Kent Haberleri

Hangi şehirler depreme dayanıklı? Uzman isim milyonların merak ettiği soruyu açıkladı!

Özellikle 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerinden sonra vatandaşlar güvenli şehirleri araştırmaya başladı. Uzman isim, hangi şehirlerin depreme dayanıklı olduğunu açıkladı. İşte detaylar...

Düzce, son 24 yıl içinde üç büyük deprem yaşadı. Yıkıcı depremlere tanık olan Düzce, oldukça büyük hasarlar almıştı. Fakat güçlendirme, yapı stoklarının yenilenmesi ve güvenli binaların yapımı gibi çalışmalarla “depreme dirençli kent” olma yolunda ilerliyor.

Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Hasar Tespit Kurul Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Arslan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Düzce’de 9 Ağustos ve 12 Kasım 1999'da meydana gelen büyük depremlerin ardından 23 Kasım 2022’de yaşanan 5,9 büyüklüğünde depremleri hatırlatarak, Düzce'nin zemin etüdü ve inşaat kalitesi açısından "depreme hazır" kent haline getirildiği sonucuna vardıklarını ifade etti.

YAPI STOKLARININ YENİLENMESİ HAYAT KURTARIYOR

Şehirde yapı stokunun yenilenmesinin büyük avantaj olduğunun altını çizen Arslan, "İşçilik kalitesinin yükseldiği görülüyor. 6 Şubat deprem felaketinde malzeme ne kadar kaliteli ve pahalı olursa olsun işçilik kötü olduğu zaman yıkımlar olabileceğine şahit olduk. Bu bakımdan Düzce, yapı stoku ve yapı denetim sisteminin iyi işlendiği bir şehir. Zemin etüt çalışmaları net bir şekilde gerçekleştiriliyor. Düzce'nin artık muhtemel afetlerde yapı stokundan kaynaklı sorun yaşayacağını öngörmüyorum. Düzce, depreme dayanıklı ve dirençli kent haline geldi" şeklinde konuştu.

ZEMİN DİKKATE ALINMADAN HESAP YAPILMAMALI

Depreme dayanıklı bina yaparken yer ve malzemelerin özenle seçilmesi gerektiğini ve zeminin iyi hesaplanmasının önemli olduğunu vurgulayan Arslan, şunları söyledi:

"Konut inşa ederken ne kadar iyi üstyapı yaparsanız yapın, zeminin kötü olması halinde veya zemin dikkate alınmadan gerçekleştirilen hesaplar, hiçbir işe yaramayacaktır. Yapı beklenenin çok üzerinde yüke maruz kalır ve yıkılabilir. Göçebilir veya büyük hasarlar alır. Depreme karşı hiçbir şeyi tek başına düşünemeyiz. Önce yerimizi seçeceğiz. Zemin etüdünü yapıp oraya uygun yapı tasarlayacağız. Kat sayısını belirleyeceğiz. Ardından uygun beton planlamalarını yapıp denetlemelerini yapacağız. Bir de amacına uygun şekilde kullanacağız. Bir evi depo olarak kullanamazsınız. Kullanım amacının dışında negatif sonuçları olur. Yapı, taşıyıcı veya taşıyıcı olmayan bölümlerinden hasar alabilir. Fakat vatandaşların içerisinden çıkmaya olanak sayılacak şekilde zarar almalı."

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDEN SONRA İNCELEMELER YAPILDI

Arslan, Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Kurulu olarak 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta merkezli meydana gelen depremin ardından bölgede incelemeler yapıldığını ve 1999 depremi ile benzerliklerini incelediklerini belirterek, "11 ilde yıkılan binaları analiz ettiğimiz zaman 1999 öncesi yapıların yıkıma uğradığını gördük. Yapının ilk önce üzerinde yük geçmişi var. Malzeme denetimi var mıydı yoksa yok muydu? Bugünkü yönetmeliklerdeki şartları sağlıyor muydu? Beton, demir ve denetim bulunuyor muydu? Tüm bunlar sorulacak sorular. Fakat en önemlisi mühendislik hizmeti alıp almamasıydı” diye konuştu.

“MÜHENDİSLİK HİZMETİ ALMAYAN YERLERİN ÇÖKMESİ NORMAL”

21 akademisyen ile birlikte çalışmalar yürütüldüğünü paylaşan Arslan, "Tespitlerimizde 1999 öncesi yapılarda mühendislik hizmetinin alınmamış olduğuna şahit olduk. Yine 1999’da inşa edilmiş kamu binalarında, yani mühendislik hizmeti almış binalarda hasar düzeylerinin sınırlı olduğunu gördük. Zira o binalar denetim ve proje hizmeti almıştı. Yani denetim mekanizması, mühendislik hizmeti almış yapılar hasara uğrasa bile bunun sınırlı kaldığını gördük. 11 kentimizdeki incelemelerimizde yapı stokunun eski ve kat sayılarının fazla olduğunu gördük. Zeminin de iyi olmadığı bir yerde mühendislik hizmeti almamış binaların çökmesini normal” değerlendirmelerinde bulundu.

YÖNETMELİKLERE UYULURSA YIKICI ETKİ AZALIR

Arslan, Düzce gibi yönetmeliğe uyarak çalışmalar gerçekleştiren kentlerde Kahramanmaraş’ta meydana gelen yıkımın yaşanmayacağını söyleyerek, "Örneğin Erzincan, deprem konusunda yönetmelikleri Düzce gibi harfiyen yerine getiriyor. Aynı şekilde kat sınırlamalarına, yapı denetimlerine Erzincan'da harfiyen uyuluyor. Erzincan'da olacak deprem beni şu an korkutmuyor. Fakat Adana, Malatya'dan bahsedecek olursak buraların yapı stoku hâlâ eski. Zira buralar şehirleşmesini eskiden tamamlamış iller” dedi.

Aile Bakanlığı resmen duyurdu! Prefabrik ev sahibi olmak isteyenlere ekonomik destek!

Bakan Özhaseki’den kentsel dönüşüm yasasının rant için çıkarıldığı iddialarına çok konuşulacak yanıt!

Deprem bölgesine 100 bin çelik köy evi için haftaya ihaleye çıkılacak!