29 / 04 / 2024

Küresel piyasalar yön arayışını sürdürüyor! Altın, dolar ve borsada son durum ne? 

Küresel piyasalar yön arayışını sürdürüyor! Altın, dolar ve borsada son durum ne? 

Pek çok yatırımcı tarafından takip edilen küresel piyasalar, ABD'de devam eden bilanço sezonunda şirketlerin finansal sonuçlarından alınan karışık sinyaller ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasına ilişkin belirsizliklerle yön arayışına devam ediyor.



ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek hafta alacağı para politikası kararları öncesi makroekonomik veriler ve şirket finansal sonuçları da varlık fiyatlarını derinden etkiliyor.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in 26 Temmuz 2023 tarihindeki politika faizini 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılırken, Banka'nın bu toplantının ardından atacağı adımlara ilişkin belirsizlik sürüyor.

Konu ile ilgili önemli detaylara değinen analistler, dün ABD'de ilk defa işsizlik maaşı başvurusu yapanların sayısındaki gerilemenin ardından soru işaretlerinin daha fazla arttığını kaydederek, ABD'de haftalık işsizlik başvurularındaki beklenmedik düşüşün daha güçlü bir istihdam raporuna işaret ettiğini bildirdi.

Paylaşılan detaylara göre, bununla beraber para politikası kararlarının gecikmeli etkisinin yatırımcılar arasında öne çıkmış olan başlıca soru işaretleri arasında olduğunu dile getiren analistler, gelecek haftaki toplantı öncesi dolar ve tahvil faizlerinin dünkü yükselişle beraber haftalık kayıplarını telafi etmesi de dikkati çekti.

Verilen detaylara göre, analistler yaptıkları açıklamalarda gelecek hafta toplantının karar metninden alınacak sinyaller ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde etkili olacağını belirtti.

Diğer bir taraftan 2023'ün 2. çeyreğinde brüt kar marjı yüzde 18,2'ye gerileyen Tesla'nın hisseleri yüzde 10'a yakın azalma gösterirken, geliri analistlerin beklentilerinin altında kalan Netflix'in hisseleri yüzde 8'in üzerinde düştü.

Yine verilen detaylara göre, yayımlamış olduğu bilançosunda beklentilerin üzerinde kazanç bildiren ABD'li ilaç şirketi Johnson - Johnson'un hisseleri de yüzde 6'dan fazla arttı.

Paylaşılan bilgilere göre, dün ayrıca Fed, anında ödemeler için yeni sistemi "FedNow"un hizmete sunulduğunu belirtti.

Küresel piyasalar yön arayışını sürdürüyor! Altın, dolar ve borsada son durum ne? 

Ayrıca yine verilen bilgiye göre, ABD'de ilk defa işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 15 Temmuz 2023 tarihi ile biten haftada 228 bine geriledi ve 2 ayın en düşük seviyesine düşerken ülkede, 2. el konut satışları,  Haziran ayında aylık yüzde 3,3 azalarak 5 ayın düşük seviyelerine geriledi.

ABD'de Philadelphia Fed İmalat Endeksi, Temmuz ayında eksi 13,5 ile beklentilerin altında gelirken, sektörde daralmanın devam ettiğini ortaya çıkardı.

Ayrıca dün yüzde 0,4 azalışla günü 1.970 dolardan tamamlayan altının ons fiyatı, şu esnalarda yatay seyrediyor.

Brent petrolün varil fiyatı da önceki kapanışın yüzde 0,8 üzerinde 80,2 dolardan alıcı buluyor.

Yine açıklanan rakamlara göre, dün New York borsasında S-P 500 yüzde 0,68, Nasdaq endeksi yüzde 2,05 değer kaybederken, Dow Jones endeksi yüzde 0,47 artışla kapandı. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne de yatay bir seyirle başladı.

Ayrıca Avrupa borsalarında pozitif bir seyir ön plana çıkarken, piyasaların odağında Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gelecek hafta açıklayacağı faiz kararı da yer alıyor.

Yine aktarılan detaylara göre, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Avrupa Merkez Bankası'nın bu ayki toplantıda 25 baz puan faiz artırmasına kesin gözüyle bakılırken, Banka'nın sene sonuna kadar toplamda 50 baz puan faiz artırımı yapması bekleniyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön