22 / 12 / 2024

Harita çıktı, riskli yerler belirlendi!

Harita çıktı, riskli yerler belirlendi!

İzmir depreminde yıkılan ya da ağır hasar alan binalar için DASK ödemelerine başlandı. Deprem dışında Türkiye’de tsunami kaynaklı ilk hasar ödemeleri de Seferihisar’da gerçekleşecek.



DASK Koordinatörü Erdal Turgut, kurumun ödemeler için dosya onayına başladığını ve dün itibariyle 1,2 milyon liralık ödeme yapıldığını açıkladı. Turgut, 50 bine yakın bina için hasar ödemesi başvurusu beklendiğini duyurdu. Ege Bölgesi’nde 635 bin DASK’lı konutla en fazla Zorunlu Deprem Sigorta’sına sahip olan kent İzmir’de deprem sigortaları ödemeleri başladı. Ödemeler kapsamında Türkiye’de ilk kez tsunami kaynaklı hasarlar da ödenecek.

DASK Koordinatörü Erdal Turgut Dünya Gazetesi'ne açıklamlarda bulunarak, DASK’ın İzmir’de 50 dosyanın işlemini onayladığını bildirdi. Dün itibariyle işlem tutarı 1.2 milyon lira olan 10 dosyanın ödemesi yapılığını aktaran Turgut, “Şu an 2 bin 500 dosyanın çalışması yapılıyor ” diye konuştu. Turgut, Türkiye’de tsunami kaynaklı hasarların da ilk kez ödeneceğini açıkladı. 

Sahadaki ekspertiz sayısını 200’e çıkaracak

Konutlarda hasar tespit çalışması yapmak için toplam 85 ekspertizin sahada bulunduğundan bahseden Turgut, bu sayının 200’e çıkartılmasının planlandığını açıkladı Turgut, 1999 tarihinden beri 10 milyon poliçeye ulaşılan Türkiye’de zorunlu deprem sigortalılık oranının yüzde 56 oranında olduğunu açıkladı. Zorunlu Deprem Sigortalılık oranının en yüksek iller arasında özellikle deprem geçirmiş illerin yer aldığından bahseden Turgut, “Sigortalılık oranı Bolu, Tekirdağ, Yalova ve Sakarya’da yüzde 80’in üzerinde seyrediyor” ifadelerini kullandı. 

“Kentsel dönüşüm bina değil ada bazında yapılmalı”

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin, Malatya ve Elazığ depremlerinde olduğu gibi  İzmir  depreminin de yapı denetimin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi. Şahin, ilk gelen bilgilere göre yapı denetiminden geçen binaların hasar görmediğinin ortaya çıktığını aktardı.

Dünya’ya değerlendirmeler yapan Şahin, deprem olur olmaz İzmir’deki yapı denetçilerinin sahaya inerek inceleme yaptığını duyurdu. Şahin, yıkılan binaların yapı denetiminden geçmediğini kaydetti.İzmir’de şu an itibarıyla bin 69 denetçi mühendis bulunduğunu dile getiren Şahin, 3 bin 501 kontrolür mimar ve mühendis, 7 bin 686 şantiye şefinin görev yaptığını anlattı. Şahin, kentsel dönüşümün yönteminin de en az yapı denetimi kadar önemli olduğunu bildirerek, “Yapı denetiminden geçen bina yıkılmayacak diye bir şey yok ama son depremler, bize yapı denetimin riski minimuma indirdiğini gösteriyor” şeklinde konuştu. Mevcut kentsel dönüşümün bina bazında yapıldığını ve binada oturanların ekonomik durumunun zayıf olması halinde, kimsenin kentsel dönüşüme yanaşmadığından bahseden Şahin, bunun yerine daha geniş alanı içeren ada bazında dönüşümün riski en aza indirecek yöntem olduğunu söyledi. 

"Harita çıktı, riskli yerler belli”

Son çıkan deprem yönetmeliği ile birlikte Türkiye’nin deprem kuşağı haritasının çıkarıldığından bahseden Şahin, “Artık hangi illerin ne kadar tehlikeli olduğunu biliyoruz. Bu illere özel çalışmalar yapılabilir” diye konuştu. 

İzmir hasar tespiti yapıyor

İzmir’i derinden etkileyen depremin ardından vatandaşlar, yerel yönetimler, kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütleri depremin yaralarını sarmak için buluştu. Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bornova’da bulunan 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü’nde iş dünyası temsilcileriyle görüşmeler gerçekleştirdi. Aralarında Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener ve İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli’nin de olduğu toplantıda kentsel dönüşüm konusu ve yardım kampanyasının detayları ele alındı. Görüşmede EBSO, İZTO, EİB ile İTB’nin ortak bir kampanyayı düzenleyecekleri basın toplantısı ile duyurma kararı aldığı ortaya çıktı. Yardımlarla ilgili kampanya enkaz kaldırma çalışmaları sonrasında açıklanacak.

İş dünyasından kira yardımı

Diğer taraftan EBSO üyeleri Büyükşehir Belediyesi’nin ulaştırdığı bilgiler üzerinden ihtiyaç sahibi depremzedelerin IBAN numaralarına aylık 2 bin TL olmak üzere 5 ay boyunca kira yardımı yapacak. 

Yeni hastane için çalışma...

Felaket sonrasında şehire gelen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hasar nedeniyle bir bölümü boşaltılan Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde incelemelerde bulundu. Bakan Koca, hastanenin yıkılarak aynı yerde tam teşekküllü bir hastane yapılması için talimat verdi. Koca, ayrıca, aynı bölgede bulunan futbol sahası içerisinde de, içinde tüm üniteleri bulunan tam donanımlı bir hastaneyi 2 buçuk ay gibi rekor bir sürede hizmete alacaklarını duyurdu. 

Torbalı Belediyesi boşaltılıyor

Hasarlı Torbalı Belediye Binası'nın tahliye edilmesine karar verdi. Torbalı Belediyesi, bünyesinde yer alan BKM’de hizmet verecek

"İmar affı yasaklanmalı"

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu da deprem için bir “30 Ekim İzmir Depremi Ön Raporu” hazırladı. Raporda “İmar barışı adı altında ruhsatlandırılan tüm ruhsatlar iptal edilmelidir” ifadelerini kullandı. 

İzmir'de hasar tespit edildi! Bakanlık açıkladı!

İstanbul depremi nüfusun yüzde 20'sini vuracak!


Geri Dön