29 / 04 / 2024

Hatay tarihi belediye binası mahkemeye taşındı!

Hatay tarihi belediye binası mahkemeye taşındı!

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfi Savaş, hayırsever Aysel Sabuncu'ya 160 bin lira harcattığı 'Kent Müzesi' projesinden vazgeçip 'makam olacak' demesi mahkemeye taşındı.



Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li Başkanı Lütfi Savaş, tarihi belediye binasını 'Kent Müzesi' yapacağını söyleyerek, hayırsever iş kadını Aysel Sabuncu ile yardım için protokol imzaladı. Proje çizimi, TRT'ye belgesel yaptırılması ve kitap basımı için toplam 160 bin lira harcayan Aysel Sabuncu, müzeden vazgeçilip tarihi binaya Büyükşehir Belediyesi başkanlık makamının taşınacağını öğrenince, boşa giden paranın karşılanması için dava açtı. Sabuncu ayrıca 10 bin lira manevi tazminat talep etti. Duruşmanın 27 Ekim 2015 Salı günü yapılacağı bildirildi. 


SAVAŞ RİCACI OLMUŞTU 

Yaptığı yardımlarla adını duyuran ve özellikle eğitim alanına yaptığı bağışlarla tanınan Hataylı iş kadını Aysel Sabuncu, yaşadığı süreci SABAH GÜNEY'e anlattı. Daha önce Antakya Belediye Başkanı olan Lütfü Savaş'ın kendisinden müze için ricada bulunduğunu ifade eden Sabuncu, "Başkan Savaş, Hatay'ın kültürünü yaşatacak bir Kent Müzesi oluşturulması için Mersin'e gelerek destek talep etti. Projeye seve seve destek istedi. 21 Mayıs 2012 tarihinde de dönemin Hatay Valisi Celalettin Lekesiz'in de katıldığı törenle protokol imzaladık" dedi. 


İHTARNAME ÇEKTİ 

Müze için ünlü mimar Prof. Dr. Amir Pasic'e proje çizdirdiğini, TRT için belgesel hazırlattığını ve tanıtım kitabı bastırdığını söyleyen Aysel Sabuncu, "O tarihle tüm bu işler için yaklaşık 160 bin lira harcama yaptım. Ben işim gereği Mersin ve Ankara'da yaşıyorum. Bu yüzden Hatay'daki gelişmelerden haberim olmuyor. CHP'li Lütfü Savaş'ın müze fikrinden çark ettiği haberini gazetelerden öğrendim. Benim aramadı. Telefonlarıma da çıkmadı. Bende kendisine 'madem binayı müze yapmayacaksın masraflarımı öde' diye ihtarname çektim" diye konuştu. 


CHP BİLE İSTEMİYOR 

2009 yılında AK Parti'den Antakya Belediye Başkanı seçilen Lütfü Savaş'ın, 2014 tarihinde yapılan yerel seçimde eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in AK parti'den aday gösterilmesine sinirlenerek CHP'ye katıldığını söyleyen Aysel Sabuncu, "Duyduğuma göre, Lütfü Savaş'ın yaptıklarından CHP'de rahatsız. Büyükşehir gömleği Savaş'a büyük geldi. O makamın sorumluluğunu taşıyamadığını düşünüyorum. Müze için yaptığım harcamaları kendisinden tahsil edeceğim. O parayı yine toplum menfaatine kullanılacak hayır işlerinde harcayacağım" şeklinde konuştu. 


İLK DURUŞMADA 27 EKİM'DE 

Hayırsever iş kadını Aysel Sabuncu'nun avukatı Cenk Miski de, Hatay Büyükşehir Belediyesi aleyhine 27 Mart 2015 tarihinde Hatay 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtıklarını söyledi. Avukat Miski, dava başvurularında, proje çizimi, belgesel ve kitap harcamaları için 160 bin lira maddi, ayrıca 10 bin lira manevi tazminat talep ettiklerini kaydetti. Avukat Cenk Miski, 27 Ekim 2015 tarihinde ilk duruşmanın yapılacağını belirtti. 


Sabah Güney


Geri Dön