23 / 11 / 2024
fuzul

Hasankeyf'teki tarihi yapılar yeni yerlerine taşınıyor!

Hasankeyf'teki tarihi yapılar yeni yerlerine taşınıyor!

Suların altında kalması beklenen tarihi yerleşim yeri Hasankeyf'te hazırlıklar tamamlanıyor. Tarihi yapılar yeni yerlerine taşındı. Bölge halkı, yeni evlerine yerleşmek için gün sayıyor.




Ilısu Barajı'nın kapaklarının su tutmak üzere kapatılmasına sayılı günler kala Batman’ın ilçesi tarihi Hasankeyf’te son durum incelendi.

Aydınlık Gazetesi'nden Ekrem Demiz'in haberine göre; tarihi geçmişi 10 bin yıla dayanan Hasankeyf’de bulunan tarihi yapılardan Artuklu Hamamı, Sultan Süleyman Koç Camisi, İmam Abdullah Zaviyesi, El Rızık Camisi, Zeynel Abidin Türbesi, Eyyubi (Kızlar) Camisi ve kale giriş orta kapısı sökülmüş ve yeni yuvaları olacak olan Kültürel Park'a taşınmış.

Hasankeyf, Dicle nehrinde bulunan köprü ayakları, mağaraları ve kaya kalesiyle baş başa kalmış, doğal güzelliğini sergiliyor. Şehrin çarşısındaysa esnaf halen çalışıyor. Tek tük turistin dışında bir hareket yaşanmıyor.

Çarşı esnafından Abdulkadir Ayhan yeni yapılan şehirde evlerin teslim edildiğini, borçlandırmaların yapıldığını belirtti.. Bir süre sonra herkesin yeni yerlerine gideceğini, yakın bir zamanda çarşının tahliye edileceğini söyledi. Ayhan şu açıklamalarda bulundu: “Esnafın geliri turizm, kapattıktan sonra esnaf ne yiyecek, nasıl geçinecek, yeni yerde bu işler yapılabilir ama belli bir zaman alacak. Bizim en az üç sene bekleme dönemimiz olacak. Taşıyamadıkları eserler var, eski köprü gibi. Evlerimiz var zaten evlerimizin hepsinin altı tarihtir.”

Hasankeyf Kültür Turizm Derneği Başkanı Zeydan Ayhan, baraj gölünün oluşmasından sonraki şartlara hazırlandıklarını söyleyen, El Cezire Bilim Müzesinin yapıldığını söyledi. Ayhan limanlar yapıldıktan sonra da tekne turlarının en önemli turistik faaliyet başlayacaklarını ifade etti.

Çarşıda dokumacılık yapan Mehmet Nuri Aldın da yeni sürece hazırlananlardan. Yeni yerleşim alanında kendilerine ev hakkı ve dükkan hakkı tanındığını söyleyen Aldın güzel şeyler olmasını beklediklerini söyledi.

LİMAN YAPILACAK

Her fırsatta arkadaşlarıyla Silvan’dan Hasanfeyf’e geldiklerini söyleyen Settar da Hasankeyf’in sular altında kalacak olmasının kendilerini üzdüğünü ifade etti. Geçmişi yok edilen insanın yaşayamayacağını, ayakta duramayacağını söyleyen Settar doğal güzelliğin yerine beton yapılmasının yanlış olduğunu belirtti.

Taşınan eserlerin yerlerinde betonlar yükseliyor. Kale ise su seviyesinin üzerinde kalıp yüksek kayalıklarda bulunan mağaralarla birlikte vereceği görüntüyle turistleri çekmesi planlanıyor.

Hasankeyf’in en yüksek yerinden yeni yerleşim alanı ve taşınan tarihi eserler çıplak gözle görülüyor. Barajın su tutmasından sonra antik liman yapımı planlanıyor ve kalkacak teknelerle tarihi kaleye ve mağaralara turistik tekne gezintileri yapılacak.

Yeni inşa edilen konutların sahipleri kuralarla belirleniyor. İnşaatlar ise devam ediyor ve henüz yeni evlere taşınan olmadı. 4 mahalleden oluşan yeni ilçe, baraj gölü manzaralı olacak.

Hasankeyf’de Bizans, Sasani, Emeviler, Abbasiler, Hamdaniler, Mervaniler, Artuklular, Eyyubiler ve Osmanlılar hüküm sürmüş. Arkeolojik buluntulara göre bölgede ilk insan yerleşimi MÖ 4000 civarında başladı. İlk yerleşenler Dicle Nehri boylarındaki mağara ve vadilerde yaşanacak.

ZEYNEL BEY TÜRBESİ KARŞILAYACAK

Ilısu Baraj kapaklarının 10 Haziaran tarihinde kapatılıp su tutmaya başlanacağı ilan edildi. Mevsim yağışlarının normalin üzerinde olmasıyla bu tarih ertelendi. Yetkililer yeni tarihin ne zaman olacağı konusuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

Ilısu Baraj kapakları Mardin’in Dargeçit ilçesinde yer alan ve Hasankeyf’le arası yaklaşık 100 kilometre olacak. Kapaklar kapatıldığında ise Hasankeyf 5 ayda sular altında kalacak.

Yeni Hasankeyf’in inşasının da Raman Dağlarının eteklerinde sürdüğü izlendi. Müze çalışması ve tarihi eserlerin yerleşmesi ve çevre çalışmaları da devam ediyor. Yeni Hasankeyf’de ziyaretçileri ilk Zeynel Bey Türbesi karşılayacak.


 


Geri Dön