28 / 04 / 2024

Hanımeli Sokak'ın açılışı yapıldı!

Hanımeli Sokak'ın açılışı yapıldı!

Seranit"in, üniversite ve yerel yönetim işbirliği ile gerçekleştirdiği œMerdivenli Sokaklar projesi dahilinde yarışmada birinci seçilen tasarımın hayata geçirildiği Fatih Belediyesi"ne ait sokağın açılışı yapıldı¦



Seranit"in düzenlediği İstanbul"un merdivenli sokaklarının tasarım yarışmasında birinci gelen Fatih Belediyesi"ne ait Sirkeci"de bulunan Hanımeli Sokak"ın açılış töreni 8 Aralık tarihinde Sinpaş Holding, Seranit yetkilileri, Büyükşehir ve Valilik yetkilileri, yarışma jürisi ve dereceye giren öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirildi.

Merdivenli Sokaklar Projesi İstanbul"a armağan¦

Seranit"in geliştirdiği Merdivenli Sokaklar Projesi, farklı disiplinlerden ve farklı kuşaklardan insanları biraraya getirerek kentin yenilenme yeteneğini göstermesi bakımından örnek bir proje oldu.

Farklı kuruluşların yetenek ve birikimlerini belli bir proje etrafında organize edebilmesiyle Merdivenli Sokaklar Projesi"nin ayrı bir yeri var. Merdivenli Sokaklar, farklı disiplinlerde yer alan insanları biraraya getiren, geniş katılımlı gerçek bir kentsel yenilenme projesi olarak dikkat çekti. Seranit"in İstanbul"a armağan etmek üzere geliştirdiği Merdivenli Sokaklar, sanayinin, üniversitenin ve yerel yönetimlerin uyumlu ve üretici işbirliğine örnek olacak bir proje oldu.

Seranit Genel Müdür Yrdımcısı Atacıl Bozkurt Güçel, œSeranit olarak, üniversite ve yerel yönetim işbirliği ile gerçekleştirdiğimiz Merdivenli Sokaklar Projemizi İstanbul"a armağan etmek üzere geliştirdik. Farklı disiplinlerden ve farklı kuşaklardan insanları biraraya getiren bu proje kentin yenilenme yeteneğini göstermesi bakımından örnek bir proje oldu. Farklı kuruluşların yetenek ve birikimlerini, ortak akıllarını bu proje etrafında birleştirdik. Merdivenli Sokaklarla, geniş katılımlı, demokratik, uygar bir kentsel yenilenme projesi yapmayı başardık.


œYarışma çerçevesinde Beyoğlu, şžişli, Beşiktaş, Beykoz, Sarıyer, Ümraniye, Üsküdar ve Fatih ilçelerinden belirlediğimiz sokakları, 2010 yılında geliştirdiğimiz yeni bir sistemle tek parçada uygulanıp, tek seferde monte edilebilen ileri teknoloji ürünümüz SeraVista merdiven basamakları ile yenilemeyi hedefledik. Yenileme çalışmalarına ilk olarak Fatih İlçesi Hanımeli Sokağı için yapılan ve yarışmada birinci gelen tasarımın uygulamasıyla başlıyoruz.

œÜstün teknoloji ile ürettiğimiz SeraVista; tasarımları zenginleştiriyor, estetik katkıları yanında uygulandığı mekanlara porselen karo zarafetini ve dayanıklılığını sunuyor. İstanbul"un çeşitli ilçelerinde yenilenmeye ihtiyacı olan İstanbul kadar değerli bu sokaklara, üstün teknoloji ürünümüz SeraVista"yı armağan etmekten mutluluk duyuyorum.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, œHanımeli Sokak da ticaretin merkezi Eminönü bölgemizdedir ve sokağın iki yanı dükkanlar ve mağazalarla doludur¦ Her gün binlerce insanın geçtiği bu sokak, kim bilir kimleri ağırlamıştır Kim bilir ne öyküler vardır bu sokakta¦Ama şimdi yeni bir öyküsü var bu sokağın¦ Hanımeli Sokak, artık ödüllü bir sokak. Hem de birinciler içinde ˜Birinci". İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri Seda Bakır, Aslı Nur Paktaş ve Okan Aydoğu"nun sokağımız için hazırladığı proje, İstanbul"un 8 ilçesindeki, 8 merdivenli sokak arasında da birinci ve büyük ödülün sahibi oldu... Aslına bakarsanız, büyük ödülün asıl sahibi Hanımeli Sokak ve onun sakinleri oldu¦ çünkü hem sokakları yenilendi, hem de büyük ödülü kazandılar. Sanıyorum çok yakında Hanımeli sokağın projeyi görmek için pek çok yeni konuğu olacak¦


