26 / 11 / 2024

Hangi yatırım enstrümanı, ne vaat ediyor?

Hangi yatırım enstrümanı, ne vaat ediyor?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından “Hangi yatırım enstrümanı, ne vaat ediyor?” başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 11 maddelik analizi...




Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabı http://twitter.com/TebernKireci1 'den " Hangi yatırım enstrümanı, ne vaat ediyor?" başlıklı analizini yayınladı. İşte Kireçci'nin 11 maddelik analizi;

Hangi yatırım enstrümanı, ne vaat ediyor?

1) Dünyadaki yeni finansal sistemde paranızı kaybetmemek, getiri sağlamaktan daha büyük başarı. "Çok kazanmayı" vaat ederek insanların cebindekileri alıyorlar. Kaldıraçlı işlemler ve türev piyasaların kumarhanelerden farkı yok.

2) Yapacağınız yatırımlarda kazançlı çıkmak istiyorsanız önce kaybetmemeyi öğrenin. Kaybetmemeyi öğrenirseniz gerisi kendiliğinde gelir. Yatırım yapmak tarihin hiç bir döneminde bu kadar zor olmamıştı.

3) Çok kazanmanın peşinde koşanlar genelde oyunun sonunda "çırak" çıkarlar. Kanaat etmesini bilenler ise hep kazanır. Paranızın hepsini tek bir yatırım enstrümanına bağlamayın. Mümkünse sepet yapın. 

4) Kredi ve borç ile yatırım yapılmaz. Yaparsanız kazançlı çıkma ihtimaliniz var mı? Mutlaka ihtimal dahilinde. Ama kaybetme olasılığınız yüksek. Ne kadar paranız varsa o kadar yatırım yapın. 

5) Maaşlı ve ücretli değilseniz önce işinize yatırım yapın. İşinizden artan para ile yatırım peşinde koşun. Krediniz varsa önceliğiniz krediyi kapatmak olsun. Ticaret yaparken güçlü sermayenin avantajını yaşayın.

6) Yılın son çeyreğinden başlayarak dünya finans tarihinin en çalkantılı dönemlerinden birisini yaşayacağız. Aslında bu dönem başladı. Gelelim yatırım enstrümanlarına.

7) Faiz: En garanti yatırım aracıdır. Kaybetme riskiniz yok. Ayrıca Hazine'nin ihraç ettiği altın ve altına dayalı kira sertifikaları da cazip. Faiz oranları düşecek. Ama düşse bile kaybetme riski olmadığı için tercih edilebilir.

8) Döviz: Dövizi sadece ABD doları olarak düşünmeyin. Son ayların en hareketli enstrümanı. Hareketlilik  devam edecek. Kim, -örtülü ya da açık- ne kadar devalüasyon yapacak belli değil. Kazandırma ihtimali yok değil. Ama çok ani hareketler yapmaya açık.

8) Altın: Ons son 1 yılda çok yükseldi. Ama yükseliş eğilimi uzun vadede sürüyor. Dünya genelinde merkez bankaları altın topluyor. Toplamaya devam edecek. Ama sadece altın olarak bakmayın. Kıymetli madenler olarak değerlendirin. Yılın ilk sekiz ayında altın yüzde 18.6, gümüş 18.7 paladyum ise yüzde 21 getiri sağladı.

Kıymetli madenler yükselse bile dolar düşerse TL bazında getirdi hayal ettiği gibi olmayabilir. Ama tüm bunlara rağmen kıymetli madenler sepeti bu piyasalarda en güvenli liman.

9) Bitcoin: Sanal/kripto paralar. Bunu da sadece Bitcoin olarak düşünmemek gerekiyor. Tüm sanal/kripto paralar. Çok hareketli olacak. Riski yüksek. Riski oranında getiri ve kaybetme potansiyeli de yüksek. Kazancınızı realize ettiğiniz sürece potansiyeli büyük. Ama daha çok kazanma hayaline kapılırsanız hüsranla karşılaşabilirsiniz.

10) Borsa: Aslında en kazançlı yatırım enstrümanı. Ama çok iyi öğrenilmeden kesinlikle para yatırılmamalı. Riski yüksek. Aynı oranda getirisi de de yüksek. Dip-Zirve analizi iyi yapılmalı. Sabır ister. Paniği sevmez. Bu dönemlerde getirisi yüksek olur.

Dünya genelinde resesyondan borsalar da etkilenecek. Dip yaptığında temeli sağlam fiyatı ucuz hisseler bir ya da bir kaç yıl sabır edildiğinde yüksek getiri sağlama potansiyeline sahip.

Yarım bilgi ile borsaya yatırım yapılmaz. Çok iyi öğrenmeden kesinlikle borsanın önünden bile geçmeyin.

11) Oyunu kuranlar ve büyük oyuncular tüm kurguyu küçük oyunculara kaybettirmek üzerine yapıyor. Her ne kadar trilyon dolarları da olsa sonuçta gözleri sizin cebinizdeki parada. Bunu unutmayın. 

12) Yarın: Türkiye'de ve dünyada işsizlik nereye gidiyor?
 

Ekonomiler resesyona girerken!

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için tıklayınız

Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın


Geri Dön