27 / 04 / 2024

Hastane saldırısı sonrası küresel piyasalar karıştı!

Hastane saldırısı sonrası küresel piyasalar karıştı!

Küresel piyasalarda, dün gece Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlenen saldırının ardından risk algısı yeniden güçlenirken, çatışmanın daha geniş alanlara yayılabileceği ve petrol arzını etkileyebileceği ihtimali varlık fiyatları üzerinde etkili oluyor.



İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesini bombalaması sonucu 500 kişi hayatını kaybetti. Saldırı, dünya genelinde büyük tepkiye yol açarken, piyasalardaki risk algısının güçlenmesine neden oldu. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek dönem para politikalarına ilişkin yapılan fiyatlamalar da belirsizlikleri tetikliyor.

Bu gelişmelerle beraber dün ABD'de açıklanan perakende satışlar beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, enflasyon endişelerinin de güçlü kalmasına neden oldu. Ülkede perakende satışlar, eylülde aylık bazda yüzde 0,7 artışla 704,9 milyar dolara yükseldi.

ABD'de sanayi üretimi, eylülde aylık bazda yüzde 0,3 artışla beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Kapasite kullanım oranı, 0,2 puan yükselerek 79,7'ye ulaştı.

Fed yetkilileri dün de açıklamalarıyla yönlendirme yapmaya devam ederken, Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, ABD'nin ekonomik resesyona girmesi halinde bunun yakın zamandaki diğer sıkıntılı dönemlerden daha hafif olabileceğine dikkat çekti.

Enflasyonun yolunun henüz net olmadığını ancak enflasyonda belirgin bir ilerleme yaşandığını belirten Barkin, hala ekonominin yavaşladığına dair teyit bulamadıklarını söyledi.

TAHVİL PİYASALARINDA SATIŞ BASKISI

Dunya.com’un haberine göre yaşanan son gelişmelerden sonra tahvil piyasalarında satış baskısının artmaya başladığı görülürken, ABD'nin 2 yıllık tahvil faizi yüzde 5,20, 10 yıllık tahvil faizi de yüzde 4,83 ile son 16 yılın zirvesine yakın bir oranda seyir yapıyor.

Artan enflasyon endişeleri Fed'in gelecek dönem atacağı adımlara yönelik fiyatlamaları de etkilerken, bankanın yüzde 93 ihtimalle gelecek ay politika faizini sabit tutacağının tahmin edilmesine karşın, aralık ve ocaktaki toplantılarda faiz artırım ihtimali güç kazandı.

Buna göre, para piyasalarında aralıkta da Fed'in yüzde 60 olasılıkla politika faizini değiştirmeyeceği, ocakta ise yüzde 55 ihtimalle faiz artışına gideceği fiyatlanıyor.

EMTİADA YÜKSELİŞ EĞİLİMİ

Emtia fiyatları yeni güne yükseliş eğilimiyle başlarken, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,6 artışla 90,4 dolardan, bakırın libresi yüzde 0,7 yükselişle 3,60 dolardan ve altının onsu yüzde 0,8 değer kazancıyla 1.939 dolardan alıcı buldu.

Bu arada ABD'de bilanço sezonu yoğun şekilde devam ediyor. Bank of America'nın dün beklentilerin üzerinde kar açıklamasıyla hisse fiyatı yaklaşık yüzde 2 artarken, bugün Tesla, Procter & Gamble, Morgan Stanley ve Netflix başta olmak üzere 20'den fazla şirketin bilançolarını açıklayacağı belirtildi.

Analistler, bugün ABD'de açıklanacak Fed'in Bej Kitap Raporu'ndan alınacak sinyallerin piyasaları etkileyebileceğini belirterek, Fed Başkanı Jerome Powell'ın yarınki açıklamalarının yatırımcıların odağında olacağını ifade etti.

Yaşanan gelişmelerle dün New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 0,04 yükselirken, S&P 500 endeksi yüzde 0,01 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,25 düşüş gösterdi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni günde satış ağırlıklı bir seyir izliyor.

Hastane saldırısı sonrası küresel piyasalar karıştı!

ECB ENFLASYON İÇİN ENDİŞELİ

Avrupa borsalarında dün alış ağırlıklı bir seyir öne çıkarken, Orta Doğu'daki gelişmeler yakından takip izleniyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyesi Robert Holzmann enflasyon konusunda henüz yeterince yol almadıklarına dikkat çekerken, ECB, bankaların gayrimenkul sektörüne daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

Analistler, para piyasalarında ECB'nin politika faizini daha fazla artırmasının öngörülmediğini ancak faiz artırım ihtimalinin yeniden fiyatlamalara dahil olmaya başladığını belirtti.

Öte yandan, İngiltere'de bugün açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) eylülde aylık yüzde 0,5 ve yıllık yüzde 6,7 artışla beklentileri aştı.

Dün, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,09, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,11 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,58 artarken, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,09 yükseldi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni günde karışık bir seyir izliyor.

ASYA PİYASALARI SATIŞ AĞIRLIKLI

Asya pay piyasaları yeni günde satış ağırlıklı bir seyir takip ederken, Çin'in beklentilerin üzerindeki büyüme verileri de risk iştahının artmasına destek olmadı.

Çin ekonomisi, yılın üçüncü çeyreğinde 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 4,9 büyüyerek yüzde 4,5'lik beklentileri aştı. Ülkede sanayi üretimi de eylülde yıllık bazda yüzde 4,5 ve perakende satışlar yüzde 5,5 artarak öngörülerin üzerinde gerçekleşti.

Analistler, söz konusu verilere karşın Çin ekonomisine ilişkin endişelerin varlığını koruduğunu kaydetti ve bu durumun piyasalarda satış baskısını artırdığına dikkat çekti.

Piyasalarda Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize edebileceğine yönelik haber akışıyla beraber Japonya'nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde 0,815 ile son 20 yılın zirvesine çıkmasıyla birlikte BoJ tahvil piyasalarına müdahalede bulundu.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi ve Güney Kore'de Kospi endeksi yatay seyir izlerken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,7 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,1 düştü.

Analistler, bugün yurt içinde uluslararası yatırım pozisyonu, yurt dışında Avro Bölgesi'nde enflasyon, ABD'de konut başlangıçları, inşaat izinleri ve Fed'in Bej Kitap Raporu ile birlikte İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin haber akışının izleneceğini belirtti.


Geri Dön