28 / 04 / 2024

Hatay İskenderun riskli alan kararı yargıya taşındı!

Hatay İskenderun riskli alan kararı yargıya taşındı!

Hatay ilinin İskenderun ilçesinde 6 mahallenin belli bölgeleri “riskli alan” ilan edildi. Mahalle halkı riskli alan kararını yargıya taşıdı.



Hatay’ın İskenderun ilçesinde altı mahallenin belli bölgeleri “riskli alan” ilan edildi. “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” kapsamına alınan altı mahalledeki hak sahipleri kararı yargıya taşıdı.


Hatay’ın İskenderun ilçesine bağlı; Pınarbaşı, Esentepe, Numune, Meydan, Cumhuriyet ve Modernevler Mahalleleri, riskli alan ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alındı. Karar, “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” kapsamında 16.09.2013 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile “riskli alan” olarak ilan edilen toplam 77 ha büyüklüğündeki 3 farklı alanda İskenderun Belediye Başkanlığı tarafından hazırlanan 1/5000 Nazım İmar Planı değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Plan değişikliği Çevre Şehircilik Bakanlığının 02.06.2015 tarih ve 9266 sayılı yazısı ile onaylandı.


Kentsel dönüşümün yapılacağı mahallelerde apartman, alışveriş merkezi ve adliye sarayı gibi çok katlı binalar bulunurken sadece belli bölgelerin riskli alan olarak belirlenmesi hak sahiplerinin tepkisine neden oluyor.


Kentsel dönüşüm kapsamına giren mahallelerdeki hak sahipleri yaşadıkları yerlerden tasfiye edilmek istediklerini, gerçekleştirilmek istenen projenin yaşam hakkına müdahale olduğunu vurgulayarak dava yoluna gittiler. Kentsel dönüşümün, yıllardır oturdukları çevrelerden dışlanmak üzere hazırlanan bir proje olduğunun altını çizen hak sahipleri, “Bu uygulamayı bölgede yaşayanları kent merkezinden dışlamak üzere yapılan rant projeleri olarak görüyoruz. Bu rant uygulamalarında kamu yararı bulunmadığı için işlemlerin iptalini istiyoruz” dedi.


Riskli alan ilan edilen yerlerin yakınında ve çevre parsellerde yapılaşmaya izin verilerek yapılan toplu konutlar ve yeni inşaatlar bulunduğu halde hak sahiplerinin bulunduğu alanların riskli alan edilmesi de dikkat çekti. Davacılar, bu durumun yapılanların rant amaçlı bir uygulama olduğunun göstergesi olduğunu söyleyerek “Amaç kent merkezindeki değerli mülkiyetlerin el değiştirmesi” dediler.


DEĞERLİ YERLER YASAYLA ELE GEÇİRİLMEK İSTENİYOR

Dava dilekçesinde, kent merkezindeki değerli mülkiyetin ele geçirilmesi için ilgili mevzuatları aşmak üzere bölgenin riskli alan ilan edildiğine vurgu yapıldı. “Eğer bu amaçla tesis edilmemiş olsaydı Numune Mahallesi riskli alan ise hemen bitişiğindeki Adliye Sarayı, Primel AVM ve bitişiğindeki İskenderun Teknik Üniversite alanının da riskli alan ilan edilmesi gerekirdi” denildi.


Dava dilekçesinde, yapılanın mülkiyet hakkına açıkça müdahale olduğu da vurgulanarak “Riskli alanlarda imar planı kararları ile daha sonra yüksek katlı yapılar yapılacaktır. Bu da planlama kararlarının kamu yararı yerine rant amaçlı yapıldığını göstermektedir. Bu nedenle imar planları 6306 sayılı yasanın aradığı hükümleri taşımadığından toplum ve kamu yararına aykırı planlar iptal edilmelidir” denildi.


Kentsel dönüşüm mağdurları, Anayasa’nın ilgili maddelerini hatırlatarak uygulamanın, “Mülkiyet ve miras hakkına, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına aykırı olduğunu da hatırlattılar.


Evrensel


Geri Dön