22 / 11 / 2024
fuzul

Hangi yatırım enstrümanının, sorunu ne?

Hangi yatırım enstrümanının, sorunu ne?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından "Hangi yatırım enstrümanının, sorunu ne?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 14 maddelik analizi...




Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabı http://twitter.com/TebernKireci1'den "Hangi yatırım enstrümanının, sorunu ne?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 14 maddelik analizi...

Hangi yatırım enstrümanının, sorunu ne?

1) Dünya genelinde ve Türkiye özelinde yatırım enstrümanlarına baktığımızda "Paran mı var? Derdin var." döneminin yaşandığını söyleyebiliriz. 

2) Her yatırım enstrümanı kendi içinde ciddi sorunlar barındırıyor. Risk yüksek ve yatırımcılar açısından risk, hayal edilen primin karesi ya da küpü kadar:) 

3) Yatırımcıların çoğu, yatırım yaptığı enstrümanı kutsuyor. Aleyhinde tek kelime edilmesine tahammül edemiyor. Şahsına küfür edilse sesi çıkmayan insanlar yatırım yaptığı enstrümanın aleyhine kötü bir yorum okuduğunda ve duyduğunda deliye dönüyor.

4) Yatırım yaptığı enstrümanın gerçeklerini anlamak isteyen yatırımcı sayısı az. Ama ezberlerin bozulacağı bir döneme girdik. Kör karanlıklarda ağır ağır yol alıyoruz. Bu yolculukta yatırımcıların önemli bir kısmı kendilerin akademik kariyeri parlak ya da geçmişte önemli noktalarda görev yapmış ekonomi yöneticilerini rehber alıyor.

5) Oysa ki akademik kariyer başka şeydir yatırımdan anlamak başka şeydir. Eski ekonomi yöneticisi olmak başka şeydir doların veya altının yönünü tahmin  edebilmek bambaşka şeydir.

6) Bu fırtınalı ortamda hayallerinin peşinden gidenler  zarar yazar. Ama gerçekleri görenler kazanç sağlar. Gelelim yatırım enstrümanlarının risklerine...

7) Kripto paralar: Gelecek yılların en parlak yatırım enstrümanı olacak. Dünya eninde sonunda kripto paraya geçecek. Bu geçiş sürecinde çok büyük kazançlar olacak. Ama kaybedenler de az olmayacak. Hangi paralarda karar kılınırsa o paralara yatırım yapan kazanır. Riski en yüksek yatırım enstrümanı.

8) Altın ve gümüş: Merkez bankalarının en gözde yatırım enstrümanı. Fonların para akıttığı değerli madenler. Ama tek riski tüm büyük uluslararası bankalarının altının yükseleceği ile ilgili açıklamaları. Bu bankalar şimdiye kadar babalarının hayrına "küçük yatırımcı"ya tüyo vermediler.

9) Faiz: Geçmişte kur yükselmezse faiz yükselirdi. Ama şimdi hem kur getiri sağlamıyor hem de faiz. Reel bazda paranın erimesi anlamına gelen faiz konusunda yatırımcılar uyandı. Bir de düşük olunca hepten paranın erimesi anlamına geliyor.

10) Dolar: Son 5 yılda yüksek getiri sağladı. Aynı dönemde yatırımcılar parayı altına bağlasalardı en az yüzde 30-40 daha fazla getirileri gelirleri olurdu. Ama birileri yatırımcıları uyuttu. Bundan sonraki dönemde hayal edilen rakamları görmesi zor. Düşer mi? ABD'nin yapacağı devalüasyona ve FED'in faiz indirim oranlarına bağlı.

11) Borsa: Yarım bilgiyle yatırım yapılmayacak enstrüman. Bilmeden borsaya yatırım yapmak çıplak ayak ve ıslak saç ile yüksek gerilim hattına dokunmak gibidir. Şakası olmayan yatırım enstrümanıdır. Öğrenildiğinde en yüksek getiriyi sağlayacak potansiyele sahip.

12) Emlak: Arzın fazla olduğu kentlerde durgunluk var. İyi dükkan, mağaza ve evlerin fiyatı pahalı. İnşaat aşamasında alındığında riskli. Yatırım yapabilecek mal bulmak zor.

13) Yatırım enstrümanlarının durumu bu. Göremediğim bir şeyler varsa siz ekleyin. Ama gördüğüm şu; İnsanın parasının olması tarihin hiçbir döneminde bu kadar büyük sıkıntı olmamıştır.

14) Ben neye yatırım yapıyorum? Yatırımlarımın yüzde 99'undan fazlası gayrimenkulde. Borsada üç-beş kuruş param var. Ama laf olsun diye alım-satım yapıyorum.

 

Altın, dolar, borsa, gümüş ve kripto paralarla ilgili 11 tüyo!

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için tıklayınız

Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın


Geri Dön