin şöyle konuştu:

“Çekmeköy ve Sancaktepe’de fiyatlar çok düşüktü. Bölgede inşaatların başlamasıyla fiyatlar kademe kademe yükselişe geçti. Metronun gelmesiyle birlikte bu bölgelerde değer artışının olacağını öngörüyoruz. Metro açılmadan önce yatırım yapan kazanır. Yenidoğan’da ise çok fazla sayıda inşaat var. Gayrimenkuller bu dönemde makul fiyatlardan alıcı buluyor. Arz yavaş yavaş azalırken talebin de artmaya başladığını gözlemliyoruz. Bölgeyi yatırım amacında değerlendirmek avantajlı olabilir.”

İstanbul daki yeni metro projeleri en çok hangi ilçeleri değerlendirdi?

Merkezi semtlerin yıldızı parlıyor

Yapımına devam eden Göztepe – Ümraniye ve Bostancı – Dudullu metro hatları da bölgenin emlak piyasasındaki değerinin artmasını sağlıyor. Ataşehir’de satılık konutlarda son 1 yıl içerisinde Barbaros semtinde yüzde 84 ve Atatürk semtinde yüzde 55’lik fiyat artışları yaşanırken, Ümraniye’nin değeri yükselen semtleri yüzde 158 ile Şerifali, yüzde 40-50 dolaylarındaki fiyat artışı ile Çamlık, Esenşehir ve Yamanevler olarak kaydedildi.

Metro projelerinin bağlantı noktası olduğu için ön plana çıkan Kadıköy ilçesinde ise emlak piyasasındaki hareketlenme hızla devam ediyor. Her iki metro projesinin başlangıç noktası arasında sahil şeridinde bulunan Caddebostan, Suadiye ve Göztepe’nin yanı sıra metro hattının ilk durağı olan Bostancı ve metronun geçeceği 19 Mayıs’ta yüzde 37 ila 70 oranlarında fiyat artışları yaşandı. Kiralık konutlara bakıldığında ise son 1 yıl içerisinde Ataşehir ve Kadıköy’de yüzde 50, Ümraniye’de ise yüzde 35’lik bir fiyat artışı kaydedildi.

Konut satışlarında hangi il lider?

İstanbul'da Ocak ayında 13 bin 666 konut satıldı!


Geri Dön