29 / 04 / 2024

Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi: Hasankeyf'teki kamulaştırmalar yasal değil

Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi: Hasankeyf'teki kamulaştırmalar yasal değil

Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi, Batman'ın Hasankeyf ilçesindeki kamulaştırmaların yasal olmadığını bildirdi



Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi'nce yapılan yazılı açıklamada, Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesinin, Ilısu Barajı için Hasankeyf'in taşınmasını gerektirecek Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması amacıyla Başbakanlık aleyhine açılan davayla ilgili verdiği kararda, Hasankeyf'teki kültür varlıklarının taşınacağı alanla ilgili kamulaştırmayı iptal ettiği belirtildi.

Mahkeme kararında Bayındırlık ve İskan Bakanlığının taşınma işini aceleye getirdiği kaydedilen açıklamada, Hasankeyf'in su altında kalmasına yol açacak Ilısu Barajı inşaatı konusunda verilen kararın Hasankeyf'in kurtarılması açısından olumlu bir gelişme olduğu bildirildi.

Açıklamada şöyle denildi:
"Mahkemenin kararında, tarihi değer taşıyan taşınmaz kültür varlıklarının başka bir yere nakledilmesi konusunda da Kültür ve Turizm Bakanlığı Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunca alınmış bir karar bulunmadığı vurgulanmıştır. Baraj yapımında ısrar edenler tıpkı Bakanlar Kurulu'nun Hasankeyf ilçe merkezinin taşınması için 2006 yılında aldığı kararın bir benzerini muhtemelen Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nda Hasankeyf'teki kültür mirasının taşınabilirliğine ilişkin apar topar bir kararın alınması yönünde baskı unsuru oluşturmasından endişe ediyoruz. Hasankeyf'teki kamulaştırmalar yasal değildir. Tarihi ilçedeki kazı ve araştırmalar yapan bilim insanları, bugüne kadar yaptıkları açıklamalarda, kültürel mirasın taşınamayacağı yönünde görüş belirtmiştir. Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nda şu anda yer alanlar, Hasankeyf konusunda uzman bilim insanlarıdır ve verecekleri karar Hasankeyf için hayati derecede önemlidir."

Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi'nin Ilısu Baraj Projesi'nin çevreye, tarihe, doğaya ve insana zararlı olduğu yönündeki düşüncesinin gün geçtikçe daha iyi anlaşıldığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ilısu Barajı'nda ısrar edenler de biliyorlar ki birçok açıdan yasal olarak barajı inşa etmek mümkün değildir. Geçmişte Bakanlar Kurulu'nun Hasankeyf'le ilgili aldığı acil taşınma kararı da ancak savaş halleri ve doğal felaketler sırasında alınabilecek bir karardı. Oysa alınan kararın hiçbir haklı gerekçesi yoktu. Mahkemenin aldığı karar da Bakanlar Kurulu kararının bir yönde haksız bir karar olduğunu göstermektedir. Bugüne kadar yapılan kamulaştırmalar keyfi ve hukuksuzdur. Mahkemenin aldığı karar doğru ve yerinde olmuştur."
AA


Geri Dön