Örnek kentsel dönüşüm projesi¦
İstanbul"un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması birçok kurum ve kuruluşun yanında destek özel sektörü de harekete geçirdi. Kentin kültürel kimliğinin ve yenilenme yeteneğinin vurgulanması için özel şirketler olanakları ölçüsünde sürece destek verdiler.

Aracıl Bozkurt Güçel, œSeranit olarak bundan sonra da kentsel sürdürülebilirliğe kendi katkımızı sunabilmek adına yeni projeler üretip belediyelerle işbirliğimizi daha da geliştirmeyi umuyoruz. Bir özel şirket olarak kentin kültürel kimliğinin ve yenilenme yeteneğinin vurgulanması için olanaklarımız ölçüsünde yerel yönetimlere her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu söylemek isterim dedi.

Açılışa Seranit Genel Müdürü Hamdi Altunalan, Seranit Genel Müdür Yardımcısı Aracıl Bozkurt Güçel, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir dışında, Vali Yardımcısı Feyzullah Özcan da katıldı.


Yarışma Hakkında

Üniversitelerin mimarlık, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı, endüstriyel tasarım öğrencilerine yönelik olarak yapılan ve ülke çapında büyük ilgi gören projede; Seranit"in tasarımları ve ürünleriyle mekanların estetik değerini yükseltmek üzere faaliyet gösteren porselen karo firması olması nedeniyle hem mekanlara hem de insanlara birçok açıdan yarar sağlamasına önem verildi. Sanayi, üniversite ve yerel yönetimlerin örnek işbirliğiyle ortaya çıkarılan projede 7 tepeli kentin 8 merdivenli sokağının yenilenmesi amaçlandı.

Seranit Genel Müdürü Hami Altunalan, 2010"un İstanbul Avrupa Kültür Başkenti yılı olmasından dolayı, Seranit olarak hayata geçirdiğimiz proje ile bu kentin mekanlarına hem estetik dokunuşlar yapmayı hem de geniş bir katılım için üniversiteleri ve yerel yönetimleri de dahil etmek istediklerini belirtti. Seranit Genel Müdürü Hamdi Altunalan Merdivenli Sokaklar Projesi"nde süreci başından itibaren şöyle anlattı:
 
œİstanbul"un merdivenli sokakları doğal olarak insanların çok yoğun olarak kullandığı alanlar olarak göze çarpıyor. Örneğin, yenileyeceğimiz sokaklardan biri olan Ümraniye Ziya Paşa Merdivenli Sokak, Armağan Evler Mahallesi ile bir ilköğretim okulunun ortasında bulunuyor. Bu merdivenli sokak, öğrenciler ile okul arasında bir geçit işlevi görüyor. Öğrenciler her gün bu merdivenli sokaktan okullarına gidip, evlerine dönüyor. Bu yüzden, Seranit olarak İstanbul"un bazı merdivenli sokaklarını, modern teknoloji kullanarak, özgün ve sanatsal tasarımlarla kentin ruhuna uygun biçimde yenilemek, yaşam kalitesine katkıda bulunmak istedik.

œProje çerçevesinde,   şžişli, Beşiktaş, Beykoz, Sarıyer, Beyoğlu, Ümraniye, Üsküdar ve Fatih belediyeleri ile işbirliği yaparak, yenilenmeye ihtiyacı olan ve insanların sıkça kullandığı sekiz merdivenli sokak belirledik. Sokakların yeniden tasarlanması için de ulusal bir tasarım yarışması çerçevesinde, üniversitelerin mimarlık, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı, şehir planlama ve endüstriyel tasarım bölümünde okuyan öğrencileri seçtik.

