28 / 04 / 2024

Hassa-Dörtyol tüneli yapılırsa sanayi yatırımları artar!

Hassa-Dörtyol tüneli yapılırsa sanayi yatırımları artar!

TÜRKİYE'NİN demir-çelik üretiminin önemli bir bölümünü gerçekleştiren, yatırımcıların gözdesi haline gelen ancak Amanos dağlarıyla Akdeniz arasında sıkıştığı için artık büyüyemeyen İskenderun sanayisi, Hassa-Dörtyol tüneli projesinin gerçekleşmesini bekli



TÜRKİYE'NİN demir-çelik üretiminin önemli bir bölümünü gerçekleştiren, yatırımcıların gözdesi haline gelen ancak Amanos dağlarıyla Akdeniz arasında sıkıştığı için artık büyüyemeyen İskenderun sanayisi, Hassa-Dörtyol tüneli projesinin gerçekleşmesini bekliyor. İskenderun Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tosyalı, projenin hayata geçirilmesi halinde Hassa'da 100 bin dönüm büyüklüğünde bir arazinin sanayi yatırımı yapılabilir hale geleceğini söyledi.


OSB FİRMALARI BÜYÜMEK İSTİYOR

Şu anda İskenderun'un, arazi bulunamaması nedeniyle yatırımcılara yanıt veremediğini vurgulayan Fatih Tosyalı şunları söyledi: "1980 yılında kurulan İskenderun OSB, 2 bin 80 dönüm arazi üzerinde 44 firmayı ağırlıyor. Şu anda boş yerimiz olmadığı gibi büyüme alanımız da yok. Birçok yerli ve yabancı yatırımcı İskenderun'a özellikle demir çelik üzerine yatırım yapmak istiyor ancak yer bulamıyor. 

Hassa-Dörtyol tüneli projesi uygulandığında, hemen yakınımızda olmasına rağmen şimdiye kadar aradaki Amanos dağları nedeniyle yararlanılamayan alanlara sanayi tesisi kurulabilecek."


İSKENDERUN 2 KAT GELİŞİR 


İskenderun ile Hassa arasındaki mesafenin bugünkü şartlarda 11,5 saatte alınabildiğini ve yolun hem dik hem de problemli olduğunu belirten Fatih Tosyalı, tünel yapıldığında sürenin 15-20 dakikaya düşeceğini, üstelik kamyon ve tırlarm düz yolda gideceğini vurguladı. Tosyalı, böylece Hassa'da 100 bin dönüm arazinin, İskenderun'un bir uzantısı gibi sanayi yatırımları için çok uygun hale geleceğini belirterek "Bu proje gerçekleşirse, kısa sürede İskenderun ekonomisinin büyüklüğü 2 katına çıkar" dedi. 

Tosyalı, 2010 yılında gündeme gelen tünel projesinin maliyetinin 1 milyar 200 milyon lirayı bulmasının beklendiğini, tamamlanma süresi olarak da 2 yıllık bir süreçten söz edildiğini kaydetti. 


DEMİR ÇELİĞİN ÜRETİM MERKEZİ 


Fatih Tosyalı, 2013'ten beri Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüttüğü İskenderun OSB hakkında bilgi verirken, bölgenin demir çelik sektöründeki önemine dikkat çekti. İskenderun-Dörtyol-Osmaniye bölgesinin, Türkiye'nin demir çelik üretiminin yüzde 40'ını gerçekleştirdiğini, bunun da yarıya yakınının İskenderun OSB'ye ait olduğunu belirten Tosyalı, "OSB'mizde inşaat demiri, otomobil filtresi, spiral kaynaklı boru, profil, doğalgaz boru, demir granül, çuval, çatı panel, çelik konstriiksiyon ve elektrik üretimi konularında faaliyet gösteren 44 firma var" dedi. 


5 FİRMA İLK 500 ARASINDA 


İskenderun OSB'nin D-187 karayolu üzerinde, Hatay Havaalanı'na 50 kilometre mesafede bulunduğunu kaydeden Tosyalı şöyle konuştu: "İçinden otoyol ve demiryolu geçen OSB'mizdeki firmalar, toplam 5 bin kişiyi istihdam ediyor. Akdeniz kıyısında toplam 4 iskelede gemilere yükleme yapılıyor. İstanbul Sanayi Odası nın (İSO) Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu listesine, 2014'e ilişkin satışlara göre İskenderun OSB'den tam 5 firma girdi. Bu firmalar Tosçelik Profil _ ve Demir Çelik (20'nci sıra), Yazıcı Demir Çelik ve Turizm (65'inci sıra), Noksel Çelik Boru (143'üncü sıra), Tosyalı Demir Çelik (186'ncı sıra) ve Assan Panel (430'uncu sıra)." 


DOĞALGAZ KULLANILIYOR 


Fatih Tosyalı, İskenderun OSB hakkında sayısal verilerle ilgili bilgiler de verdi. Tosyalı, "OSB'miz alt yapı yatırımlarını büyük ölçüde tamamlamış durumda. Elektrik kesintileri minimum seviyelerde. Yıllık elektrik tüketimimiz 1 milyar 150 ' milyon kWh olup, Türkiye'deki OSB'ler r arasında ilk sıralarda. Bölgemizde 2006'dan bu yana doğalgaz kullanılıyor. İskenderun OSB'nin yıllık doğalgaz tüketimi 85 milyon metreküp düzeyinde. OSB'mizde günlük kapasitesi 10 bin metreküp olan endüstriyel arıtım tesisi bulunuyor" dedi. 


Sabah Hatay


Geri Dön