23 / 12 / 2024

Ekonomiler resesyona girerken!

Ekonomiler resesyona girerken!

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından "Ekonomiler resesyona girerken" başlıklı analizini yayınladı. İşte Kireçci'nin 9 maddelik analizi...



Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabı http://twitter.com/TebernKireci1 'den "Ekonomiler resesyona girerken" başlıklı analizini yayınladı. İşte Tebernüş Kireçci'nin 9 maddelik analizi;

Ekonomiler resesyona girerken!

1) Dünya genelinde büyük bir resesyon beklentisi var. Pasifik'ten ABD'ye, Japonya'dan Avrupa'ya dünya ekonomileri resesyona doğru ilerliyor. İlk resesyon haberi Almanya'dan geldi. Devamı yavaş yavaş gelecek.

2) Dünyada 11 Eylül 2001'den itibaren yeni bir ekonomi şekil almaya başladı. İnternet ve teknoloji şirketleri her ne kadar 1990'lı yıllarda ortaya çıkmaya başlamışsa da gerçek anlamda ekonomi üzerindeki etkisini 2000'li yıllarda gösterdi. 

3) 2008 krizi tüm büyüklüğüne rağmen yeni dönemin düzeltmesiydi. Başlangıçta eğlence ve bilgi kaynağı olarak hayatımıza giren internet ekonomin odağına yerleşti. 

4) 2008 kriziyle beraber yeni bir ekonomi şekillendi. Bu ekonomide odakta merkez bankaları ve merkez bankalarını parasal genişlemesi vardı. Bu genişleme emtia piyasalarını alt üst etti. Petrol başta olmak üzere emtia piyasalarındaki dalgalanmalar alışılmadık cinstendi.

5) Dünya nüfusu hızlı büyüyor. Tüketim artıyor. Devletler, şirketler, haneler ve bireyler borç batağına bulaşıyor. Bir taraftan bütçe açığı veriyor diğer taraftan ise borcu borçla çeviriyor. Bu ekonomik model sürdürülemez. Bir yerde patlaması kaçınılmazdı.

6) Dünyada çok az ekonomi kendi kendine yetebiliyor. Ekonomilerin çoğu dış ticaret açığı veriyor. Şirketler büyümenin büyüsüne kapılmış vaziyette. Kazanç hesabı yapan yok. Tüm konsantrasyon büyümek üzerine. Aynı şey haneler ve bireyler için de geçerli. Hep daha fazlasını tüketmenin peşinde.

7) Bu dönemin bir önemli özelliği daha var. Beklentilerin tam tersi oluyor. Hiç ummadık gelişmelerle karşılaşıyoruz. Sanki dünya liderleri arbitraj ve türev piyasalarda büyük oyuncu gibi:) Açıklamalarıyla beklentilerin tam tersinin gerçekleşmesine neden oluyorlar.

8) Kazanmak bir tarafa kaybetmek an meselesi. Hele kaldıraçlı yatırım yapan yatırımcıların piyasalarda her şeyi bir anda kaybetmesi mümkün. Yatırım enstrümanları hiç olmadığı kadar kumara dönüşmüş durumda.

9) Durum böyle olunca da resesyon kaçınılmaz. Doğa düzeltmesini yapar. Geçmiş yıllardaki hızlı ve kapasitenin üzerinde büyümenin bedelini ödeyeceğiz.

10) Yarın: Resesyonda en güvenli liman hangi yatırım enstrümanı? Bu konudaki görüşlerinizi yazarsanız okurum.
 

Bankalar faiz indirmeye neden yanaşmıyor?

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için tıklayınız

Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın


Geri Dön