Hocalar jüride, öğrenciler yarışmada
œMerdivenli sokaklar belirlenirken ise önce belediyeler ile irtibata geçtik ve belediyelerin deki olası sokakları saptadık. Yarışmamız için Büyükşehir Belediyesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi ile iş birliği yaptık ve Başkanlığını Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Rengin Ünver"in yaptığı yarışma jürisini oluşturduk. Yarışma jürisinde Prof. Rengin Ünver ile birlikte Prof. Kemal çorapçıoğlu (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi), Doç. Dr. Sinan Mert şžener (İstanbul Teknik Üniversitesi), Doç. Dr. Feride Önal (Yıldız Teknik Üniversitesi), Yrd. Doç. Dr. Müjdem Vural (Yıldız Teknik Üniversitesi), Boğaziçi İmar Müdürü Y. Mimar Yakup Demirhan (İstanbul Büyükşehir Belediyesi) ve Seranit Genel Müdürü olarak ben de yer aldım.  
Ardından yarışmanın seçici kurul üyeleri ile raportörler, olası sokakları gezerek ve tek tek yerinde inceleyerek, hangisinin yarışmanın konseptine daha uygun olduğu, İstanbul"a daha fazla katkı sağlayacağı konusunda çalışmalar yaptık ve sokakları belirledik. Sokakların alt yapı ve teknik özellikleri konusundaki bilgileri, ilgili belediyelerden temin ettik. Sokakları ve çevrelerini, yarışmacılara tanıtmak amacıyla,   değişik açılardan çekilmiş fotoğraflar ve videolar hazırladık. Merdivenli sokakların tasarımına yardımcı olacak tüm bilgiler, yarışmanın web sayfası www.merdivenlisokaklar.com da yer aldı.

108 proje değerlendirilmeye alındı

œBiz, 8 merdivenli sokağı yarışmaya açtık. Öğrenciler için yarışmaya katılım açısından sayıca bir kısıtlama getirmedik.   Her öğrencinin,   8 sekiz sokağa da katılabilme ve bir sokak için birden fazla öneri getirebilme hakkı vardı. Nitekim bazı yarışmacılar, birden fazla sokak için öneri getirmişlerdi. Yarışmaya yaklaşık 200 öğrenciden toplam 108 proje katıldı. Beşiktaş için 17, Beykoz için 14, Beyoğlu için 7, Fatih için 19, Sarıyer için 7, şžişli için 13, Ümraniye için 25 ve Üsküdar için 6 katılım gerçekleşti.
Öğrenciler İstanbul"un özel bir parçası olan merdivenli sokakları yeniden tasarladı. Yarışma 25 şžubat 2010 tarihinde başladı ve 15 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleştirilen ödül töreni ile sona erdi. Eylül 2010 itibariyle dereceye giren tasarımlar, Seranit"in özel olarak geliştirdiği œMerdiven basamağı ürünü ile sekiz ilçede uygulanmaya başladı. Yarışma sonucunda her bir merdivenli sokak için birinci seçilen tasarıma 5.000 TL ödül verildi. Birinci seçilen sekiz merdivenli sokak tasarımı arasından yeniden bir değerlendirme yapılarak, birinci seçilen tasarıma İtalya"nın önde gelen tasarım okulu Domus Academy"de 15 günlük yaz bursu, ikinci ve üçüncü seçilen tasarıma 2010 Uluslararası İspanya Mimarlık Festivali"ne katılım hakkı verildi.
Birincilik ödülü İTÜ öğrencilerine
Birincilik ödülünü Fatih Belediyesi için yaptıkları tasarım ile İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü"nde öğrenim görmekte olan Seda Bakır, Aslı Nur Paktaş ve Okan Aydoğu"nun oldu. Öğrenciler 5 bin TL"lik ödülün yanı sıra İtalya"nın önde gelen tasarım okulu Domus Academy"de 15 günlük yaz bursu kazandı.

Seranit Hakkında
Seranit Granit Seramik Sanayii Ticaret A.şž. Türkiye"nin ilk Teknik Porselen üreten fabrikası olarak Bilecik Organize Sanayi Bölgesinde 1992 yılında kurulmuş, 1993 yılında üretim faaliyetine başlamıştır. 55.000 m ²"si kapalı olmak üzere toplamda 102.000 m ²"lik bir alanda faaliyetini sürdürmekte olan SERANİT"in kapasitesi 8,5 milyon m ²"ye ulaşmıştır. Sahip olduğu üretim teknolojileri ile dünya teknik porselen üreticileri arasında saygın bir yer edinen SERANİT, bünyesinde gerçekleştirdiği AR-GE ve ÜR-GE çalışmaları sayesinde birçok ilk"e de imza atmıştır.

 

 


Geri Dön