26 / 11 / 2024

Hasan Rahvalı: Konut ihtiyacı ertelenebilir ama vazgeçilemez!

Hasan Rahvalı: Konut ihtiyacı ertelenebilir ama vazgeçilemez!

Konut piyasası yılın ilk 10 ayında geçen yıla göre yüzde 1.25 daraldı. Yabancılara satılan konutlar ise yüzde 66 arttır. Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO'su Hasan Rahvalı, önümüzdeki dönemde sektörün daha da canlanacağını savundu...




TÜRKİYE'de konut satışları, bu yılın (x;ak ayında geçen yılın aynı ayına göre yaşanan hafif artış sonrası düşüşe geçti. Şubat-Temmuz döneminde sert bir şekilde gerileyen satışlar Ağustos-Ekim döneminde ise tekrar artışa geçti. Fakat buna karşın yılın ilk 10 aylık döneminde toplam satışlardaki daralma yüzde 1.25 olurken. geçen yılın aynı dönemine kıyasla 11 bin 793 konut daha az satıldı. Yılın ilk 10 ayında satılan konut sayısı 926 bin 932 oldu. 


YABANCIYA SATIŞ ARTTI

Diğer yandan yılın ilk 10 ayında yabancılara satılan konut sayısında geçen yıla göıc yüzde 66 oranında artış yaşanması dikkat çekti. Buna göre geçen yıl yabancılara 9 bin 284 konut satışı yapılmışken, rakam bu yıl 15 bin 417'ye ulaştı. 


BİR MİLYON KONUT 

Konut piyasasına ilişkin gelişmeleri ve önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerini sorduğumuz Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO'su Hasan Rahvalı, "Konut ihtiyacını doğran faktörlere baktığımızda 600 bin çiftimiz evleniyor, 125 bin de boşanan var. Bunların her birinin bir hane açması lazım. Niteliksiz konutun yenilenmesini eklediğimizde bir milyona yakın yeni konut ihtiyacı var. Bu satışlarında artmasında tabii ikinci el de var" dedi. 


Durgunluk döneminin akabinde gelen piyasadaki hareketlenmeyi yorumlayan Rahvalı. "Konut ihtiyacı ancak ertelenebilir. Siz mesela öğlen yemeğini yemediğinizde akşam yemeğinde 2 öğün yemezsiniz. 

İhtiyacınız olan kadar yersiniz. Konut ihtiyacınızı ertelerseniz bir tane ihtiyacınız varsa yine bir tane alacaksınız" ifadelerini kullandı. 


FİNANSMANA DİKKAT! 


"Bir sene biz hiç konut satmazsak gelecek sene mutlaka geçmiş senenin alıcısı da pazara gelecektir" diyen Rahvalı, bundan hareketle "konutta hemen üretilmediği için' Ağaoğlu olarak, kriz dönemlerinde de konut yapımını sürdürdüklerini anlattı. Buna karşın fînansal dengelerin dc ona göre ayarlanması gerektiğini vurgulayan Rahvalı, yenilenmesi gereken konutlara ilişkin "Bakanlığın araştırmasına göre 4 ile 6 milyon arasında konutun dönüştürülmesi lazım. Bunu 10 yılda dönüştürürsek yılda 400 bin. 15 yılda 300 bin eder" dedi. 


'KÖRFEZ UCUZA GELİYOR'

Önümüzdeki 3 ayda konut piyasasındaki durumun geçen 3 ayda olduğu gibi hareketli olacağını öngören Rahvalı, yabancıların konuta gösterdiği ilgiye ilişkin de şu bilgileri verdi: "Şu anda Körfez Bölgesi yoğunlukta olmak üzere talep var. Diğer dünya metropollerine göre istanbul'u daha ucuz buluyorlar. 

Bir de kültürlerine daha uygun geliyor. Satın alma paritesi Londra, Paris'e göre daha ucuz. Dubai'daki emlak fuarında yoğun ilgi vardı. Orada bireysel yatırımcılara satış yaptığımız kadar, mesela bir blok satışının görüşmeleri orada başlamıştı. Geçen hafta sonuçlandı. 

Yurt dışından kurumsal bazda da bireysel bazda da talepler var." 


Suriyeli payı yüzde 1 


YABANCILARA satılan konutların artışında Suriyelilerin yaptığı alımların etkili olduğunu ilişkin görüşü de değerlendiren Hasan Rahvalı, "Bizim projelerimizde Suriyeli sayısı az. Kiralık talepleri geliyor. 

Orada da yerli-yabancı dağılımını dengede tutmaya çalışıyoruz. Sitelerin yaşaması için yerlinin de mutlaka ağırlıklı olması gerekiyor. $u anda bizim müşteri profilimizde daha ağırlı olarak Körfez'in 'A plus' ve 'B plus' müşterileri var. Ama Suriye'den gelen kesimlerin yöneldikleri bölgeler Başakşehir ve Beylikdüzü taraflarında yoğun... Bizim projelerimizde oranları yüzde 1 'in altında" şeklinde konuştu. 


Recep Erçin-Aydınlık


Geri Dön