28 / 04 / 2024

Küresel piyasalar karışık seyrediyor! Altın dolar ve borsada son dakika!

Küresel piyasalar karışık seyrediyor! Altın dolar ve borsada son dakika!

Küresel piyasalar, dünya genelinde ekonomik aktiviteye ilişkin olarak devam eden endişelerle karışık bir seyir izlerken, ABD'de devam eden bilanço sezonu yatırımcıların odağında olmaya devam ediyor.



Ekonomik aktiviteye ilişkin kaygılar, dünyanın en büyük tedarikçi ülkesi şeklinde de bilinen Çin'de ekonominin beklentilerin altında büyüme göstermesinden sonra yeniden gündeme gelirken, bu hafta içi açıklanacak olan makroekonomik veriler ve Hindistan'da gerçekleştirilen G20 toplantılarından gelecek haber akışının da varlık fiyatları üzerinde etkili olacağı belirtiliyor.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, dün yaptığı açıklamada ABD'de büyümenin yavaşladığını fakat iş gücü piyasasının oldukça güçlü olmayı sürdürdüğünü kaydederek,, bir resesyon beklemediğini bildirdi.

Paylaşılan detaylara göre ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Çin'e uygulanan tarifelerin "kısasa kısas" olmadığını kaydederek, ABD'nin ulusal güvenliğini sağlamada ihracat kontrollerinin önemine değindi.

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan analistler, ABD'de geçen hafta açıklanan makroekonomik verilerin ülke ekonomisinde yumuşak inişin yapılabileceği ihtimalini öne çıkarmayı sürdürdüğünü, devam eden bilanço sezonunun da hisse ve sektör bazlı oynaklığı artırabileceğini kaydetti.

Bugün, ABD'nin büyük bankalarından olan Morgan Stanley ve Bank of America'nın açıklanacak olan 2. çeyrek finansal sonuçları izlenecek.

Ayrıca verilen detaylara göre, diğer bir taraftan, dün ülkede açıklanan resmi verilere göre, New York Fed imalat endeksi, temmuzda 1,1 ile beklentileri aştı. Böylelikle endeks, 2 ay üst üste tahminlerin üzerinde bir performans gösterdi.

Küresel piyasalar karışık seyrediyor! Altın dolar ve borsada son dakika!

Ayrıca ABD Merkez Bankası'nın (Fed) New York Şubesi, Tüketici Beklentileri Anketi kapsamında 4 ayda bir yapılan Krediye Erişim Anketi'nin bulgularını da paylaştı. Buna göre, her türlü krediye yönelik başvuru oranı yüzde 40,9'dan yüzde 40,3'e geriledi ve 2020 yılının Ekim ayından bu yana en düşük seviyeyi gösterdi.

Paylaşılan detaylara göre, söz konusu bu gelişmelerden sonra para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in, bu ay politika faizini 25 baz puan artırarak "şahin" adımlarına son verebileceği öngörüleri güçlenirken, Banka'nın sene sonunda faiz indirimine gidebileceği ihtimali fiyatlamalarda yer almayı sürdürüyor.

Yine verilen detaylara göre, dolar endeksi 99,7 ile son 15 ayın en düşük seviyesinde bulunmaya devam ederken, altının ons fiyatı güne yüzde 0,3 artış göstererek, 1.960 dolardan, Brent petrolün varil fiyatı ise şu dakikalarda önceki kapanışın yüzde 0,4 üzerinde 78,7 dolardan işlem görüyor.

Ayrıca dün New York borsasında S-P 500 yüzde 0,37, Nasdaq endeksi yüzde 0,93 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,22 artışla kapandı. Yine verilen bilgiye göre, ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne satış ağırlıklı bir seyirle başladı.

Avrupa'da dün negatif bir seyir ön plana çıkarken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin sözle yönlendirmeleri ve bölgede açıklanacak olan enflasyon verileri yatırımcıların odağında yer alıyor.

ECB Üyesi Joachim Nagel yaptığı açıklamalarda, bu ayki toplantıda faiz artışının gerekli olduğunu kaydederek, eylül ayı toplantısı için verilere göre hareket edileceğini bildirdi.

Ayrıca diğer bir taraftan, avro/dolar paritesi, yükseliş eğilimini üst üste 9. işlem gününe taşıyarak 1,1250'de dengelendi.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Almanya ekonomisinde sıkılaşan finansal koşullar ve enerji şoku sebebiyle bu sene daralma beklediklerini duyurdu.

Ayrıca dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,38, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,23, İtalya'da MIB 30 endeksi 0,19 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,12 oranında değer kaybetti. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne de karışık bir seyirle başladı.

Yine aktarılan detaylara göre, Asya'da pay piyasaları, güne Japonya hariç negatif seyirle başladı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön