Genel

Harbiye yatırımcıların ilgi odağı haline geldi

Surp Agop Vakfı Harbiye'de, huzurevi, ofis ve kültür merkezinden oluşan bir proje yapacak.

 

Surp Agop Vakfı, yerli ve yabancı yatırımcılardan oluşan konsorsiyumla Harbiye'de yaklaşık 400 milyon dolar maliyetle15.5 bin metrekare alan üzerinde huzurevi, ofis ve kültür merkezinden oluşacak bir proje yapacak…

İstanbul'da şehir merkezindeki yerler artık servet değerinde...
Yatırımcıların yer almak için adeta birbiriyle yarıştığı bu bölgelerde, eski binalar yıkılıp yerine alışveriş merkezleri, oteller ve lüks konutlar yapılıyor…Taksim'e yürüme mesafesinde olan Harbiye de bu yolda ilerleyen yerler arasında; bölge, merkezi konumu nedeniyle yatırımcıların ilgi odağı haline geldi.

Bölgede İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi'nce (İMP) hazırlanan ve inşaat çalışmaları hazırlanan "Harbiye Kongre Vadisi Projesi" nin yanı sıra Hilton'u satın alan Doğan Holding'in patronu Aydın Doğan'ın da otelin arsası üzerinde büyük çaplı bir redizans projesi bulunuyor. Bölgede büyük çaplı bir proje daha start alıyor. Öğrendiğimize göre Harbiye'de hatırı sayılır miktarda gayrimenkulü bulunan Surp Agop Vakfı, yabancı ve yerli bir şirketin de aralarında olduğu bir konsorsiyumla 15 bin 600 metrekarelik alan üzerinde bulunan gayrimenkullerini renöve ederek yerine, yerine huzurevi, ofis, kültür merkezinden oluşacak bir projeye başlayacak. Projenin yatırım maliyetinin en az 300-400 milyon dolar olacağı belirtiyor.

Vakfa ait gayrimenkuller Cumhuriyet Caddesi, bu caddenin hemen sağında yer alan Elmadağ Caddesi'yle yine bu caddenin yine sağında yer alan, Dolapdere'ye inen Yedikuyular Caddesi'nde bulunuyor. Projenin bir bölümü Cumhuriyet Caddesi üzerinde, Surp Agop Hastanesi'nin yanındaki 5-10 civarındaki binanın yer aldığı bölümünden başlayıp Bereket Döner, Surp Agop Hastanesi'nin acil girişi ve eski Andoremada'nın olduğu alana Yedikuyular Caddesi'ne; diğer bir bölümü ise yine Cumhuriyet Caddesi'nde sağ tarafta, Yedikuylar Caddesi'ne gelmeden önce Elmadağ Caddesi'nde yer alan evleri kapsıyor. Vakfın buradaki evleri tıpkı Akaretteki gibi restore ederek home ofis şeklinde kiraya vereceğini söyleniyor.

Vakfa ait olan cadde üzerindeki Surp Agop Hastanesi ise hizmet vermeye devam edecek. Büyük bir gizlilikle yürütülen proje için vakıf ve ortaklar uzun süredir hazırlık yapıyormuş. Projeye başlamak için ise Vakıflar Yasası'nın çıkması beklenmiş. Yasanın çıkmasının ardından ise son birkaç aydır proje üzerinde hazırlıklar son sürat devam ediyormuş. Vakfın bu bölgede yüzlerce kiracısını tahliye etmesinin ardından projeye başlayacağı söyleniyor.  Bu konu için Surp Agop Vakfı'nı aradık, fakat vakıf başkanının yurt dışında olduğu söylendi. Görüştüğümüz kişi, "Bu projeyle birlikte Aydın Doğan'ın projesinin de hayata geçmesiyle bölge daha da değerlenecek" diyor. 

Belediye tiyatro salonu kiraladı
Kenter Tiyatrosu'nun olduğu alandan başlayıp Taksim'e kadar uzanan Cumhuriyet Caddesi ise oldukça hareketli. İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) daha önce Yapı Merkezi'nin kiracı olarak bulunduğu bin metrekare büyüklükteki yeri tiyatro salonu olarak kiraladı. Yıkılıp modern bir komplekse dönüştürülecek Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu geçici bir süreyle burada hizmet verecek. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz belediye yetkilileri, salonun üç yıllığına kiralandığını, yeni yapılacak tiyatro salonu devreye girinceye kadar oyunların burada sergileneceğini belirtiyorlar. Salonun, sezonu açıldığı eylül ayına yetiştirilmesi için şu aralar harıl harıl tadilat çalışması yapılıyor. Salonun kiralanması yürüten Century 21 Hedef Gayrimenkul'den Özgür Çoban'dan öğrendiğimize göre tiyatronun yapılacağı bölümün ön tarafında bir de ünlü bir kahve zincirinin işleteceği bir de kafeterya olacak. Çoban, kahve zincirinin adını söylemek istemiyor ama öğrendiğimize göre burası için Kahve Dünyası düşünülüyor.

İtalyan kahve zinciri geliyor
Çoban, ismini açıklamak istemediği çok ünlü bir kahve zincirinin daha hemen tiyatronun alt tarafında bir yer kiralamak istediğini belirtiyor. Kahve zincirinin İtalyan kökenli olduğu ve Türkiye pazarına ilk kez gireceği söyleyen Çoban, "Türkiye'ye girecekleri yer onlar için çok önemli. Tiyatronun açılacağını öğrenince burası çok cazip geldi. Kendilerine tiyatronun biraz ilerisinde bulunan 400 metrekarelik yeri gösterdik. Mal sahibiyle metrekaresini 50 YTL'ye kiralamak için ön anlaştılar. Şu an Türkiye'de temsilciliği yapacak firmayla imza atmak üzereler. Ardından da yeri kiralayacaklar" diyor.

Fiyatlar ne kadar?
Cadde üzerinde hastane ve otel açmak için satılık bina arayan birçok kişinin olduğu söyleyen Royal Emlak'tan Çoşkun Eren ise, "Talep çok fazla. Fakat fiyatlar yüksek geliyor" diyor. Cadde üzerindeki dükkan ve mağazaların metrekare kiralık fiyatı 30-50 dolar arasında değişiyor. Ofislerin kiralık fiyatları ise 2 bin 500-3 bin dolar arasında. Üst katlarda ise bu rakam bin 500-600'e düşüyor. Örneğin 650 metrekare bir dükkanın satılık fiyatı 2.5 milyon dolar. Caddenin Divan Oteli'ne doğru olan tarafında Boğaz manzaraları evlerin kiralık fiyatlarının bin 500-2 bin 600 dolar civarında. Caddenin arka tarafındaki sokaklarda ise konutların kiralık fiyatları 700-bin YTL arasıda değişiyor.



Dükkan ve mağaza en karlı yatırım
Cumhuriyet Caddesi'nin Şişli bölgesinin en önemli caddeleri arasında bulunduğu söyleyen Remax Atılım'dan Emlak Broker'ı Şengül Işık, "Burası Taksime yürüme mesafesinde. Ulaşımı son derece kolay. Buraya yapılacak her türlü yatırım her zaman kazandırır" diyor. Işık'a göre cadde üzerinde mağaza, dükkan ve ardından ofise yatırım yapmak son derece karlı.


Divan Pastanesi taşındı…
Yıkılmaya hazırlanan Divan Oteli'nin bulunduğu binada yer alan Divan Pastanesi ise, Cumhuriyet Caddesi'nin hemen karşı tarafında bulunan Setur'un olduğu binanın giriş katına taşındı. Divan'dan görüştüğümüz yetkililer, otel binasının inşaatı bitene kadar pastanenin geçici bir süreyle burada hizmet vereceğini söylüyorlar.

 Kezban Gebetaş/ Tek Borsa