30 / 04 / 2024

Hangi yabancı hangi şehre ilgi gösteriyor?

Hangi yabancı hangi şehre ilgi gösteriyor?

International Realty Plus Türkiye CEO’su Hüseyin Altaş, İsraillilerin Türk ortaklar bularak daha çok Şanlıurfa ve KKTC’den emlak aldığına işaret ederek, “İngilizler, Antalya’dan Batman’a kadar, Türkiye’nin her yerine ilgi gösteriyor” dedi





International Realty Plus (IRP) Türkiye CEO’su Hüseyin Altaş, 2013 yılında Türkiye’de 1 milyon 363 bin 124 emlak satıldığını, sektördeki iş hacminin de yaklaşık 35 milyar dolar olduğunu bildirdi. Altaş, şirket tarafından hazırlanan Türkiye Gayrimenkul Raporunu açıkladı. Altaş, Türkiye’de 1 milyon 910 bin 363 kişinin kiracı olduğunu, kiralama bedelinin ise ortalama 950 lira düzeyinde bulunduğunu, sadece Marmara Bölgesi’de bulunan kiralıkların tahmini komisyon bedelinin de 500 milyon dolar olduğunu bildirdi.

2013 yılında Türkiye’de 1 milyon 363 bin 124 gayrimenkulun satıldığını ifade eden Altaş, 2012 yılında sektördeki işlem hacminin yaklaşık 30 milyar dolar, 2011 yılında 24 milyar dolar, 2010 yılında 22 milyar dolar, 2009 yılında da 16 milyar dolar düzeyinde olduğunu hatırlattı.

En çok satış İstanbul’da


Geçen yıl emlak satış işlem adedi en yüksek olan ilin 193 bin 877 ile İstanbul olduğunu belirten Hüseyin Altaş, İstanbul’u 131 bin 830 satış ile Ankara, 64 bin 654 satış ile İzmir, 43 bin 127 satış ile Konya ve 35 bin 726 satış ile Antalya’nın takip ettiğini bildirdi. Altaş, emlak satış hacminin de İstanbul’da yaklaşık 13 milyar dolar, Ankara’da 4 milyar dolar, İzmir’de 2 milyar dolar, Konya’da 650 milyon dolar, Antalya’da da 1 milyar dolar düzeyinde bulunduğunu kaydetti. Türkiye’deki konut satışlarının yüzde 46’sının emlak komisyoncuları tarafından gerçekleştirildiğine işaret eden Altaş, bu oranın ABD’de yüzde 95, Kanada’da yüzde 92, İngiltere’de yüzde 72, Fransa’da yüzde 87, Almanya’da yüzde 65 olduğunu söyledi.


İranlı ve Dubaililer’in Sapanca ilgisi


Türkiye’de gayrimenkul sektörüne yabancı ilgisinin çok fazla olduğunun altını çizen Altaş, son dönemde Avrupa’daki büyük fonların Türkiye’ye gelmeye başladığını anlattı. Altaş, 17 Aralık operasyonunun gayrimenkul sektörünü bir miktar etkilediğini, fakat şu anda soğuduğunu ve durumun normale dönmeye başladığını bildirdi.

Arap yarımadasının ve Avrupalıların Türkiye’ye yoğun ilgi gösterdiğini kaydeden Altaş, şöyle konuştu: “İranlı ve Dubaililer Sapanca’da villa alıyor. Irak, Arap yarımadası ve Suriyeliler Düzce’den ev alıyor. İsrailliler, Türk ortaklar bularak daha çok Şanlıurfa ve KKTC’den emlak alıyor. İngilizler, Antalya’dan Batman’a kadar, Türkiye’nin her yerine ilgi gösteriyor. Arabistanlı, oturmak için boğazı, yatırım için Beylikdüzü ve Esenyurt gibi toplu konut alanlarını tercih ediyor. Antalya ve Bodrum’da Almanlar ve Ruslar daha çok yazlık alıyor. Yatırımda en cazip il İstanbul, İç Anadolu’da ise Konya cazip. Arap ve Iraklılar Konya’ya büyük ilgi gösteriyor. 


2+1’lere ilgi yoğun 


Hüseyin Altaş, Masraf ve bakım zorluğu nedeniyle insanların büyük evlerden 2+1 evlere yöneldiğine dikkati çekerek, özellikle İstanbul’da 2+1 konutlara büyük ilgi olduğunu söyledi.


Villa projelerine ilginin giderek azaldığını kaydeden Altaş, “İşletme maliyetleri çok yüksek olduğu için insanlar artık müstakil evlerden kaçmaya başladı. Müstakil evin hem bakım maliyeti yüksek hem de şehre uzak olduğu için sıkıntılı. Dikkat edin, artık yeni villa projesi bulmanız çok zor” ifadelerini kullandı. Altaş, gayrimenkul sektöründe şu anda en cazip projelerin rezidans tarzı yurt projeleri olduğunu sözlerine ekledi. 



Yeni Mesaj


Geri Dön