23 / 11 / 2024

Hasanpaşa Gazhanesi çürümeye terk edildi!

Hasanpaşa Gazhanesi çürümeye terk edildi!

Hasanpaşa'daki Gaz Fabrikası'nı Hasanpaşa Gazhanesi adıyla kültür merkezine dönüştürme planı imzaya takıldı




2010'un kalıcı projelerinden Hasanpaşa Gazhanesi, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında protokol imzalanamadığı için çürümeye terk edilmiş durumda

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı (AKBA) projeleri arasında bulunan Hasanpaşa'daki Gaz Fabrikası'nı Hasanpaşa Gazhanesi adıyla kültür merkezine dönüştürme planı imzaya takıldı. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti'nın kalıcı projelerinden biri olan Hasanpaşa Gazhanesi İstanbul 2010 AKBA, İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında protokol imzalanamadığı için çürümeye terk edilmiş durumda. İstanbul 2010 AKBA'nın yönetim kurulu üyelerinden, mimar Korhan Gümüş, projenin iletişimsizlik yüzünden tıkandığını söylüyor ve "Bu tip bir kurumu yönetecek özne de yok" diyor.

BÜTÇESİ BİLE HAZIR
İstanbul'un Anadolu yakasında, Hasanpaşa'da bulunan Gaz Fabrikası, kentin sanayileşme sürecinin geride bıraktığı bir yapı. Uzun yıllar üretim yapan fabrika, İstanbul'un uluslararası doğalgaz ağına geçmesiyle birlikte, 1993'te işlevsiz kaldı. Daha sonra, Gaz Fabrikası, tescillenmiş kültür mirası varlıklarıyka birlikte bir kültür merkezine dönüştürülmek istendi. 2001'de İstanbul Teknik Üniversitesi'nce hazırlanan proje, 2005 yılında İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın desteklediği projelerden biri haline geldi. 2005'te meydana gelen bir diğer gelişme de Gazhane'nin kullanımının İETT'den İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) devredilmesiydi. Bu gelişmelerin ardından, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul 2010 AKBA bir protokol hazırladı. Fakat İstanbul 2010 AKBA yönetim kurulundan, projeye dair bir karar çıkmış ve 2009'da projenin bütçesi hazırlanmış olmasına rağmen İBB ve İstanbul 2010 AKBA arasındaki protokol imzalanmıyor.

Protokolün imzalanmasındaki en büyük engel, Gazhane için bir yönetim planının oluşturulamaması. Avrupa yakasında AKM'nin işlevsiz kalması gibi Anadolu yakasının önemli kültür mekanlarından biri haline gelmesi muhtemel Gazhane de bu protokol engeli yüzünden işlevsiz olarak çürümeye terk edilmiş durumda.

STK'LAR SAHİP ÇIKSIN
İstanbul 2010 AKBA yönetim kurulu üyesi, mimar Korhan Gümüş, Gazhane projesinden yana çok dertli. Hazırladıkları, 'karma bütçe kullanabilen, entellektüel üretimi geliştiren, öznellikleri dışlamayan yeni bir kamu modelini öngören' projenin iletişimsizlik nedeniyle tıkandığını söylüyor. Kendisine göre çözüm, İstanbul kültür hayatının en önemli aktörlerinden, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ile diğer sivil toplum kuruluşlarının (STK) ve sanata yatırım yapan özel sektör kuruluşlarının Gazhane'nin yönetim planında yer almaları. AKM örneğini veren Gümüş, belediyelere bağlı kültür merkezlerinin atıl durumda olduğunu belirterek, bu merkezlerin aktif bir şekilde işletilemediğinden, taşeronlara verildiğini hatırlatıyor. Gümüş'e göre kamusal alanlara bu vasfı kazandıran sadece kamuya ait olmaları değil, kullanımının ve işletilmesinin de kamuya ait olması.

Gazhane'nin kültür merkezine dönüştürülmesi yolunda İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden bir karar çıktığını söyleyen Gümüş, Gazhane'den ticari amaçla yararlanılamayacağını belirterek, karma bir yönetim planlamasından yana olduğunun altını çiziyor. Gümüş, sanatın ekmek, su kadar önemli, yaşamsal bir değer olduğunu söyleyerek "Gazhane projesi, temelde bir kültür merkezi inşa etme meselesi değil, 'nasıl bir toplum düşlüyoruz'un meseledir." diyor.
Fırat Karadeniz/Sabah


Geri Dön